Tule mukaan rokotetutkimukseen!

Julkaistu 13.2.2019

Lääkärikeskus Aavan Pneumokokki A-hepatiittirokotetutkimus

Hepatiitti A -rokotetta suositetaan matkailijoille yleisesti, pneumokokkirokote puolestaan suojaa vakavilta pneumokokkibakteerin aiheuttamilta taudeilta, kuten vaikealta keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta. Kumpikin valmiste on rekisteröity Suomessa ja paljon käytetty. Tätä kyseistä pneumokokkirokotetta annettiin aiemmin vain lapsille, nykyisin sitä voi antaa myös kaikenikäisille aikuisille.  

Jos olet perusterve vähintään 18-vuotias etkä ole saanut näitä rokotteita, kutsumme sinut Aavan Matkailuklinikan tutkimukseen, jossa selvitetään vaikuttavatko nämä rokotteet toisiinsa, kun ne annetaan yhtä aikaa. Osallistujille annetaan maksutta joko toinen tai molemmat näistä rokotteista (Prevenar13 ja Havrix). Tutkimuksen kuluessa otetaan kaksi verinäytettä, ensimmäinen rokotuspäivänä, toinen kuukauden kuluttua.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen matkailuklinikka@aava.fi.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on tarttuva maksatulehdus, jonka voi saada viruksen saastuttamasta ruoasta ja juomasta, esimerkiksi jääkuutioista sekä kehnosti kypsennetyistä simpukoista ja ostereista. Tauti voi siirtyä ihmisestä toiseen myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta, sillä sairastuneella erittyy ulosteeseen runsaasti virusta. Hepatiitti A aiheuttaa aikuisilla yleensä oireita. Taudin vaikeusaste vaihtelee lievästä vakavaan, jopa kuolemaan johtavaan maksatulehdukseen.

Hepatiitti A:ta vastaan voi suojautua tehokkaalla rokotteella, joka annetaan kahtena pistoksena 6-12 kuukauden välein. Sitä käytetään meillä enemmän kuin muita matkarokotteita. Tautia esiintyy yleisesti ympäri maailmaa; tartuntavaara on vähäisin Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Rokotetta suositetaan erityisesti Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan matkaaville. Tartunnan voi saada kotimaassakin.

Pneumokokkitaudit

Pneumokokkitauteja tavataan maailmanlaajuisesti. Pneumokokkibakteeri (Streptococcus pneumoniae) leviää yleisimmin yskiessä ja aivastaessa eli pisaratartuntana, joskus myös kosketuksessa. Tartunnan voi saada terveeltäkin ihmiseltä, joka kantaa bakteeria nenänielussaan. Pneumokokin aiheuttamista taudeista yleisimpiä ovat korvatulehdus ja poskiontelontulehdus, vakavimpia tautimuotoja ovat keuhkokuume, aivokalvotulehdus ja vakavat yleisinfektiot (bakteremia). Pneumokokkitauteja hoidetaan antibiooteilla, tavallisimmin suun kautta annettavilla valmisteilla, joskus sairaalassa suonensisäisin lääkkein. Vakavat pneumokokkitaudit voivat johtaa kuolemaan – vanhuksilla ne ovatkin yksi yleisimmistä kuolinsyistä.

Pneumokokkitautien ehkäisemiseksi on saatavilla rokotteita. Suomessa neuvoloiden rokotusohjelmaan kuuluu pneumokokkikonjugaattirokote, jonka avulla on onnistuttu vähentämään korvatulehduksia. Rokotteen on osoitettu suojaavan lapsia myös keuhkokuumeelta ja vakavilta pneumokokkitaudeilta. Vastaavaa valmistetta (Prevenar13) voidaan nykyään antaa myös suojaamaan aikuisia.

 

Lääkärikeskus Aavan Japanin aivokuumerokotteen suojan kestoa selvittävä tutkimus

Japanin aivokuumevirus on yksi merkittävimmistä aivokuumeen aiheuttajista maailmanlaajuisesti. Sitä esiintyy Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa. Tautiin ei ole hoitoa, sen sijaan käytössä on tehokas rokote.

Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kauanko maassamme käytössä olevan Japanin aivokuume rokotteen (Ixiaro®) tai jo käytöstä poistuneen aiemman rokotevalmisteen (Je-Vax®) herättämä immuunisuoja kestää. Tutkimukseen pyydetään 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä, jotka ovat saaneet Japanin aivokuumerokotteen viimeisen 1-20 vuoden aikana. Tutkimukseen sisältyy vastaanottokäynti, jonka yhteydessä otetaan verinäyte. Näytteestä tutkitaan Japanin aivokuumeviruksen vasta-aineita. Jos vasta-aineet ovat suojaavalla tasolla, kerätään uusi verinäyte 1-2 vuoden välein kunnes vasta-aineet eivät enää ole suojaavalla tasolla.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen matkailuklinikka@aava.fi.

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.