Yleisimmät kysymykset koronavirustestistä Aavassa

Julkaistu 31.8.2020

Koronavirustestaus herättää ajatuksia ja kysymyksiä. Vastaamme tässä asiakkaidemme usein kysymiin aiheisiin.

Miten saan lähetteen koronavirustestiin Aavassa?

Suositeltu tapa on varata aika Aavan lääkärin (yleislääkäri tai oma työterveyslääkärisi) etävastaanotolle. Etänä lääkäri tekee arvion oireistasi ja kokonaistilanteestasi, ja kirjoittaa sinulle sähköisen lähetteen koronavirustestiin. Lääkäri välittää tietosi Aavan hoitajille, jotka ottavat sinuun yhteyttä testausajasta.

Työterveysasiakkailla on mahdollisuus saada lähete etänä myös työterveyshoitajalta tai sairaanhoitajalta. Kysy lisää työterveyshoitajaltasi tai työpaikaltasi.

Varaa aika yleislääkärin etävastaanotolle

Paljonko koronavirustestaus tulee kokonaisuutena maksamaan?

Koronavirustestin hinta Aavassa on 1.9.2020 alkaen 199 euroa. Kela-korvaus tästä on 56 euroa, eli maksettavaa jää 143 euroa. Huomaathan, että Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle todistusta varten tai lähetteen tekee terveydenhoitaja/sairaanhoitaja.

Lisäksi maksettavaksesi tulee etävastaanotto, jossa saat lääkäriltä lähetteen testiin. Esimerkiksi yleislääkärin etävastaanoton hinta Aavassa on alkaen 54,95 euroa (15-20 min). Vastaanoton hinta riippuu lääkärin erikoisalasta ja vastaanoton pituudesta.

Testin tulos voidaan ilmoittaa ja hoito-ohjeet antaa joko sovitussa hoitopuhelussa (hinta alk. 29,55 euroa) tai etävastaanotolla. Tästä sovitaan lääkärin kanssa lähetettä tehtäessä. Tulos ilmoitetaan aina myös Aavan Omat Terveystiedot –palvelussa.

Voiko työterveyshoitaja tehdä lähetteen?

Työterveysasiakkailla on mahdollisuus saada lähete myös sairaanhoitajalta tai työterveyshoitajalta.

Työterveyshoitajan tekemä koronavirustestilähete on Kela-korvattava yritykselle. Sairaanhoitajan tekemä lähete ei ole korvattava.

Voinko saada lähetteen, vaikka minulla ei ole oireita, mutta tarvitsen testin todistusta varten?

Voit. Tällaisen lähetteen voi tehdä lääkäri ja työterveysasiakkaille myös hoitaja. Kun koronavirustestin lähete on tehty todistusta varten, testistä ei saa Kela-korvausta.

Voiko Aavan testiin tulla, jos on lääkärin lähete jostain muualta?

Aavan koronavirustestiin voi tulla myös muualta saadulla lähetteellä. Soita tällaisessa tapauksessa ensin asiakaspalveluumme, joka kirjaa lähetteesi testijonoon. Tämän jälkeen Aavasta ilmoitetaan sinulle testausaika (ks. seuraava vastaus).

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun minulla on lähete?

Soitamme Aavasta sinulle päin ja testiaika sekä -paikka sovitaan puhelussa. Saat soiton samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Saat puhelussa hoitajaltamme myös saapumisohjeet testauspaikalle.

Mikäli sinulla on oireita (testi ei ole pelkästään todistusta varten), pysyttele testiajan ilmoitusta ja testiä odotellessa karanteenin kaltaisissa olosuhteissa, eli vältä perheen ulkopuolisia kontakteja.

Voiko testiaikaa tai testauspaikkaa vaihtaa?

Sen jälkeen, kun testiaika ja -paikka on ilmoitettu sinulle, voimme vaihtaa niitä vain asettamalla sinut uudestaan jonoon. Tällöin sinun tulee soittaa Aavan asiakaspalveluun ja perua testiaikasi. Sinut lisätään uudestaan listalle ja saat uuden soiton Aavasta testausaikaa varten. Huomaathan, että muutokseen menee aikaa. 

Testiajan peruutus tai muuttaminen tulee tehdä viimeistään 12 tuntia ennen varattua aikaa.

Mitä testauspaikalla tapahtuu? Sattuuko koronavirustesti?

Saat tarkemmat saapumisohjeet tekstiviestillä, kun sinulle ilmoitetaan testausaika. Testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta paikalle ei synny ruuhkaa.

Aavan testauspaikoilla testi otetaan auton ikkunasta asiakkaan istuessa autossa, tai asiakas ohjataan näytteenottotilaan. Suojavarusteisiin pukeutuneet hoitajat kertovat sinulle mitä tapahtuu ja ohjaavat sinut oikeaan asentoon. Näyte otetaan pumpulitikulla nenänielusta sieraimen kautta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta se on nopeasti ohi.

Kuinka nopeasti koronavirustestin tuloksen saa? Miten saan tietää tuloksesta?

Testitulos valmistuu 1-3 päivässä.

Testituloksen kuulemistapa sovitaan lääkärin (tai hoitajan) kanssa samassa yhteydessä kun lähete tehdään. Saat tekstiviesti-ilmoituksen, kun tulos on nähtävillä Aavan sivuilla Omissa terveystiedoissasi.

Alle 12-vuotiaan asiakkaan testituloksen valmistumisesta ilmoitetaan vanhemmalle tekstiviestillä, ja tuloksen voi tarkastaa Pikkujätin Pikkutiedot-palvelusta. Pikkutiedoissa huoltaja voi kirjautua sisään omilla pankkitunnuksillaan ja asioida lapsen puolesta. 12–17-vuotiaiden tuloksesta Aavasta soitetaan asiakkaalle. 

Koronatestin tulos lisätään myös Kanta-palveluun.

Mitä jos testitulos on positiivinen?

Testituloksesta ilmoittava Aavan lääkäri antaa sinulle hoito- ja toimintaohjeet pysyä karanteenissa kotona. Positiivisen tuloksen saaneen on myös täytettävä tartuntajäljityslomake.

Tämän jälkeen Aavan epidemiahoitaja on yhteydessä sinuun ja kysyy tarkentavia kysymyksiä. Hän myös ilmoittaa testituloksesi ja yhteystietosi kotikuntasi tartuntatautivastaavalle.

​Ilmoitettujen tietojen pohjalta kotikuntasi tartuntataudeista vastaava lääkäri/hoitaja ottaa sinuun yhteyttä 1-2 päivän sisällä ja tekee viranomaispäätökset. Kotikunnan lääkäri tekee päätöksen joko karanteenin purkamisesta tai jatkamisesta. Positiivisen tuloksen saanut asiakas asetetaan eristykseen, ja hänen taloutensa jäsenet karanteeniin. Tähän saa ohjeet kotikunnan tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä/hoitajalta.

Miten turvallisuus on huomioitu Aavassa ja testauspaikalla?

Suojaudumme kaikissa hoitotilanteissa viranomaisten suosittamalla tavalla ja pidämme erityistä huolta hygieniasta. Toimipisteissä ohjaamme infektio-oireiset potilaat heille varattuun tilaan. Meille on turvallista tulla.

Koronavirustestissä näytteen ottavat hoitajat ovat pukeutuneet suojaimiin päästä varpaisiin, eli heillä on myssyt, visiirit, maskit, suojatakki ja suojakäsineet. Vastassasi on siis lempeitä ”avaruuspukuisia” aavalaisia.

 

Lue lisää koronavirustestauksesta ja katso missä Aavan toimipisteissä testaamme.

Aava koronavirustestaus

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.