10 kysymystä karsastusleikkauksesta

karsastusleikkaus
Vähäinenkin silmien karsastus voi aiheuttaa hankalia oireita, kuten näön sumenemista, päänsärkyjä tai rivien hyppimistä lukiessa. Yksi vaihtoehto karsastuksen korjaamiseen on karsastusleikkaus. Mutta kenelle se sopii, mitä leikkauksessa tapahtuu ja miltä leikattu silmä tuntuu? Aavan silmätautien erikoislääkäri ja karsastuskirurgi Laura Lindberg vastaa yleisimpiin kysymyksiin karsastusleikkauksesta.
FacebookTwitterLinkedIn

Karsastuksen oireet – eli mitä on karsastus?  

Karsastuksessa silmät eivät kohdistu oikein. Karsastus voi tuntua näön sumenemisena tai näöntarkkuuden heikentymisenä. Lukiessa rivit voivat hyppiä. Silmät voivat rasittua ja päätä saattaa särkeä. Jotkut näkevät kaksoiskuvia eli näkevät kahtena.  

Karsastus voi näkyä päällepäin niin, että silmät katsovat eri suuntiin. Piilokarsastus taas aiheuttaa oireita mutta ei näy päälle. 

Karsastuksen hoito? 

Häiritsevien silmäoireiden takia kannattaa aina käydä silmälääkärillä.  

Karsastusta hoidetaan eri keinoin: silmälaseilla, prismalaseilla tai joskus lievässä piilokarsastuksessa vain silmäjumpalla. Yksi vaihtoehto on silmänliikuttajalihaksiin kohdistuva karsastusleikkaus. Leikkauksia tehdään kaikenikäisille. Silmälääkärin vastaanotolla selviää, mikä on oikea hoito juuri sinulle. 

Karsastus tai muita silmäoireita?

Karsastusleikkaus – sopiiko se juuri minulle? 

Jos harkitset tai toivot leikkausta, ensin tehdään perusteellinen karsastustutkimus. Tutkimuksessa selviää, onko juuri sinun vaivasi hoidettavissa leikkauksella. Lääkäri kertoo hoitomahdollisuudet, ja sinä teet lopullisen päätöksen. 

Jotta leikkaus voidaan tehdä, karsastuskulman pitää olla riittävän suuri. Oireiden hankaluus ei sitä välttämättä kerro: vähäinenkin karsastus voi aiheuttaa suuria oireita, ja toisaalta iso karsastus voi olla oireeton. 

Ei ole myöskään itsestään selvää, että aivot ”hyväksyvät” silmien uuden asennon. Voi nimittäin käydä niin, että vasemman ja oikean silmän kuvat eivät yhdisty aivoissa yhdeksi kuvaksi, jolloin näkee kahtena. Siksi hoitotulosta testataan ja jäljitellään etukäteen prismalaseilla. 

Usein asian selvittämiseen tarvitaan vähintään kaksi tai kolme käyntiä vastaanotolla, ja lisäksi testataan prismalaseja arjessa pari kolme viikkoa. Jos karsastusoireet ja silmien väsyminen näillä helpottuvat, leikkauksesta voi olla hyötyä. 

Mitä karsastusleikkauksessa tapahtuu?  

Useimmiten leikkaus tehdään nukutuksessa. Jos haluat olla hereillä ja tunnet olosi rauhalliseksi, leikkaus voidaan joskus tehdä myös paikallispuudutuksessa. Lapset nukutetaan aina. 

Kirurgi tekee jokaisen leikkauksen yksilöllisen suunnitelman mukaan. Leikkauksessa silmän pinta- eli limakalvo avataan ja silmänliikuttajalihaksia tarpeen mukaan joko heikennetään tai vahvistetaan. Työ on kirurgin käsityötä, eli lasereita tai muita laitteita ei käytetä. 

Karsastusleikkaus on päiväkirurginen toimenpide, eli pääset kotiin samana päivänä.  

Mitä tapahtuu karsastusleikkauksen jälkeen? 

Heräät nukutuksesta heräämössä ja pääset kotiin muutaman tunnin kuluttua vointisi mukaan. Sinulla pitää olla saattaja apuna kotiinpaluussa. Saattaja on hyvä olla paikalla myös silloin, kun leikkaus on tehty paikallispuudutuksessa, sillä saat keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. 

Kotiin lähtiessä silmän päällä on lappu tai läpinäkyvä suojakilpi. Jos molemmat silmät on leikattu samalla kertaa, molemmat silmät eivät ole peitettyinä. Toisessa voi olla peitto ja toisessa läpinäkyvä kilpi tai molemmissa kilvet – tai vain omat silmälasit.  

Seuraavana päivänä on kontrollikäynti, jolloin kirurgi poistaa suojan ja tarkistaa silmän. Kahden kuukauden päästä leikkauksesta suositellaan jälkitarkastusta. 

Karsastusleikkaus harkinnassa?

Karsastusleikkaus jännittää – mikä avuksi? 

Jos sinua jännittää tai pelottaa, saat tarvittaessa esilääkettä, joka rauhoittaa oloa ennen nukutusta.  

Lapsipotilaan vanhempi voi olla mukana leikkaussalissa, kunnes lapsi nukahtaa. 

Miltä leikattu silmä tuntuu ja näyttää?  

Leikkausta seuraavina päivinä silmä voi olla arka, vetistävä ja punoittava. Punoitus kuuluu asiaan, ja punoitus voi kestää jopa kuukausia leikkauksen jälkeen. Siitä ei tarvitse olla huolissaan.  

Leikkauksen jälkeen voi olla kipua, johon riittävät yleensä tavalliset kipulääkkeet. Lisäksi sinun pitää käyttää antibioottisilmätippoja kymmenen vuorokauden ajan tulehdusten ehkäisemiseksi. 

Aluksi saatat nähdä hieman sumeasti tai jopa kahtena. Tämä ei tarkoita, että mikään olisi mennyt vikaan.  

Sairausloman pituus? Entä liikunta tai saunominen? 

Tavallisesti leikkauksen jälkeen on sairauslomaa 10 päivästä kolmeen viikkoon. Leikkauksessa ollut lapsi voi mennä viikon kuluttua kouluun tai päivähoitoon. 

Et voi saunoa etkä uida kymmeneen päivään leikkauksen jälkeen. Leikattua silmää ei saa liioin painaa tai hieroa kolmeen viikkoon.  

Voit liikkua, esimerkiksi kävellä tai juosta, mutta kontaktilajeista täytyy pitää kolmen viikon tauko. Tämä tarkoittaa vaikkapa kamppailulajeja tai palloilulajeja, joissa esimerkiksi urheilukaverin kyynärpää voi osua vahingossa silmään. 

Korjaako karsastusleikkaus karsastuksen varmasti? 

Ei välttämättä. Karsastus on useimmiten ominaisuus, joka johtuu perinnöllisestä taipumuksesta tai sairaudesta.  

Aivot ohjaavat silmien asentoa, ja tietyt karsastuksen muodot uusiutuvat herkästi. Silmien asento on harvoin kerralla pysyvästi valmis, ja siksi karsastusta leikataan usein monta kertaa elämän aikana. 

Karsastusleikkauksen riskit? 

Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riskejä. Tavallisin ovat tulehdukset. Tämän vuoksi silmään laitetaan antibioottitippoja leikkauksen jälkeen.  

Joskus harvoin leikkauksesta jää pysyviä kaksoiskuvia tai karsastus ei poistu halutulla tavalla, mutta näitä ongelmia ennakoidaan perusteellisella esitutkimuksella.  

Vakavat komplikaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia, eli niitä ei kannata pelätä.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri ja karsastuskirurgi Laura Lindberg.