Naisten Aava Kamppi

Juttusarja: Kuinka huolehtia hyvinvoinnista viidenkympin jälkeen?

Julkaistu 13.7.2017

Aava seuraa naisen elämää Idealistan kanssa toteutettavissa juttusarjoissa. Nyt keskitymme elämänvaiheeseen, joka alkaa viidenkympin jälkeen. Ruuhkavuosien jälkeen on hyvä aika tarkastella kokonaisvaltaisesti omaa naiseutta, terveyttä ja hyvinvointia.

 

Näin pidät muistin virkeänä! 5 askelta parempaan muistiin

Aivot vaativat jumppaa toimiakseen hyvin. Toimiva muisti vaatii elinikäistä oppimista ja itsestä huolehtimista.

Lue työterveyspsykologi Heikki Särkelän vinkit: Näin pidät muistin virkeänä!

Unohteletko toistuvasti asioita?

Suurin osa meistä kärsii jossain vaiheessa elämää muistamattomuudesta. Muistisairautta ei kannata heti pelätä, sillä unohtelu voi kieliä myös stressistä, huonosta nukkumisesta tai epäterveellisistä elämäntavoista.

Toisaalta kaikkea ei pidäkään sisäistää ja muistaa. Ilman unohtamisen taitoa maailma jäsentyisi meille kaoottisena tulvana asioita, joiden tärkeysjärjestystä ja merkitystä olisi vaikea jäsentää.

Lue lisää muistista ja unohtelusta Aavan työterveyspsykologin haastattelusta: Unohteletko asioita? Kyseessä voi olla muutakin kuin alkava muistisairaus.

Työstä innostuminen on tärkeää vaikka eläkeikä lähestyy

Moni jatkaa töitä vielä eläkeiässäkin. Työssä viihtyminen, haasteista nauttiminen ja uuden oppiminen pitävät virkeänä. Media-alalla työskentelevä Anne Laakso, 57, on ollut työelämässä 40 vuotta. Hän toivoo, että saisi jatkaa eläkeikään saakka.

Lue Annen vinkit ikääntyneelle työntekijälle: Eläkeikä lähestyy - työstä kannattaa edelleen nauttia päivittäin

10 syytä aloittaa hormonikorvaushoito

Hormonikorvaushoito herättää naisissa paljon kysymyksiä, mutta hoitoa on aivan turha pelätä. Sen tuomat hyödyt saattavat parantaa elämänlaatua roimasti. Hormonikorvaushoidosta on tullut pelastus monelle vaihdevuosioireiden kanssa kamppailevalle naiselle.

Lue koko juttu: 10 järkisyytä aloittaa hormonikorvaushoito

Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti

Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivumisen myötä naisen seksielämään. Onneksi apua on saatavilla.

Vaihdevuosien aiheuttamia limakalvojen oireita voi ehkäistä ja hoitaa monin tavoin. Kumppanille kannattaa kertoa avoimesti tuntemuksistaan ja hakea yhdessä apua sujuvampaan seksielämään.

Lue koko juttu: Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti!

Liikunta nostaa elämänlaatua - 10 vinkkiä parempaan kuntoon  

Liikunta ja lihaskuntoharjoittelu ovat tärkeä osa jokaisen naisen kehonhuoltoa, myös iän karttuessa.

Ohjeet liikunnan aloittamiseen tai säännöllisyyteen kuulostavat usein helpommalta kuin mitä niiden toteuttaminen arjessa on. Siksi liikunta kannattaa ottaa osaksi viikkokalenteria ja rutiineja.

Lue koko juttu: Liikunta parantaa viisikymppisen elämänlaatua – näillä ohjeilla pysyt kunnossa!

Naisen keho muuttuu vaihdevuosien alkaessa

Iän karttuessa naisen keho muuttuu. Muutokset ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja geenien lisäksi myös elämäntavat vaikuttavat niihin.   Esimerkiksi paino nousee herkemmin ja vaihdevuosioireet voivat häiritä elämää.

"Vaihdevuosioireiden hoitaminen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, luottamukselliset ihmissuhteet – siinä on paketti, joka lisää taatusti elämänlaatua", Leena Väisälä kannustaa.

Lue koko juttu: Näin naisen keho muuttuu viidenkympin jälkeen

Nämä 10 oiretta kertovat lähestyvistä vaihdevuosista

  1. Kuumat aallot
  2. Mielialan vaihtelut
  3. Ahdistus, levottomuus ja aloitekyvyn puute
  4. Epäsäännölliset kuukautiset
  5. Hikoilu ja yöhikoilu
  6. Keskittyminen herpaantuu helpommin 
  7. Iho muuttuu iän myötä
  8. Seksuaalinen haluttomuus
  9. Unettomuus 
  10. Limakalvojen kuivuus

Lue koko juttu: Näin tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

Hormonikorvaushoidolla helpotusta vaihdevuosioireisiin

Neljänkympin jälkeen lähestyvät vaihdevuodet voivat horjuttaa naisen normaalia hormonitasapainoa. Epämääräisten “naistenvaivojen” kanssa ei kannata jäädä yksin. Hormonaaliset vaivat heikentävät huomattavasti elämänlaatua, ja niihin on saatavilla apua. Ammattitaitoinen ja asiaan perehtynyt lääkäri auttaa.

"Hormonikorvaushoidossa käytetään estrogeeniä. Se voidaan ottaa suun kautta tabletteina, ihon kautta laastarina tai geelinä. Jos kohtua ei ole poistettu, estrogeenihoidon oheen liitetään keltarauhashormonihoito kohdun runko-osan syövän ehkäisemiseksi. Keltarauhashormoni voidaan annostella myös suoraan kohtuonteloon hormonikierukan avulla", kertoo naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola Aavasta.

Lue koko juttu: Hormonit hyrräävät: muutoksia luvassa jo nelikymppisille

 

Ensimmäisessä 10 kirjoituksessa perehdyttiin nuoren naisen terveyteen ja hyvinvointiin, minkä jälkeen sarja jatkui 10 kirjoituksella ruuhkavuosien voimavaroista ja kuormitustekijöistä.

Lue lisää aiheesta

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.