Asiantuntijoiden vinkit uuteen vuoteen: ihmissuhteet ja työ

Julkaistu 20.12.2017

Haastoimme Aavan asiantuntijat antamaan tuoreita ja toimivia neuvoja alkavaan vuoteen. Neljä asiantuntijaamme kertovat omaan alaansa liittyviä vinkkejä, joita kannattaa kokeilla.

Tässä jutussa saat uudenlaista pohdittavaa ihmissuhteisiin ja työpäiviin. Ensimmäisessä osassa vinkit liittyvät uneen ja syömiseen. Lue ja jaa eteenpäin ihmisille, joille uskot neuvojen sopivan!

 

Seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi:

Haasta puolisosi tai ystäväsi päivittäiseen kehujen vaihtoon

Uuden vuoden lupausten ei tarvitse olla suuria muutoksia. Pienilläkin teoilla voi saada yllättäviä ja hyviä lopputuloksia. Kertokaa puolisosi kanssa toisillenne päivittäin yksi asia, josta olette kiitollisia toisissanne tai joka toisen käytöksessä tekee iloiseksi. Kuulostaa helpolta, mutta unohtuu meiltä kaikilta. Arjen pyörityksessä tulee usein huomattua vain toisen epäkohdat.

Jotta päivän kehu ei unohdu, sille voi sopia säännöllisen hetken: kehujen vaihto aina aamupalalla tai illalla hampaita pestessä. Alussa kehuhaaste voi tuntua teennäiseltä, mutta älkää antako periksi. Vähitellen siitä tulee luonteva tapa.

Haasteen voi toteuttaa myös muiden perheenjäsenten, ystävien tai vaikka työkavereiden kesken. Jokainen ilahtuu kauniista tai kivasta kommentista kesken päivän. Ja mikä parasta, siitä tulee hyvä olo myös itselle.

 

Työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen:

Unohda kertakäyttöniksit – työintoa tarvitaan vuoden ympäri

Talven pimeys ja joulun raskaat syömiset luovat monelle meistä tarpeen luoda nahkamme ja uudistua. Samaan aikaan asiantuntijat varoittelevat lomaltapaluustressistä ja kertovat kikoista, joilla sen voi välttää. Älä usko vuodenvaihteen kertakäyttönikseihin! Vuoden ensimmäinen päivä on yksi päivä muiden joukossa. Työmotivaatio syntyy työssä ja muuttuu ajan kuluessa jatkuvasti. Innostusta tarvitaan vuoden ympäri.

Työilmapiiri on suomalaisissa yrityksissä suurin voimavara. Jokainen hymy ja silmissä kiiltävä innostuneisuuden loiste nostattavat yhteishenkeä. Mieti mistä itse innostut, ja auta muita innostumaan työstään. Työkaverin auttaminen arjen keskellä luo yrityskulttuuria, joka säilyy.

Jokaisen työssä käyvän tulisi säännöllisesti pohtia seuraavia kysymyksiä: Miksi teen työtäni? Miksi työskentelen siinä työpaikassa ja tehtävässä, jossa työskentelen? Vastaamalla näihin kysymyksiin, löydät työsi merkityksellisyyden. Jos et osaa vastata tai et ole tyytyväinen omiin vastauksiisi, mieti oletko oikeassa työpaikassa.

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.