Naisten Aava Kamppi

Juttusarja: Kuinka huolehtia hyvinvoinnista neljänkympin jälkeen?

Aava seuraa naisen elämää Idealistan kanssa toteutettavissa juttusarjoissa. Nyt keskitymme elämänvaiheeseen, joka alkaa neljänkympin jälkeen. Ruuhkavuosien jälkeen on hyvä aika tarkastella kokonaisvaltaisesti omaa naiseutta, terveyttä ja hyvinvointia.

5. Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti

Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivumisen myötä naisen seksielämään. Onneksi apua on saatavilla.

Vaihdevuosien aiheuttamia limakalvojen oireita voi ehkäistä ja hoitaa monin tavoin. Kumppanille kannattaa kertoa avoimesti tuntemuksistaan ja hakea yhdessä apua sujuvampaan seksielämään.

Lue koko juttu: Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti!

4. Liikunta nostaa elämänlaatua - 10 vinkkiä parempaan kuntoon  

Liikunta ja lihaskuntoharjoittelu ovat tärkeä osa jokaisen naisen kehonhuoltoa, myös iän karttuessa.

Ohjeet liikunnan aloittamiseen tai säännöllisyyteen kuulostavat usein helpommalta kuin mitä niiden toteuttaminen arjessa on. Siksi liikunta kannattaa ottaa osaksi viikkokalenteria ja rutiineja.

Lue koko juttu: Liikunta parantaa viisikymppisen elämänlaatua – näillä ohjeilla pysyt kunnossa!

3. Naisen keho muuttuu vaihdevuosien alkaessa

Iän karttuessa naisen keho muuttuu. Muutokset ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja geenien lisäksi myös elämäntavat vaikuttavat niihin.   Esimerkiksi paino nousee herkemmin ja vaihdevuosioireet voivat häiritä elämää.

"Vaihdevuosioireiden hoitaminen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, luottamukselliset ihmissuhteet – siinä on paketti, joka lisää taatusti elämänlaatua", Leena Väisälä kannustaa.

Lue koko juttu: Näin naisen keho muuttuu viidenkympin jälkeen

2. Nämä 10 oiretta kertovat lähestyvistä vaihdevuosista

  1. Kuumat aallot
  2. Mielialan vaihtelut
  3. Ahdistus, levottomuus ja aloitekyvyn puute
  4. Epäsäännölliset kuukautiset
  5. Hikoilu ja yöhikoilu
  6. Keskittyminen herpaantuu helpommin 
  7. Iho muuttuu iän myötä
  8. Seksuaalinen haluttomuus
  9. Unettomuus 
  10. Limakalvojen kuivuus

Lue koko juttu: Näin tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

1. Hormonikorvaushoidolla helpotusta vaihdevuosioireisiin

Neljänkympin jälkeen lähestyvät vaihdevuodet voivat horjuttaa naisen normaalia hormonitasapainoa. Epämääräisten “naistenvaivojen” kanssa ei kannata jäädä yksin. Hormonaaliset vaivat heikentävät huomattavasti elämänlaatua, ja niihin on saatavilla apua. Ammattitaitoinen ja asiaan perehtynyt lääkäri auttaa.

"Hormonikorvaushoidossa käytetään estrogeeniä. Se voidaan ottaa suun kautta tabletteina, ihon kautta laastarina tai geelinä. Jos kohtua ei ole poistettu, estrogeenihoidon oheen liitetään keltarauhashormonihoito kohdun runko-osan syövän ehkäisemiseksi. Keltarauhashormoni voidaan annostella myös suoraan kohtuonteloon hormonikierukan avulla", kertoo naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola Aavasta.

Lue koko juttu: Hormonit hyrräävät: muutoksia luvassa jo nelikymppisille

 

Ensimmäisessä 10 kirjoituksessa perehdyttiin nuoren naisen terveyteen ja hyvinvointiin, minkä jälkeen sarja jatkui 10 kirjoituksella ruuhkavuosien voimavaroista ja kuormitustekijöistä.