Allergiaoireet kannattaa selvittää aina

Julkaistu 3.4.2018

Siitepölyallergian oireet ovat ikäviä, mutta niitä voi ja kannattaa lieventää lääkityksellä. Seuraa siitepölytiedotteita ja varaudu siitepölykauteen hyvissä ajoin.

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta aloittaa siitepölykauden maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen Suomessa kukkii eniten siitepölyoireita aiheuttava koivu. Keskikesällä vuorossa ovat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Useita allergisia kiusaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Allergikon tärkein apukeino on siitepölytiedotteet, joissa kerrotaan kukintojen ajankohdasta sekä siitepölyn määrästä. Oireiden ajankohta ja vahvuus riippuvat ilmassa olevan siitepölyn määrästä.

Siitepölyallergian oireet

Yleisiä siitepölyallergian oireita ovat:

  • Silmien kutina
  • Aivastelu
  • Vuotava nenä
  • Yskä ja hengenahdistus

Allergiset iho-oireet taas johtuvat yleensä jostain muusta kuin siitepölystä. Allergiaan ei liity kuumetta.

Miten erotan allergian flunssasta?

Siitepölyallergian oireet ovat osin samankaltaiset kuin flunssassa. Mistä sitten tietää kumpi on kyseessä? Jos oireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa, ja häiritsevät elämää yli viikon, on hyvä selvittää siitepölyallergian mahdollisuus. Allergiat alkavat yleensä lapsena tai nuorena, harvoin enää 40 ikävuoden jälkeen.

Oireita kannattaa verrata siitepölytilanteeseen – mikä kukkii ja missä. Ilmassa olevan siitepölyn määrään vaikuttaa myös sää. Joten jos sateisella kelillä oireet lievenevät ja tuulisella sekä aurinkoisella vahvistuvat, kyseessä on todennäköisesti siitepölyallergia. Allergiatesteissä saa lopullisen varmuuden.

Siitepölyallergia on perinnöllistä. Se kulkee sekä geneettisesti että kulttuuriperimän mukana. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että ylihygienisessä ympäristössä kasvaneilla on tutkitusti enemmän allergioita.

Koska ja miten aloitan allergialääkityksen?

Kun tietää mille on allerginen, pystyy suunnittelemaan lääkityksen. Apteekista saa reseptivapaana lähes kaikkia allergialääkkeitä, mutta pienissä erissä. Lääkkeissä on toistensa sukulaisaineita, mutta ne voivat tehota eri tavoin eri ihmisillä. Kannattaa siis kokeilla muutamaa valmistetta, jotta löytyy itselle sopiva. Toimivan lääkkeen löydyttyä lääkäri voi kirjoittaa lääkkeestä reseptin, jolla saa isomman määrän lääkettä kerralla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että oireiden määrä ei kerro pelkästään lääkkeen tehosta. Allergeenin määrä ilmassa vähentää ja lisää oireita.

Jos pelkkä tablettina otettava lääke ei riitä, tueksi otetaan nenäsuihke ja silmätipat. Voimakkaista oireista kärsivän on hyvä ottaa käyttöön nenäsuihke, silmätipat ja tarvittaessa lääkärin määräämä astmalääkitys – jo ennen siitepölykauden alkua.

Jokavuotisista allergiaoireista kärsiville tärkeintä on ennakointi. Ei kannata odottaa oireiden alkamista. Varmista siis, että kaapistasi löytyy tutut ja toimivat lääkkeet. Muista käyttää lääkkeitä koko siitepölykauden ajan, vaikka oireet olisivat välillä lievempiä.

Keväällä kotia kannattaa siivota huolellisesti ja usein, jotta siitepölyltä pääsee edes sisätiloissa suojaan

Varaa aika Aavan allergianeuvontaan!

Aava allergia

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.