Suun terveyden tarkastaminen ei ole vain hammaslääkärin velvollisuus

Julkaistu 12.2.2018

”Mitä tuo mun hampaista kyselee”, saattaa olla asiakkaan ensimmäinen ajatus, kun lääkäri tiedustelee edellisen hammaslääkärikäynnin ajankohtaa. Suun terveydentilan selvittäminen on kuitenkin tärkeää myös yleisessä terveydenhuollossa, sillä ientulehduksilla voi olla vakavat seuraukset yleiselle terveydelle.  

Helsingin Sanomat kirjoitti 29.1.2018 hammasvaivoista, jotka vievät vuosittain satoja suomalaisia sairaalaan. PlusTerveys Hammaslääkäreiden mukaan ientulehduksista kärsii jopa 70 % suomalaisista. Joka kolmas suomalainen sairastaa hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parodontiittia. Hampaiden reikiintymisestä alkava tulehdus voi levitä leukaluuhun ja muualle elimistöön. Pahimmassa tapauksessa hoitamaton sairaus vie teho-osastolle.

Suun tulehdukset ovat usein oireettomia ja siten salakavalia. Vaikutukset kokonaisterveyteen ovat kuitenkin vakavia. Hampaiden kunnosta kysely ei ole vain hammaslääkäreiden vastuulla.

”Parodontiitilla on tutkitusti yhteys mm. sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Näiden sairauksien hoidon yhteydessä pitää aina selvittää myös suun mahdolliset tulehdukset. Parodontiitin hoitaminen on tärkeää myös leikkaus- ja nivelproteesipotilaiden kohdalla, sillä tulehduksen leviämisen riski on suuri”, Aavan ylilääkäri Ari Aimolahti sanoo.

Suomalaisten suunterveyden kurssin kääntämiseksi on tärkeää, että lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut tekevät yhteistyötä, kuten Aava ja PlusTerveys.

Tulehduksen paljastava pikatesti tehdään nyt myös lääkärikeskus Aavassa

Lääkärikeskus Aava ottaa konkreettisen askeleen kohti suomalaisten parempaa suun terveyttä. Maaliskuusta alkaen Aava tarjoaa ensimmäisenä lääkärikeskuksena PerioSafe-sylkitestiä, jolla voidaan 10 minuutissa selvittää ikenien tulehdustila. PlusTerveyden ja Aavan käyttämä PerioSafe-testi on ainutlaatuinen, eikä mikään muu Suomessa käytössä oleva testi kerro samalla tavalla millä tasolla tulehdus on.

Jos epäilys tulehduksesta nousee esiin vastaanotolla, tai potilas kuuluu riskiryhmään, Aavan lääkäri voi lähettää asiakkaan laboratoriossa tehtävään testiin. Mikäli testitulos on positiivinen, asiakas ohjataan ientulehduksiin perehtyneelle hammaslääkärille.

”Haluamme lisätä potilaiden ymmärrystä siitä, miksi hampaista ja ikenistä kannattaa pitää huolta.  Esimerkiksi diabeteksen huonon hoitotasapainon taustalla voi olla tulehdustila suussa”, Aimolahti sanoo.

PlusTerveyden tekemien tutkimusten mukaan suu ja hampaat ovat monelle ihmiselle hyvin intiimi asia. Hampaiden kunnon utelu lääkärin vastaanotolla voi tuntua erikoiselta tai jopa ahdistavalta. Aavan tavoite on lisätä suomalaisten tietoisuutta suun terveyden merkityksestä yleiselle hyvinvoinnille.

 

Kotimaiset Lääkärikeskus Aava ja Plusterveys Hammaslääkärit aloittavat yhteistyön myös työterveyshuollossa. Aava tarjoaa jatkossa työterveyshuollon asiakkailleen mahdollisuuden työterveyshammashoitoon PlusTerveyden toteuttamana.

 

Lisätietoja:

Ari Aimolahti, ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava, p. 050 4417013, ari.aimolahti@aava.fi

Kaj Karlsson, lääketieteellinen johtaja ja hammaslääkäri, PlusTerveys Hammaslääkärit, p. 040 5264150, kaj.karlsson@plusterveys.fi

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.