Juttusarja: Kuinka huolehtia hyvinvoinnista neljänkympin jälkeen?

Aava seuraa naisen elämää Idealistan kanssa toteutettavassa juttusarjassa. Ensimmäisessä 10 kirjoituksessa perehdyttiin nuoren naisen terveyteen ja hyvinvointiin, minkä jälkeen sarja jatkui 10 kirjoituksella ruuhkavuosien voimavaroista ja kuormitustekijöistä.

Seuraavissa kirjoituksissa keskitytään seuraavaan elämänvaiheeseen. Neljänkympin jälkeen on hyvä aika tarkastella kokonaisvaltaista naiseutta, terveyttä ja hyvinvointia.

22. Nämä 10 oiretta kertovat lähestyvistä vaihdevuosista

  1. Kuumat aallot
  2. Mielialan vaihtelut
  3. Ahdistus, levottomuus ja aloitekyvyn puute
  4. Epäsäännölliset kuukautiset
  5. Hikoilu ja yöhikoilu
  6. Keskittyminen herpaantuu helpommin 
  7. Iho muuttuu iän myötä
  8. Seksuaalinen haluttomuus
  9. Unettomuus 
  10. Limakalvojen kuivuus

Lue koko juttu: Näin tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

21. Hormonikorvaushoidolla helpotusta vaihdevuosioireisiin

Neljänkympin jälkeen lähestyvät vaihdevuodet voivat horjuttaa naisen normaalia hormonitasapainoa. Epämääräisten “naistenvaivojen” kanssa ei kannata jäädä yksin. Hormonaaliset vaivat heikentävät huomattavasti elämänlaatua, ja niihin on saatavilla apua. Ammattitaitoinen ja asiaan perehtynyt lääkäri auttaa.

"Hormonikorvaushoidossa käytetään estrogeeniä. Se voidaan ottaa suun kautta tabletteina, ihon kautta laastarina tai geelinä. Jos kohtua ei ole poistettu, estrogeenihoidon oheen liitetään keltarauhashormonihoito kohdun runko-osan syövän ehkäisemiseksi. Keltarauhashormoni voidaan annostella myös suoraan kohtuonteloon hormonikierukan avulla", kertoo naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola Aavasta.

Lue koko juttu: Hormonit hyrräävät: muutoksia luvassa jo nelikymppisille