Hurjat rakkauskilot

Lihavuutta tutkinut lääkäri vetoaa: Uni ansaitsee tärkeämmän aseman elämässämme

Julkaistu 7.3.2017

Ilta on vielä nuori! Perkaat sähköpostin seuraavaa päivää varten, käyt kurkkaamassa sosiaaliset mediat, lopuksi jumahdat television eteen. Ennen kuin huomaatkaan, viisarit ovat vilahtaneet lähelle keskiyötä. Kuulostaako tutulta?

Helposti tingimme unesta, kun elämässä on kiirettä. Lepääminen voi tuntua suorastaan ajanhukalta. Työterveyslääkäri Eira Roosin mukaan tämä asenne olisi tärkeää muuttaa.

”Nukkuminen on edellytys terveellisille elämäntavoille. Uni vaikuttaa meihin tavoilla, joita emme kaikkia edes ymmärrä”, Roos sanoo.

Liian vähän nukkuminen lihottaa

Roosin mukaan unella on painonhallinnassa tärkeä rooli, joskus jopa tärkeämpi kuin ravinnolla ja liikunnalla. Sekä lyhyt uni että huono unenlaatu liittyvät painonnousuun. Siksi Roos neuvoi Hurjat rakkauskilot -osallistujia laittamaan ruokailu- ja liikuntatottumuksien lisäksi unirytmin kuntoon.

”Väsyneenä ei jaksa pitää kiinni hyvistä valinnoista, vaan turvautuu helppoihin ratkaisuihin. Tutkimusten mukaan jo yhden yön huono nukkuminen lisää alttiutta syödä epäterveellisesti seuraavana iltana”, Roos kertoo.

Sellainen päivä kuin edellinen yö

Ennen myös Roos itse saattoi näpytellä läppärillä työasioita puoleenyöhön asti. Hän korjasi omat tapansa, kun unesta tuli tutkimuksen megatrendi viisi vuotta sitten.

”On näyttöä, että alkuyön tunnit ovat ratkaisevia palautumisen kannalta. Myöhään valvominen vaikuttaa merkittävästi palautumisen alkuun. En tingi unesta käytännössä enää koskaan”, Roos sanoo.

Roosilla muutos lisäsi päivänaikaista virkeyttä merkittävästi. Samoin kävi Hurjat rakkauskilot -osallistujilla. Säännölliset nukkumaanmenoajat tekivät unesta palauttavaa, eikä aamulla enää väsyttänyt. Painonpudotus kohotti unenlaatua entisestään.

Hyvät tottumukset vaativat opettelua

Roosin neuvo parempaan uneen on yksinkertainen: Uni täytyy asettaa prioriteetiksi. Hyviä tapoja pitää opetella.

”Annetaan unelle asema, joka sille kuuluu elämässä. Unta pitäisi saada riittävästi sekä määrällisesti että laadullisesti”, Roos vetoaa.

Unen laadusta ja palautumisesta saa tietoa esimerkiksi sykevariaatiomittauksella. Unen laatua voi arvioida myös oman kokemuksen perusteella, Roos vinkkaa. Heräänkö ilman kellonsoittoa ja virkeänä?

”Kun huomaa, että uni kärsii, korjaustoimenpiteitä on tehtävä. Huono uni on tärkeä merkki siitä, että itsensä pitää huomioida paremmin”, Roos sanoo.

Unen tärkeät numerot

7,5-8 tuntia. Unentarve on henkilökohtainen, mutta tärkeää on nukkua riittävästi joka yö. Ei auta, että univajeen nukkuu kiinni viikonloppuisin.

2 tuntia. Laita kännykkä sivuun ja TV pois päältä ajoissa, koska sininen valo pitää hereillä. Rauhoitu lukemalla kirjaa, käymällä kylvyssä tai seurustelemalla perheen kanssa.

Kello 10. Mene ajoissa nukkumaan. Puoleenyöhön kukkumalla ohitat alkuyön palauttavan unen.

1 annos. Pienikin määrä alkoholia siirtää tärkeän REM-unen alkua ja määrää. Alkoholiannos voi auttaa nukahtamaan, mutta se heikentää unenaikaista palautumista.

3 päivää. Firstbeat-mittauksella saa luotettavaa tietoa kuormittumisesta, palautumisesta ja unenlaadusta useamman päivän ajalta.