Aava Matkailuklinikka

Aavan Matkailuklinikan etälääkäreiltä apua vaikka kesken loman

Julkaistu 13.10.2016

Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikka avasi tänä vuonna etälääkäripalvelun. Matkailijoilla on halutessaan mahdollisuus saada suomalainen terveydenhuollon asiantuntija langan päähän vaikka toiselta puolelta maailmaa. Palvelu on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Etäpalvelu sopii niin matkalla olijalle kuin reissua vasta suunnittelevalle, sillä esimerkiksi rokotuksiin liittyvä neuvonta hoituu palvelun avulla puhelimitse. ”Rokotukset täytyy toki tulla hakemaan meiltä paikan päältä”, tarkentaa Aavan matkailulääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan tällä hetkellä eniten rokotuksia haetaan influenssaan, vesirokkoon ja A-hepatiittiin. Myös zika-virus on herättänyt kysymyksiä etenkin raskautta suunnittelevien keskuudessa.

Etälääkäripalvelusta apua pallontallaajalle

Etälääkäripalvelu auttaa myös reissussa olevaa. Oireiden ilmaantuessa lääkäriin saa yhteyden joka päivä, jopa viikonloppuisin. Viidentoista minuutin etälääkäriajan voi varata helposti verkosta. Tutustu myös millaisissa tilanteissa voit olla yhteydessä hoitajaan.

”Hoidon taso vaihtelee eri puolilla maailmaa paljonkin. Diagnoosi ei välttämättä ole oikea tai lääkitys on pielessä. Lapselle paikallisesti räätälöity rokotusaikataulu voi herättää epäilyjä. Siksi on arvokasta, että suomalaiseen asiantuntijaan saa yhteyden mistä tahansa”, Nohynek kertoo.

Toistaiseksi etälääkärin tai –hoitajan tavoittaa puhelimitse, mutta myöhemmin on tarkoitus kokeilla myös videoyhteyttä.

Nohynekin mukaan monia kehitysmaissa yleisiä tauteja, kuten malariaa tai dengue-kuumetta, osataan näissä maissa tunnistaa ja hoitaa erittäin hyvin.

Maalaisjärki mukaan matkalle

Suomalaisten matkailijoiden yleisimpiä syitä hakeutua matkailulääkärille ovat erilaiset tartuntataudit ja onnettomuudet, joita ulkomailla sattuu erityisesti liikenteessä.

Hanna Nohynek muistuttaakin reissuun lähtijää maalaisjärjen käytöstä: hyvä ruokahygienia, käsien pesu ja hyttyssuojat suojaavat useimmilta tavallisilta matkailijan taudeilta. Monet onnettomuudet välttää hyvää liikenneturvallisuutta noudattamalla.

Jos sairastuminen kuitenkin yllättää, on matkailulääkärin tai -hoitajan vastaanotto onneksi puhelinsoiton päässä.

Vuonna 2003 avattu Aava Matkailuklinikka koostuu neljästä lääkäristä ja joukosta sairaanhoitajia, jotka kohtaavat matkalle lähteviä tai sieltä palaavia asiakkaita. Tyypillisiä syitä tulla klinikalle ovat kaukomatka, vaihto-oppilasvuosi tai muutto ulkomaille.

 

Tutustu myös muihin Aavan etävastaanottoihin

 

 

 

Lue lisää aiheesta

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.