Sappikivet oireilevat kovana vatsakipuna, joka säteilee selkään

sappikivet
Tiesitkö, että äkillinen vatsakipu saattaa kertoa sappikivistä? Lääkärikeskus Aavan gastrokirurgi Lea Kyhälä kertoo, millaisista oireista tunnistat sappikivet, milloin on syytä hakeutua lääkäriin ja mitä sappileikkauksesta on hyvä tietää.
FacebookTwitterLinkedIn

Sappikivien oireet?

  • Yhtäkkiä alkava kylkikaaren alle, oikealle ylävatsalle painottuva voimakas kipu, joka voi säteillä myös selkään. Kipuun saattaa liittyä myös pahoinvointia ja oksentelua. Tätä kutsutaan sappikipukohtaukseksi.
  • Kipu, joka alkaa tyypillisesti raskaan aterian jälkeen ja kestää pari kolme tuntia. Sitten se menee ohi itsestään.
  • Joskus sappikiviin saattaa liittyä epämääräisempiä oireita, kuten yhtäjaksoisempaa vatsakipua, pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta.

Sappikivet – mitä ne ovat?

Sappikiviä syntyy sappirakkoon tai sappiteihin. Sappikivien ajatellaan syntyvän, kun sappirakon tyhjeneminen häiriintyy jostain syystä. Silloin sappinesteestä alkaa saostua kiviä.

Kipu on yleensä seurausta siitä, että sappirakon kaula-alueella olevat kivet estävät sappirakon tyhjenemistä. Kun sappirakko supistuu, sen paine nousee, ja siitä aiheutuu kipua.

Lapsilla sappikiviä on harvoin, mutta iän myötä niitä tulee noin 10—15 prosentille ihmisistä.

Sappikivien ehkäisy?

Sappikiville altistavat ylipaino, nopea laihduttaminen, naissukupuoli ja geenit.

Paras tapa ehkäistä sappikiviä on pitää paino normaalina ja välttää rankkoja dieettejä.

Muuten sappikiville ei voi itse tehdä mitään. Toisille tulee niitä, toisille ei.

Sappikivet – milloin lääkäriin?

  • Jos sinulle tulee äkillinen kova vatsakipukohtaus, etkä ole ennen kärsinyt sappikivistä, niin kivun syy pitää aina selvittää lääkärissä. Jos voimakas kipu jatkuu, on syytä hakeutua päivystykseen. Kipu voi johtua muistakin sairauksista kuin sappikivistä.
  • Lievissä tapauksissa tai jos kipu menee itsestään ohi, riittää yleensä vastaanotolle hakeutuminen.
  • Sappikivet eivät yleensä ole vaarallisia, ainoastaan välillä kivuliaita. Joskus sappikiviin voi kuitenkin liittyä vakavampi tila eli sappirakon tulehdus tai sappitiehyeen tukos. Ne pitää hoitaa kiireellisesti.
  • Sappirakon tulehduksessa sappikohtauksen kipu ei mene ohi ja lisäksi nousee kuume.
  • Sappitiehyeen tukoksessa sappikivi on päässyt luikahtamaan sappirakosta sappitiehyeen ja tukkinut sen. Silloin maksan tuottama sappineste ei pääse kulkemaan maksasta suolistoon, iho muuttuu keltaiseksi ja maksa-arvot nousevat. Tästä voi myös seurata haimatulehdus. Sappitiehyeen tukos pitää hoitaa nopeasti.

Kenelle varaan ajan?

Jos tiedät jo, että sinulla on sappikiviä, varaa aika gastrokirurgille eli gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärille.

Hän on kirurgi, joka on erikoistunut leikkaamaan vatsan alueen ongelmia.

Miten sappikivet todetaan?

Sappikivet todetaan yleensä ultraäänellä. Joskus ne näkyvät myös tietokonekuvauksessa eli tietokonetomografiassa.

Sappikivet – hoito?

Sappikivien hoito on sappirakon poisto, mutta yhden sappikohtauksen tähden sappirakkoa ei yleensä vielä poisteta. Jos kohtauksia on ollut useampia, silloin leikataan.

Sappirakko poistetaan leikkauksessa aina kokonaan. Tästä ei kannata murehtia – ihminen pärjää hyvin ilman sappirakkoakin.

Sappirakko on oikeastaan sappinesteen välivarasto, johon kertyy sappea syömisten välissä. Jos sappirakko on täynnä sappikiviä, rakko on jo poissa pelistä, joten se voidaan huoletta poistaa.

Sappileikkaus – mitä siinä tapahtuu?

Leikkauksessa sappirakko poistetaan tähystämällä: vatsanpeitteisiin tehdään neljä pientä haavaa, ja sappirakko poistetaan kamera-avusteisesti. Leikkaus vaatii nukutuksen.

Sappirakon poisto on yleensä päiväkirurginen toimenpide, jos olet suhteellisen terve ja hyväkuntoinen. Sen jälkeen pääsee siis kotiin yöksi, eikä osastolle tarvitse jäädä.

Sairauslomaa tulee noin viikko.

Oireettomat sappikivet – täytyykö nekin poistaa?

Valtaosa sappikivistä on oireettomia. Joskus ne löytyvätkin ultraäänitutkimuksessa sivulöydöksinä.

Oireettomille sappikiville ei yleensä tarvitse tehdä mitään. Jos kuitenkin sairastat diabetesta tai jotain muuta perussairautta, myös oireettomat sappikivet saatetaan päätyä poistamaan.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, vatsaelinkirurgi Lea Kyhälä.