10 kysymystä paksusuolen tähystyksestä – Aavan gastroenterologi vastaa

suolistosairaudet
Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys jännittää useimpia potilaita. Todellisuudessa tutkimus ei ole ollenkaan niin epämiellyttävä, kuin monet luulevat.
FacebookTwitterLinkedIn

Tässä jutussa vastataan kymmeneen kysymykseen, joita potilaat usein pohtivat ennen toimenpidettä. Teksti on laadittu Aavan vastaavan gastroenterologin Jari Koskenpadon, sairaanhoitaja Laura Lehtosen ja kahden Aavassa paksusuolen tähystyksessä käyneen potilaan haastattelujen perusteella.

1. Mitä paksusuolen tähystyksessä tutkitaan ja mitä sen avulla voidaan saada selville?

Tutkimuksessa tutkitaan paksusuoli pitkän taipuisan tähystimen avulla. Tähystintä viedään peräaukon kautta suolen sisään noin metrin verran, aina ohutsuoleen asti. Lääkäri katsoo kuvaa suolen sisältä tutkimuspöydän vieressä olevalta näytöltä.

Paksusuolen tähystys on monipuolinen tutkimus. Siinä voidaan varmistaa, ettei potilaalla ole vakavia suolistosairauksia, kuten paksusuolen syöpää. Kolonoskopiassa löydetään heti mahdolliset paksusuolen kasvaimet, haavaumat, divertikkelit ja tulehdusmuutokset.

Suolesta otettavilla koepaloilla saadaan lisätietoa monissa tilanteissa. Kun tähystys tehdään laadukkaasti, lääkäri poistaa pienet kasvaimet ja polyypit saman tien. Peräpukamien hoito onnistuu usein myös paksusuolen tähystyksessä.

Joskus ihmisten mielissä sekoittuvat gastroskopia eli mahalaukun tähystys ja kolonoskopia eli paksusuolen tähystys. Gastroskopiassa tutkitaan mahalaukkua ja ruokatorvea suun kautta. Kolonoskopiassa syynissä on paksusuoli, ja siinä mennään sisään alakautta. Paksusuolen tähystystä varten on suoritettava suolen tyhjennys.

2. Mikä on suolen tyhjennys ja miten se tehdään?

Jotta kolonoskopia voidaan tehdä, suolen on oltava tyhjä. Kun suolessa ei ole kiinteää ulostetta, tähystin mahtuu liikkumaan suolessa ja lääkäri voi luotettavasti tutkia limakalvon kunnon.

Suolentyhjennys tehdään toimenpidettä edeltävänä päivänä juomalla kaksi litraa apteekista ostettavaa valmistetta. Tyhjennysnesteen juominen on monien mielestä toimenpiteen ikävin vaihe. Juomista voi helpottaa pitämällä nenästä kiinni ja ottamalla jokaisen suullisen perään kulauksen hyvänmakuista juomaa, kuten omenamehua.

Nesteen nauttimisen jälkeen suoli tyhjenee rivakasti. Suolen tyhjentämisen ajaksi kannattaa varata rauhallista pönttöaikaa kotona, eikä suunnitella muita menoja. Suolen tyhjennyksen jälkeen ei saa enää syödä mitään kiinteää. Nesteytys on kuitenkin tärkeää, ja kaikki kirkkaat juomat ovat sallittuja.

3. Tuleeko minulle hirveä nälkä?

Yleensä ei. Sokeripitoiset juomat vievät heikotuksen pois parhaiten. Jotkut vatsavaivaiset sanovat, että olo on suolen tyhjennyksen jälkeen parempi kuin koskaan.

Jos vatsa kurnii, nälkää ei tarvitse sietää pitkään. Heti toimenpiteen jälkeen saa syödä sosekeittoa, ja jo muutaman tunnin päästä voi syödä täyttävämmän aterian. Kovin rasvaisia ruokia ei kannata tyhjään vatsaan syödä.

4. Mitä jos suoli ei tyhjenekään?

Joskus potilailla on tunne, ettei suoli ole tyhjentynyt kokonaan. Yleensä huoli on turha. Jos suolen tyhjennys on tehty Aavan ohjeiden mukaan, kiinteä uloste on poistunut ja toimenpide voidaan suorittaa.

Onnistuneessakin tyhjennyksessä suoleen jää aina jonkin verran nestemäistä ulostetta, eikä sitä tarvitse pelästyä, mikäli sitä näkyy näytöllä. Toimenpiteen aikana suolta huuhdellaan vielä lisää ruiskuttamalla vettä tähystimen kautta ja imemällä ylimääräiset nesteet pois.

5. Ollaanko toimenpiteessä ilman housuja?

Ei olla. Potilas pukee toimenpidettä varten päällensä kertakäyttöiset housut, jotta tutkimuspöydällä ei tarvitse tuntea oloaan alastomaksi. Ennen tähystystä housuihin tehdään takapuolen kohdalle pieni aukko. Tutkimuspöydällä voi maata mukavassa asennossa kyljellään. Tähystyksen loppuvaiheessa voi myös kääntyä makaamaan selälleen.

Mielikuva peppu pystyssä pönöttämisestä ei pidä paikkansa. Lääkäreille ja hoitajille toimenpide on rutiinia, eikä tilanteessa tarvitse ollenkaan nolostella. Toimenpiteen aikana voi myös vapaasti päästää ilmaa, sillä se helpottaa oloa. Koska suoli on tyhjä, pierut eivät edes haise.

6. Miltä kolonoskopia tuntuu? Sattuuko se?

Aavassa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että tähystys on potilaalle kivuton. Suolen limakalvolla ei ole tuntoaistia, mutta paksusuoli aistii herkästi venytyskipua, kun tähystintä viedään suoleen. Tuntemus on henkilökohtainen, ja siihen vaikuttaa suolen anatomia. Naisilla paksusuoli aistii yleensä kipua herkemmin.

Kokenut gastroenterologi osaa käsitellä skooppia siten, että se kulkee suolessa mahdollisimman sujuvasti. Venytys on suurinta suolen mutkakohdissa. Lääkäri kertoo koko ajan, mitä hän näkee ja varoittaa etukäteen hankalista paikoista.

7. Voinko ottaa kivunlievityksen?

Noin puolet potilaista eivät tarvitse minkäänlaista kivunlievitystä. Jos tietää olevansa kovin kipuherkkä, voi pyytää sedaation eli suonensisäisen kipulääkityksen. Tähystyksessä edetään aina potilaan tuntemusten mukaan, ja toimenpiteen aikana voi keskustella. Jos olo alkaa tuntua hankalalta, sedaatio on helppo ja nopea antaa kesken tähystyksenkin.

Lääkityksestä tulee toimenpiteen ajaksi hieman höttöinen olo, mutta kotiin pääsee normaalisti levättyään hetken lepohuoneessa. Aavassa paksusuolen tähystys on mahdollista tehdä myös nukutuksessa Aava Sairaalan puolella.

8. Tarvitsenko sairauslomaa tähystyksen jälkeen?

Yleensä tähystyspäivä kannattaa varata töistä vapaaksi. Suolen tyhjennys ja mahdollinen suonensisäinen lääkitys voivat alentaa työkuntoa. Jos suonensisäistä lääkitystä ei ole käytetty ja vointi on hyvä, ei töihin menemiselle ole estettä. Lääkäri kirjoittaa tarvittaessa tähystyspäivästä sairauslomaa.

9. Mitä jos minulla on syöpä?

Tämä on ihmisten yleisin huoli. Jos ulosteen mukana tulee verta, syövän mahdollisuus olisi tärkeää poissulkea paksusuolen tähystyksellä. Paksusuolen syöpien esiintyvyys on nousussa, ja välillä lääkärit joutuvat tekemään ikäviäkin diagnooseja. On kuitenkin todennäköistä, että oireille löytyy jokin muu selitys.

Mikäli paksusuolen tähystyksessä ei löydy adenoomapolyyppejä eli solukuvaltaan tietynlaisia limakalvopullistumia, voi olla varma, ettei syöpää kehity ainakaan seuraavaan 10 vuoteen. Jos polyyppeja löytyy, ne poistetaan toimenpiteen aikana, mikä katkaisee syövän kehityksen.

Syöpäepäilyn kohdalla lääkäri kirjoittaa kiireellisen lähetteen julkiseen sairaanhoitoon, mistä otetaan yhteyttä yhden viikon sisään. Potilas voi myös päättää hakeutua hoitoon yksityiseen syöpäsairaalaan, missä hoitoon pääsee saman tien.

10. Miten pääsen paksusuolen tähystykseen?

Toimenpiteeseen tullaan lääkärin lähetteellä. Esimerkiksi työterveyslääkäri, terveyskeskuslääkäri tai gynekologi voi ohjata paksusuolen tähystykseen, jos hän kokee, että siitä on potilaan kohdalla hyötyä.

Aavassa kolonoskopiaan pääsee ilman lähetettä, jos ikää on yli 50 vuotta eikä tähystystä ole koskaan tehty. Tähystykseen voi tulla suoraan myös silloin, jos peräsuolesta tulee verta. Lähtökohtaisesti vatsavaivojen selvittely kannattaa aloittaa gastroenterologin vastaanotolta.

Asiantuntijoina Lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato ja sairaanhoitaja Laura Lehtonen.