EKG eli sydänfilmi

Sydänfilmi eli EKG kuvaa sydämen sähköistä toimintaa. Se on tärkeä perustutkimus, joka tehdään yleensä ensimmäisenä, kun epäillään sydänsairautta. Sydänfilmistä voi päätellä sydämen rytmin. Se kertoo myös, onko sähkönkulku sydämen johtoradoissa poikkeavaa tai näkyykö sydänlihaksessa merkkejä liikakasvusta, hapen puutteesta, vajaatoiminnasta tai tulehduksesta.

Jos sydänfilmi otetaan rytmihäiriöepäilyn vuoksi, rytmihäiriö ei aina osu kuvaushetkeen. Silti sydäntautien erikoislääkäri pystyy päättelemään, näkyykö filmissä tietyntyyppisille rytmihäiriöille altistavia piirteitä.

Jos sydänfilmi on täysin normaali, sekin kertoo paljon: rytmihäiriötuntemus on todennäköisimmin hyvänlaatuinen.

Tarvittaessa jatkotutkimuksiin

Jos sydänfilmissä näkyy sydämen supistusvaiheen poikkeama, sen perusteella voidaan tehdä jatkotutkimuksia, kuten sydämen ultraäänitutkimus. Tällainen poikkeama saattaa viitata esimerkiksi sydämen vajaatoimintaan.

On tärkeää, että sairaus saadaan diagnosoitua, jotta sitä voidaan parhaalla mahdollisella tavalla hoitaa.

Sydänfilmi paljastaa myös meneillään olevan sydäninfarktin, jolloin sairaalan päivystyksessä tai ambulanssissa saadaan heti diagnoosi.

Sydänfilmissä voidaan myös nähdä merkkejä aiemmin sairastetusta infarktista. Silloin tehdään tarvittaessa sepelvaltimotaudin lisätutkimuksia.

Mitä EKG käytännössä tarkoittaa?

Rintakehällesi, nilkkoihisi ja käsiisi kiinnitetään elektrodeja. Elektrodit on liitetty kaapelilla laitteeseen, joka piirtää sydämesi sähköisestä toiminnasta käyrää, johon rytmihäiriöt ja muut sydämen toiminnan poikkeavuudet voivat aiheuttaa muutoksia.

Tutkimuksen aikana makaat selälläsi tutkimuspöydällä. Sydänfilmiin ei liity kipua tai muita epämiellyttäviä tuntemuksia, joten sitä on turha jännittää.

Elektrodien kiinnityspaikoilta ajellaan rintakarvat pois, jotta ihoon saadaan paras kontakti.

Sydänfilmin ottaminen kestää vain noin viisi minuuttia. Heti sen päätyttyä voit palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Tulokset kuulet lääkärin vastaanotolla tai joissain tapauksissa puhelimitse. On myös mahdollista, että lääkäri kirjoittaa tulkinnan sairauskertomukseesi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydänfilmiin nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Yleensä sydänfilmiin tullaan lääkärin lähetteellä.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Annamari Hekkala.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää