Sinilevä voi aiheuttaa ikäviä myrkytysoireita

sinilevä
Tyyni ja helteinen sää voimistaa sinilevälauttojen muodostumista. Kontaktia sinilevän kanssa tulee välttää. Oireet voivat olla ikäviä, mutta eivät kuitenkaan hengenvaarallisia.
FacebookTwitterLinkedIn

Mitä sinilevä on?

Sinibakteereita eli syanobakteereita kutsutaan sinileviksi, vaikka ne eivät ole leviä. Sinilevälauttoja esiintyy kesäisin lämpimissä ja ravinteikkaissa vesissä. Sinileväkukinnoista yli puolet on myrkyllisiä, ja voivat sisältää maksamyrkkyjä tai hermomyrkkyjä.

Suomessa ei kuitenkaan ole tapahtunut ihmisille vakavia myrkytyksiä, joten huolta ei kannata kasvattaa peloksi.

Minkälaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Sinilevä voi aiheuttaa ikäviä oireita. Älä siis ui sinileväisessä vedessä, äläkä käytä sitä juoma-, sauna- tai pesuvetenä. Vaarallisin tapa altistua sinilevälle on sen juominen tai hengittäminen. Tästä syystä saunan löylyvetenäkään ei tule käyttää sinilevää sisältävää vettä.

Yleisimpiä sinilevän aiheuttamia oireita ovat

  • Iho-oireet, kuten huulten kirvely ja ihottuma
  • Flunssan kaltaiset oireet, kuten nuha, päänsärky ja vatsaoireet, jotka alkavat yleensä 3 – 5 tunnin kuluttua altistuksesta. Oireet kestävät useimmiten korkeintaan muutamia päiviä.

Mitä tulee tehdä, jos altistuu sinilevälle?

Huuhtele tai suihkuta iho runsaalla puhtaalla vedellä. Mikäli ihottuma kutisee, apuna voi käyttää antihistamiinitabletteja. Muihin oireisiin voi käyttää särky- tai kuumelääkettä. Jos oireet pahenevat, tai jatkuvat useita päiviä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.