Laserhoidolla aknearvet ja ikääntymisen juonteet tasaisemmiksi

Julkaistu 16.3.2018

Aknen jättämät arvet tai ikääntymisen juonteet mietityttävät monia. Laserhoito voi antaa sekä tasaisemman ihon että mielenrauhaa.

Arvet voivat haitata elämää ja vaikuttaa itsetuntoon. Niitä voi kuitenkin hoitaa helposti Fraxel-laserhoidolla. Pinnallisiin aknearpiin laserhoito vaikuttaa tasoittamalla ihoa. Samalla syvemmätkin kuopat muuttuvat ohuemmiksi.

"Laserhoidolla saa apua akneen, mutta tulee kuitenkin huomioida, että täydellistä lopputulosta ei välttämättä saada, mikäli arvet ovat syviä. Yleensä aknearpia on kasvoissa sekä yläselässä ja rintakehällä. Akne vaikuttaa etenkin nuorilla huomattavasti itsetuntoon", Aavan Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard kertoo.

Laserin voimakkuutta voi säädellä sen mukaan, miten hankala tilanne on. Miehillä on luonnostaan paksumpi iho kuin naisilla ja heille laserin teho voi olla voimakkaampi. Voimakkuus voidaan säätää myös sen mukaan, miten potilaalla on aikaa toipua.

"Toipumiseen kannattaa varata 3-5 päivää. Laserhoidon jälkeen iho punoittaa 5-7 päivää ja siinä saattaa olla turvotusta. Kahteen kolmeen päivään ei saa käyttää meikkiä tulehduksen välttämiseksi. Hoito onkin hyvä ajoittaa vaikkapa viikonloppuun."

Lue lisää ihon laserhoidoista

Vauhtia ihosolujen uudistumiseen

Fraxel-hiilidioksidilaserin etuna on, että se vaikuttaa vain pieneen osaan ihon pinta-alasta. Laserin aallonpituus kuumentaa ihon solunsisäistä nestettä polttaen vanhoja soluja sekä kuumentaen kollageenisäikeitä. Tämä käynnistää kollageenin tuotannon, jolloin iho alkaa uusiutua. Kollageenin tuotanto jatkuu jopa kuuteen kuukauteen saakka.

"Koska laser ei kuori koko ihon pintaa, toipuminen on nopeaa. Iho paksunee uudistuessaan ja pinnallinen pigmentaatio kuoriutuu, minkä vuoksi iho näyttää raikkaammalta."

Ennen hoitoa iholle laitetaan puudutusgeeliä, mutta hoito saattaa silti sattua.

"Potilaat ovat valmiita kestämään sen. Nuoretkin ovat motivoituneita, sillä he ovat usein miettineet kauankin aknesta eroon pääsemistä", Laura Bouchard kiittelee.

Aknea hoitaessa iho ei saa olla tulehtunut, joten hoitoon ei voi tulla ennen kuin taudin aktiivinen vaihe on rauhoittunut. Sen sijaan aknea voi hoidattaa vielä vuosia myöhemmin ja tulokset ovat yhtä hyvät.

Nuorekkuutta ihoa kiinteyttämällä

Sama laserhoito tepsii myös pinnallisiin ihojuonteisiin. Tyypillisin asiakas on noin 40-50 -vuotias nainen, jolle on alkanut ilmestyä pieniä ryppyjä esimerkiksi silmien ja suun ympärille.

"Rejuvenaatio-hoito tasoittaa pinnallisia ihojuonteita ja epätasaista pigmentaatiota. Iän myötä ihohuokoset suurenevat, ja myös siihen voi vaikuttaa. Hoidolla on luonnollinen lopputulos, joka ei muuta ulkonäköä", Laura Bouchard kertoo.

Laserhoito aknearpiin on pysyvä, ihojuonteisiin se taas tehoaa joitakin vuosia. Hyvän lopputuloksen saadakseen tarvitaan yleensä 3-5 hoitoa akneen ja ikääntymismuutoksiin kolme hoitokertaa neljän viikon välein. Paras ajankohta on silloin, kun ei ole aurinkoinen vuodenaika, sillä laserhoidon jälkeen on suojauduttava valolta.

Itsekin voi vaikuttaa ihon kuntoon huomattavasti, esimerkiksi välttämällä aurinkoa ja olemalla tupakoimatta.

 

Haasteita ihon kanssa? Varaa aika Aavan ihotautilääkärille

 

 

Aava iho

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.