Lääkärikeskus Aava aloittaa koronavirustestauksen

Julkaistu 23.3.2020

Koronavirustutkimukset alkavat Aavassa 23.3.2020. Testauksia tehdään Järvenpään ja Kampin toimipisteiden yhteydessä. Potilas voidaan lähettää tutkimukseen vain lääkärin etävastaanotolla tekemän arvion perusteella. Aavassa noudatetaan THL:n näytteenottokriteereitä.

Aava käynnistää koronavirusnäytteenotot ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisten ja riskiryhmiin kuuluvien potilaiden testaamiseksi.

Arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään Aavan lääkärin etävastaanotolla. Potilas lähetetään tutkimukseen sähköisellä laboratoriolähetteellä.

Aava noudattaa THL:n hyväksymiä näytteenottokriteereitä, joita päivitetään tilanteen mukaan:

  • henkilöt, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella. Painopiste on riskiryhmiin kuuluvissa potilaissa.
  • hengitystieinfektio-oireiset terveydenhuollon ammattilaiset

Tiedot positiivista testituloksista välitetään Aavasta sairaanhoitopiirin tai erityisvastuualueen infektiolääkärille. 

Lähetteen testaukseen saa vain lääkärin etävastaanotolla

Koronavirusepidemian aikana Aava ohjaa asiakkaat ensisijaisesti etävastaanotoille, erityisesti, jos heillä on hengitystieoireita ja epäily koronavirukselle altistumisesta. Etävastaanottotoiminnan tavoitteena on sekä asiakkaiden että lääkäreiden ja hoitohenkilöstön suojeleminen tartunnalta. Etävastaanotot säästävät myös suojavarusteita, joiden saatavuudessa on kansainvälisesti haasteita.

 

Jukka Toivonen, johtava ylilääkäri
Lääkärikeskus Aava
jukka.toivonen@aava.fi

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.