Tiesitkö että suun tulehdus voi aiheuttaa vakavan sairauden?

Julkaistu 12.2.2018

Oireeton ientulehdus muhii salakavalasti jopa 70 % suomalaisista suussa, ja vaikuttaa koko kehon yleiskuntoon. Uudella sylkitestillä voidaan helposti selvittää suun terveydentila. Nyt testin voi tehdä myös Aavassa.

Harva tietää tai tulee ajatelleeksi, miten suuri merkitys suun terveydellä on. Se, että lääkäri kyselee edellisestä hammaslääkärikäynnistä voi tuntua oudolta tai jopa ahdistavalta. Hampaiden ja ikenien kunnon tiedustelu kuuluu kuitenkin yleiseen terveydentilan kartoitukseen. Suusta voi löytyä syy moneen pitkittyneeseen vaivaan.

Yleisin suun tulehdus on ikenien tai hampaiden kiinnityskudostulehdus. Salakavala, oireeton ientulehdus voi pesiä elimistössä vuosikausia ja vaikuttaa ihmisen vastustuskykyyn. Hampaiden kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti saattaa levitessään aiheuttaa vakavan yleistulehduksen kehoon. Suun tulehduksilla on tutkitusti yhteys myös esim. diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

- Akuutti vakava hammastulehdus saattaa levitessään aiheuttaa tehohoitoa vaativan yleistulehduksen. Tämä voi johtaa pysyviin vaurioihin tai jopa kuolemaan, PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja ja hammaslääkäri Kaj Karlsson sanoo.

Erityisesti diabetes-potilaille suun terveyden varmistaminen ja ylläpito on tärkeää. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes pahentaa suun tulehduksia, ja huonosti hoidettu suun terveys voi pahentaa diabetesta.

- Parodontiitilla on yhteys mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen. Näiden sairauksien diagnosoinnin ja hoidon yhteydessä pitää aina tutkia myös suun mahdolliset tulehdukset. Parodontiitin kartoittaminen ja hoitaminen kuuluu myös leikkaus- ja nivelproteesipotilaiden hoitoon, sillä tulehduksen leviämisriski on merkittävä, Aavan ylilääkäri Ari Aimolahti sanoo.

Jos epäilys tulehduksesta nousee esiin vastaanotolla, tai potilas kuuluu riskiryhmään, Aavan lääkäri voi lähettää asiakkaan laboratoriossa tehtävään testiin.

Uusi sylkitesti paljastaa nopeasti tulehduksen

Suun tulehdukset voidaan aina hoitaa. Ennakoiva hoito on parasta huolenpitoa. PerioSafe-pikatesti antaa 10 minuutissa tärkeää tietoa ikenien terveydestä. Testitulos kertoo olemassa olevasta ien- ja kiinnityskudostulehduksesta, ja paljastaa piilevän, oireettoman tulehduksen.

PerioSafe hyödyntää suomalaista tutkimustietoa suun entsyymeistä ja immuunijärjestelmän kuormituksesta. Näitä ei voi havaita perinteisin menetelmin hammashoidon yhteydessä.

- Testi voi paljastaa myös tulossa olevia ongelmia ennen kuin suussa näkyy selkeitä muutoksia. Silloin vakavien vaurioiden hoitaminen voidaan välttää ennaltaehkäisevällä hoidolla, Kai Karlsson sanoo.

PerioSafe-sylkitestiin pääsee maaliskuusta 2018 alkaen myös Aava Kampin laboratoriossa. Menetelmä antaa tarkan mittaustuloksen, jonka perusteella iensairauksiin perehtynyt hammaslääkäri arvioi millainen hoito-ohjelma tarvitaan.

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.