Suojaudu puutiaisaivotulehdukselta TBE-punkkirokotteella

Yleisin Suomessa tavattava punkkilaji on puutiainen (Ixodes Ricinus). Kovapintaiset puutiaiset heräilevät keväisin, kun lämpötila nousee yli viiden asteen, ja ovat aktiivisia aina loka-marraskuuhun asti. Puutiainen viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla esimerkiksi lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Puutiaisia tavataan koko Etelä- ja Keski-Suomessa, ja ne ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella.

Puutiaiset voivat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta

Useat punkkilajit voivat levittää mikrobeja, jotka saattavat aiheuttaa vakavia sairauksia. Suomessa puutiaiset saattavat kantaa Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta. Borrelia-infektio voidaan hoitaa antibiootein. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Yksittäisen puutiaisen pureman aiheuttama sairastumisriski on pieni, mutta kannattaa pitää huoli siitä, ettei puutiainen pureudu ihoon. Puutiaiset liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa, heinikossa ja pensaikossa, missä ne odottavat sopivaa ohikulkijaa ja takertuvat tämän karvoitukseen tai vaatetukseen. Noin puolet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät edes huomaa puutiaisen pureutumista.

Apteekista saa punkinpoimijoita, joilla punkin saa kierrettyä irti ihosta. Taitavat saavat punkin irti langalla tai sormin. Vanhan kansan keinoa, punkin rasvaamista, ei suositella, sillä punkki voi oksentaa puremakohtaan, mikä lisää borrelia-spirokeetan tarttumisen riskiä. Onneksemme vain pieni osa punkeista kantaa bakteeria. Pureman saatuaan on kuitenkin syytä tarkkailla puremakohtaa viikon verran. Mikäli pureman ympärille kehittyy punertava kehä, joka vähitellen laajenee rengasmaisena, on syytä hakeutua lääkäriin. Vasta-ainemääritys vahvistaa tarttumisepäilyn, mutta jo tyypillinen ihottuma riittää 2-3 viikon antibioottikuurin aloittamiseen, jolloin vältytään borrelioosin kiusallisilta jälkitaudeilta.

Puutiaisaivotulehdusta (TBE) voi ehkäistä TBE-rokotteella

Punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (TBE) esiintyy Ahvenanmaan, Ruotsin kaakkoisrannikon ja Baltian maiden lisäksi monin paikoin myös Keski- Euroopasta Venäjän kautta Kaukoitään ulottuvalla vyöhykkeellä. TBE-virusta kantavia puutiaisia esiintyy Ahvenanmaan lisäksi yksittäistapauksina myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Kokkolan seudulla, Helsingin ulkosaarilla sekä Lappeenrannan ja Imatran seudulla sekä mahdollisesti myös muualla rannikkoseudulla.

Puutiaisaivotulehdusta voi ennaltaehkäistä TBE-rokotteella ja muilla suojautumiskeinoilla. Aava Matkailuklinikan lääkäri Anu Kantele suosittelee veneilijöille rokotusta. ”Niiden, jotka harrastavat veneilyä tai oleskelevat pitkäaikaisesti rannikon puutiaisaivokuumealueella on hyvä ottaa puutiaisaivokuumerokotus. Lyhyille rannikkovisiiteille se ei ole tarpeellista. Puutiaiset levittävät myös borreliabakteeria. Siltä parhaiten välttyy suorittamalla punkkisyynin ja poistamalla punkit saman päivän aikana. Tuolloin punkki ei ehdi siirtää bakteeria ihmiseen”, kertoo Kantele.

Kuinka punkinpuremalta voi suojautua?

  • Käytä vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat. Työnnä lahkeet sukkiin tai saappaisiin kun kuljet metsässä ja maastossa.
  • Tarkastakaa päivittäin toistenne iho jos oleskelette riskialueella. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin pureutuu ihoon.
  • Lapset saavat punkkeja usein ylävartaloon. Tutki myös hiuspohja ja korvan taustat.
  • Muista, että lemmikit saattavat kuljettaa punkkeja sisätiloihin.
  • TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta.


TBE-rokotetta saa Aavan toimipisteistä sekä Aava Matkailuklinikalta.
Varaa aika rokotukseen 010 380 3838.