Lantionpohjan lihasten kuntokartoitus

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt voivat oirehtia virtsan tai ulosteen karkailuina, lantion elinten laskeumina, tuntohäiriöinä sekä yhdyntäkipuina. Näissä tilanteissa on usein hyvä tarkistaa lihasten toimintakyky lantionpohjan lihasten kuntokartoituksella asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla. Lihasten toimintakykyä voidaan tutkia sisätutkimuksella ja biopalautelaitteella, kuten EMG- tai ultraäänilaitteella.

Mistä lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt johtuvat?

Lantionpohjan lihasten toimintahäiriöt voivat alkaa esimerkiksi raskauksien, synnytysten, ylipainon, huonon yleiskunnon tai ikääntymisen seurauksena. Häiriöitä voi kuitenkin olla kaiken ikäisillä naisilla.

Lantionpohjan lihakset voivat olla heikot tai ylijännittyneet. Fyysinen tai psyykkinen kuormitus, kuten kivun pelko ja stressi, usein pahentavat oireita.

Virtsan ja ulosteen karkailun, lantion elinten laskeumien, tuntohäiriöiden ja yhdyntäkipujen lisäksi oireita voivat olla epämääräiset selkä- ja vatsakivut sekä mielihyvän aistimisen heikkeneminen yhdynnöissä.

Voit tulla lantionpohjan lihasten kuntokartoitukseen, kun:

  • haluat tietää lantionpohjan lihasten toimintakyvyn ja kunnon.
  • haluat varmistaa, että harjoittelet oikein.
  • haluat harjoitella lantionpohjan lihaksesi hyvään kuntoon ja parantua oireistasi.
  • haluat oppia käyttämään lantionpohjan lihaksiasi paremmin ja ehkäistä oireita.

Miten lantionpohjan lihasten toimintakykyä tutkitaan?

Lihasten toimintakykyä, voimaa ja rentoutumista voidaan tutkia tekemällä sisätutkimus tai käyttämällä lihasten toimintaa mittaavaa biopalautelaitetta (EMG tai ultraääni).

Aavassa tutkimuksen tekee lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistunut fysioterapeutti.

Biopalautetesti tehdään emättimen tai peräaukon kautta.

Lantionpohjan lihaksiston kuntoa voidaan testata lepotilassa ja liikkeessä. Samalla saadaan selville, osaatko harjoitella oikein.

Tuloksen perusteella saat henkilökohtaiset harjoitteluohjeet sekä ohjausta lihastesi kunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen.

Tarvittaessa sinut ohjataan lääkärille jatkotutkimuksiin.

Ehkäise vaivat ennalta

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tärkeää, vaikkei oireita olisi. Ne heikkenevät helposti, koska nämä lihakset usein jäävät liian vähälle käytölle näkymättömyytensä takia. Niitä harvoin huomioi, elleivät ne oirehdi.

Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat voimakkaat ja niiden rentouttaminen onnistuu tarvittaessa. Ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa, ja ponnistaessa ne aktivoituvat ennen pinnallisia lihaksia.

Hyvän ryhdin hallinta ja yleiskunnosta huolehtiminen ovat tärkeitä kuntouttamista tukevia seikkoja.

Helpot harjoitteluohjeet kotiin

Aloita lantionpohjan lihasten harjoittelu niin, että löydät oikean ja eriytyneen supistuksen. Pidä vatsa- ja pakaralihakset rentoina äläkä pidätä hengitystä.

Kokeile harjoittelua seisten, istuen ja maaten seuraavalla tavalla:

  • Imaise lantionpohjaa sisään ja ylöspäin (rypistä esimerkiksi peräaukkoa tai imaise emätintä ylös). Uloshengitys auttaa tässä.
  • Supista lihaksia kevyesti puoliteholla.
  • Pidä supistus 2-4 sekuntia ja rentouta sen jälkeen sisäänhengityksellä lihakset.
  • Toista harjoitteita 1-2 minuutin ajan.
  • Harjoittele 4 kertaa päivässä.
  • Lepää kun oikea liike ei enää onnistu.

Käytä lihaksia arjessa

Opettele käyttämään lantionpohjan lihaksia yhdessä muiden lihasten kanssa jokapäiväisessä arjessa mahdollisemman usein.

Yhdistä tietoinen ja ennakoiva lihassupistus erilaisiin toimiin, kuten yskäisyyn, nauramiseen, nostamiseen, istuutumiseen, juoksemaan pyrähtämiseen ja voimisteluliikkeisiin.

Tee harjoitukset keskittyneesti ja kärsivällisesti. Aloita oikean liikkeen tunnistamisesta. Kun edistyt, lisää mukaan kestävyys-, maksimi- ja nopeusharjoitteita.

Harjoittele myös lihasten tietoista rentouttamista.

Lihasvoiman lisääntyminen voi viedä 3-6 kuukautta. Jos olet vähänkin epävarma harjoittelusta tai edistymistä ei tapahdu, hae apua asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta.

Ajanvaraus

Varaa aika lantionpohjanlihasten kuntokartoitukseen nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa fysioterapeutti Vuokko Jernfors.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää