Naisten Aava Kamppi

Aava aloittaa gynekologin etävastaanoton

Julkaistu 20.6.2016

Gynekologian etävastaanotolla erikoislääkäri on puhelinsoiton päässä. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen kertoo, miten etävastaanotto toimii.

Erikoislääkäri Annakaija Lappalainen, kenelle etägynekologin vastaanotto on tarkoitettu?

"Ihan kaikille naisille, lähes kaikenlaisissa asioissa. Etägynekologin vastaanotossa parasta on helppous. Ajan voi klikata netistä ja etäyhteys lääkäriin toimii yhtä lailla kesämökiltä, työpaikalta kuin kotisohvaltakin. Etägynekologi soittaa kiireettömästi sovittuna aikana. Juuri tällaista palvelua asiakkaamme ovat kaivanneet.

On paljon kysymyksiä ja ongelmia, jotka lähtevät hoitumaan ketterästi puhelimessa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi lääkityksiin liittyvät ongelmat, ehkäisyreseptin uusimiset, kuukautiskipuihin tai vaikka vaihdevuosioireisiin liittyvät konsultaatiot.

Neuvoja voi kysyä gynekologisiin vuotohäiriöihin ja muihin oireisiin liittyen. Kysymykset voivat koskea niin virtsavaivoja, HPV-rokotuksia, PAPA-kokeiden tuloksia, rintojen seurantaa, seksitauteja, seksuaalisuutta kuin vaikkapa raskauden aikaisia ongelmia tai altistuksia.

Oikeastaan on helpompi sanoa, mihin etägynekologia ei sovi."

Mihin etägynekologia ei sovi?

"Jos ongelmana on kovat kivut tai voimakasoireiset tulehdukset, on syytä tehdä tutkimus paikan päällä. Myös sikiön voinnin ja raskauden normaaliuden voi varmistaa vain vastaanotolla. Vaihdevuosien hormonihoitoa käyttävät naiset haluamme tutkia säännöllisesti vastaanotolla.

Kun epäillään pahanlaatuista sairautta tai halutaan varmuus siitä että 'kaikki on kunnossa', tarvitaan edelleen perinteinen tutkimus."

Millaisissa asioissa erityisesti suosittelet etävastaanottoa?

"Esimerkiksi silloin kun haluat ensisijaisesti kysyä gynekologilta neuvoa tai mielipidettä. Jos tuntuu että arkaluonteiseksi koettu asia on helpompi ottaa esiin puhelimessa, suosittelen ensin etäaikaa. Nuorten naisten ehkäisyreseptien uusinnat ja ehkäisyn vaihtoehtojen pohdinta soveltuvat etävastaanotolle erinomaisesti.

Haluamme tarjota henkilökohtaisen ja luotettavan tiedon lähteen koko ajan muuttuvassa maailmassa. Asialliselle tiedolle on entistä suurempi tarve. Netistä löytyy yhä enemmän tietoa, jonka merkityksestä omalla kohdalla ei voi olla varma.

Lisäksi asioista, joista on huolissaan, voi keskustella ensin puhelimessa. Pystymme etävastaanotolla arvioimaan, onko kyse oireesta, jota pitää selvittää tarkemmin."

Onko etägynekologin käytössä muita etuja?

"Mahdollisuus etägynekologiaan voi alentaa kynnystä olla lääkäriin yhteydessä. Joskus vastaanotolleni tulleet naiset ovat pohtineet tiettyä kysymystä itsekseen ja keränneet rohkeutta lähteä liikkeelle jopa vuosia. Uskon että etävastaanoton myötä perinteisellekin vastaanotolle lähteminen helpottuu, kun toimiva keskusteluyhteys on luotu."

Onko Aavalla muita etälääkäripalveluja?

"Kyllä, yleislääkärille voi myös varata etävastaanottoajan. Gynekologit ovat kuitenkin ensimmäisiä erikoislääkäreitä, joita voi konsultoida etävastaanotolla." 

On asioita, jotka hoituvat tehokkaammin ja halvemmalla etägynekologin vastaanotolla. Esimerkiksi kuukautisten siirtäminen resepteineen, vaikkapa lomamatkan tai muun syyn vuoksi."

Voiko kuka tahansa olla yhteydessä etägynekologiin?

"Kaikki voivat olla yhteydessä. Sitä pystytäänkö kaikki pulmat ratkaisemaan etänä, ei tietenkään voi aina luvata."

Mitä erikoislääkäri voi tehdä tapaamatta potilasta?

"Esimerkiksi kartoittaa tilannetta, antaa neuvoja vaikkapa ehkäisyyn, hedelmällisyyteen, raskaudenaikaisiin tutkimukseen tai vaihdevuosivaivoihin liittyen. Lista on lähes loputon.

Toisinaan erikoislääkäri voi rauhoitella, antaa ohjeita itsehoidosta tai kirjoittaa tarvittavan sähköisen reseptin - ja tämä riittää. Kokonaistilanteesta ja vaivasta riippuen joskus on syytä neuvoa tulemaan perinteiselle vastaanotolle tai ohjata muihin lisätutkimuksiin. Silloin vastaanotolla jatketaan kätevästi siitä mihin puhelimessa jäätiin."

Julkaistu: 20.6.2016, päivitetty 14.6.2017

Teksti: Katja Boxberg

Suomalainen Lääkärikeskus Aava on edistänyt terveyttä ja hyvinvointia jo yli 50 vuotta. Elämäntyönämme on asiakkaidemme hyvinvointi ja terveys, huolenpitomme kantaa läpi koko ihmisen elämän. Perheyrityksenä olemme Suomen ystävällisin lääkärikeskus, jossa toimii yli 1000 ammattilaista, 14 toimipisteessä, 9 paikkakunnalla. Kehitämme toimintaamme ja koko toimialaamme viisaasti ja välittäen.

Etägynekologi soittaa ennalta sovittuna ajankohtana kiireettömästi.

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.