Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

poskiontelotulehdus
Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
FacebookTwitterLinkedIn

Poskiontelotulehduksen oireet – mistä tunnistan vaivan?

Äkillisen poskiontelotulehduksen oireet ovat:

  • tukkoinen nenä ja räkäisyys
  • paineen tunne ja mahdollinen kipu poskionteloissa
  • päänsärky
  • rajussa poskiontelotulehduksessa voi nousta kuume ja kipu olla kova

Pitkittynyt poskiontelotulehdus eroaa äkillisestä siinä, että sen oireet ovat lievemmät.

Pitkittyneen poskiontelotulehduksen oireita ovat:

  • pitkittynyt nenän tukkoisuus ja lisääntynyt limaisuus
  • limaa tuntuu valuvan kurkkuun
  • pitkittyneeseen poskiontelotulehdukseen liittyy harvemmin kipuilua

Mikä on sivuontelotulehdus eli sinuiitti?

Poskiontelo on itse asiassa vain yksi nenän sivuonteloista. Niitä on yhteensä neljä kummallakin puolella nenää: poskiontelot, otsaontelot, seulalokerot ja kitaluun ontelot.

Poskiontelot tulehtuvat yleisimmin. Jos poskiontelotulehdus pitkittyy tai on raju, muutkin sivuontelot voivat tulehtua. Tällöin käytetään poskiontelotulehduksen sijaan nimikettä useamman nenän sivuontelon tulehdus.

Mistä poskiontelotulehdus johtuu?

Poskiontelotulehdus alkaa useimmiten flunssasta. Se syntyy, kun nenän limakalvot ja nenän ja poskionteloiden välissä sijaitsevien ”ilmastointikanavien” limakalvot tulehtuvat. Vähitellen tulehdus leviää poskionteloiden limakalvoille.

Keski-iän ylittäneillä sivuontelotulehduksen syyksi voi paljastua myös hammasjuuritulehdus. Silloin oireet ovat usein toispuoleisia, suussa voi maistua pahalta ja myös nenässä tuntua ikävä tuoksu.

Pitkittynyt poskiontelotulehdus – mistä se johtuu?

Poskiontelotulehdus saattaa pitkittyä ensinnäkin sen takia, että sitä luullaan vain pitkittyneeksi flunssaksi, eikä sitä siksi hoideta. Tavallinen flunssa paranee kuitenkin yleensä noin viikossa.

Jos oireesi jatkuvat yli kaksi viikkoa, niiden syy on syytä selvittää.

Pitkittyneen poskiontelotulehduksen taustalla on myös usein poskiontelotulehdukselle altistavia tekijöitä. Poskiontelotulehdukselle altistavat:

  • toistuvat flunssat, joiden välissä ylähengitystiet eivät ehdi kunnolla parantua
  • allergiat ja astma
  • nenän rakenne: ahtautuneet sivuonteloiden ilmastointikanavat ja muut poikkeavat rakenteet nenässä
  • nenäpolyyppi
  • sisäilmaongelmat

Voiko poskiontelotulehdus parantua itsestään?

Kyllä voi. Moni ei edes huomaa sairastavansa lievää poskiontelotulehdusta, vaan ajattelee, että kyseessä on pelkkä pitkittynyt flunssa.

Hoitamaton poskiontelotulehdus voi kuitenkin myös kroonistua ja aiheuttaa jatkuvaa tukkoisuutta, keskittymisvaikeuksia ja väsymystä. Yleiskuntokin saattaa huonontua, jos tulehdus jatkuu pitkään.

Näistä oireista ei kannata kärsiä turhaan.

Poskiontelotulehdus – milloin lääkäriin?

Lääkärille kannattaa varata aika, jos:

  • poskiontelotulehduksen oireet ovat rajut ja sinulla on kuumetta ja kipua
  • poskiontelotulehdus ei mene ohi parissa viikossa, flunssaoireet jatkuvat tai poskiontelotulehdukset toistuvat usein varaa aika korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriltä.

Miten poskiontelotulehdus todetaan?

Korvalääkäri toteaa poskiontelotulehduksen oireiden ja limakalvomuutosten perusteella.

Tarvittaessa tehdään kuvantamistutkimus eli kartiokeilakuvaus. Näin voidaan varmistaa diagnoosi epäselvissä tapauksissa tai jos oireet edellyttävät sitä. Kartiokeilakuvaus antaa yksityiskohtaista tietoa sivuonteloiden ja ilmastointikanavien tulehdustilasta.

Poskiontelotulehduksen hoito?

  • Poskiontelotulehdusta hoidetaan ensisijaisesti limakalvon turvotusta ja tulehdusta rauhoittavalla lääkityksellä. Näitä lääkkeitä ovat kortisoninenäsuihke ja limakalvoja supistavat eli nenää avaavat lääkkeet, jotka helpottavat oloa.
  • Jos poskiontelotulehdus on paha, voidaan määrätä myös antibioottikuuri.

Punktio – sattuuko se?

Jos poskiontelot ovat pahasti tukossa, niin poskiontelopunktio helpottaa oireita. Moni kammoaa toimenpidettä, mutta turhaan.

Ennen poskiontelopunktiota nenän seinämä poskiontelon ja nenän välissä puudutetaan, joten punktio ei ole kivulias. Yleensä potilaat lähtevät hymyillen ja hämmästelevät, miten helppo toimenpide se olikaan.

Poskionteloleikkaus – milloin se kannattaa tehdä?

Aikuisten poskionteloita ei yleensä juuri koskaan leikata silloin, kun poskiontelotulehdus on akuutissa vaiheessa.

Poskionteloleikkaus voidaan tehdä, jos:

  • poskiontelotulehdus kestää yli kolme kuukautta
  • lähes jokainen flunssa äityy poskiontelotulehdukseksi, poskiontelotulehduksia on vuodessa vähintään kolme tai neljä, niistä seuraa toistuvia antibioottikuureja ja usein useamman viikon sairausloma.

Poskionteloleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Menetelmiä on kaksi:

  • Nykyisin poskiontelot hoidetaan usein pallolaajennuksella. Se on verisuonikirurgiasta lainattu menetelmä, jossa nenän sivuonteloiden tukkeutuviin ilmastointikanaviin asetetaan nesteellä täytetty pallo, joka paineistetaan. Kun pallo laajenee, samalla laajenee myös ahdas kanava. Tämä menetelmä säästää nenän luonnolliset rakenteet.
  • Toinen leikkausmenetelmä on FESS eli nenän sivuonteloiden tähystysleikkaus. Siinä ilmastointikanavaa laajennetaan leikkaamalla rakenteita pois sen ympäriltä.

Kuinka pitkä sairausloma poskiontelotulehduksesta tulee?

  • Jos poskiontelotulehdus on äkillinen ja raju, keho tarvitsee lepoa parantuakseen. Tällöin sairauslomaa tulee noin kolme päivää.
  • Pallolaajennusleikkauksesta sairauslomaa saa 4–7 päivää riippuen siitä, kuinka monta kanavaa on laajennettu.
  • FESS-leikkauksesta toipuminen on hitaampaa. Siitä seuraa 7–10 päivän sairausloma.
    

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi