Nenä vuotaa ja silmät kutisevat? Tunnista siitepölyallergian oireet

Julkaistu 23.4.2019

Kurja olosi saattaakin johtua siitepölyallergiasta eikä flunssasta. Lääkärikeskus Aavan keuhkolääkäri Eeva-Maija Nieminen neuvoo, miten siitepölyallergia tunnistetaan, miten hoidat sitä kotikonstein ja miksi siitepölyallergiasta kärsivien on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. 

Siitepölyallergia vai flunssa? Mistä siitepölyallergian tunnistaa? 

Nuha, aivastelu ja silmien kutina ovat siitepölyallergian tavallisimpia oireita. Joskus allergiaoireet voivat muistuttaa flunssaa, mutta siitepölyallergiasta puuttuvat flunssalle tyypilliset kuume ja kurkkukipu.  

Jos oireet helpottavat sateen jälkeen ja toistuvat joka kevät suunnilleen samaan aikaan, kyse on mitä todennäköisemmin siitepölyallergiasta. Joillekuille siitepölyallergia aiheuttaa myös astmaoireita kuten hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista.  

Joskus siitepölyallergiasta kärsivillä on myös ristiallergia, eli he voivat saada allergiaoireita myös muista aineista. Esimerkiksi koivuallergikko voi saada oireita myös omenasta ja raaoista juureksista.  

Jos et tiedä, mille siitepölylle olet allerginen, katso Norkko.fi-palvelun ajankohtaisesta siitepölytiedotteesta, mitä siitepölyä kotiseudullasi on ilmassa juuri nyt. Tavallisimmat siitepölyallergian aiheuttajat ovat koivu, leppä, pujo ja heinäkasvit. 

Apua siitepölyallergiaan? Varaa aika tästä.

Voiko siitepölyallergia alkaa aikuisena? 

Kyllä, siitepölyallergia voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa. Tavallisimmin se kuitenkin alkaa lapsena tai teini-iän kynnyksellä. 

Milloin kannattaa mennä lääkäriin? 

Lääkärille kannattaa varata aika, jos oireesi ovat uusia etkä ole varma, onko kyse siitepölyallergiasta. Lääkäri voi ohjata tarvittaessa allergiatesteihin, joista selviää, mille siitepölylle olet allerginen. Tällöin siitepölykauteen on helpompi varautua ja aloittaa lääkitys hyvissä ajoin ennen kukinta-aikaa. 

Vastaanotolle kannattaa tulla myös silloin, jos allergiaoireesi eivät helpota apteekista saatavilla valmisteilla tai et löydä itsellesi sopivaa valmistetta. Lääkäri auttaa sopivan lääkityksen valinnassa ja voi tarvittaessa määrätä käsikauppavalmisteita vahvempia lääkkeitä. Jotkut allergikot tarvitsevat siitepölyaikaan myös astmalääkkeitä hillitsemään hengitysoireita. 

Jos oireet eivät helpota, kysy lääkäriltä neuvoa – varaa aika tästä.

Miten siitepölyallergia todetaan? 

Allergia testataan useimmiten ihopistokokeella eli prick-testillä (https://www.aava.fi/palvelu/prick-testi-eli-ihopistokoe), jossa pistetään tutkittavaa ainetta ihon pintaan. Jos ihosi pinnalle muodostuu paukama, olet herkistynyt testattavalle aineelle.  

Allergiatesti voidaan tehdä myös verikokeella esimerkiksi silloin, jos iho reagoi herkästi. 

Lue lisää prick-testistä eli ihopistokokeesta.

Miten hoidan siitepölyallergiaa itse? 

Allergian hoitoon on saatavilla lukuisia eri lääkkeitä apteekista ilman reseptiä: 

  • Tehokkain hoitomuoto siitepölyallergian aiheuttamiin nenäoireisiin on kortisonia sisältävä nenäsumute. Nenäsumutetta tulee käyttää päivittäin, ja sen teho alkaa vasta muutaman päivän kuluttua hoidon aloittamisesta.  

  • Myös antihistamiinia sisältävästä nenäsuihkeesta voi saada avun nenäoireisiin.  

  • Jos oireet jatkuvat nenäsumutteen käytöstä huolimatta, lisäapua voi hakea antihistamiinitableteista. Niiden teho ei ole kuitenkaan yhtä hyvä kuin paikallisvalmisteiden. Lievien oireiden hoitoon antihistamiini voi riittää ainoana lääkkeenä.  

  • Jos allergian oireena on silmien kutina, antihistamiinia tai kromoglikaattia sisältävät silmätipat helpottavat oloa. 

Kenelle siedätyshoitoa suositellaan? 

Jos allergiaoireet ovat lääkityksestä huolimatta erityisen voimakkaat ja haittaavat elämänlaatua selvästi, on syytä harkita siedätyshoitoa (https://www.aava.fi/palvelu/allergian-siedatyshoidot).  

Siedätyshoidossa henkilö altistetaan säännöllisesti pienille määrille allergeeneja joko pistämällä tai suun kautta otettavilla tableteilla. Ajan myötä allergeenien määrää nostetaan. Siedätyshoito kestää noin kolme vuotta.  

Siedätyshoito ei paranna allergiaa kokonaan, mutta monilla oireet vähenevät sen verran, ettei lääkehoitoa välttämättä tarvita enää ollenkaan.  

Lue lisää siedätyshoidosta tästä.

Muita apukeinoja siitepölyallergiaan? 

Kokeile näitä vinkkejä, kun siitepölykausi on pahimmillaan:

  • Älä kuivaa pyykkejä tai tuuleta petivaatteita ulkona.

  • Riisu ulkovaatteet eteisessä.

  • Pese hiukset ennen nukkumaanmenoa

  • Huuhtele nenän limakalvot nenäkannulla.

  • Vältä lenkkeilyä pahimpaan siitepölyaikaan. 

  • Hanki siitepölysuodattimet ikkunoihin. 

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan keuhkolääkäri Eeva-Maija Nieminen

Aava siitepölyallergia

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.