Yleisimmät kysymykset koronavirustestistä Aavassa

Julkaistu 31.8.2020

Koronavirustestaus herättää ajatuksia ja kysymyksiä. Vastaamme tässä asiakkaidemme usein kysymiin aiheisiin.

Päivitetty 14.12.2020

Miten saan lähetteen koronavirustestiin Aavassa?

Suositeltu tapa on varata aika Aavan lääkärin (yleislääkäri tai oma työterveyslääkärisi) etävastaanotolle. Etänä lääkäri tekee arvion oireistasi ja kokonaistilanteestasi, ja kirjoittaa sinulle sähköisen lähetteen koronavirustestiin. Tämän jälkeen voit varata itse ajan näytteenottoon. 

Työterveysasiakkailla on mahdollisuus saada lähete etänä myös työterveyshoitajalta. Kysy lisää työterveyshoitajaltasi tai työpaikaltasi.

Varaa aika yleislääkärin etävastaanotolle

Paljonko koronavirustestaus tulee kokonaisuutena maksamaan?

Koronavirustestin hinta Aavassa on 199 euroa. Kela-korvaus tästä on 56 euroa, eli maksettavaa jää 143 euroa. Huomaathan, että Kela-korvausta ei saa mikäli testi tehdään oireettomalle todistusta varten tai lähetteen tekee terveydenhoitaja/sairaanhoitaja.

Lisäksi maksettavaksesi tulee etävastaanotto, jossa saat lääkäriltä lähetteen testiin. Esimerkiksi yleislääkärin etävastaanoton hinta Aavassa on alkaen 54,95 euroa (15-20 min). Vastaanoton hinta riippuu lääkärin erikoisalasta ja vastaanoton pituudesta.

Testin tulos voidaan ilmoittaa ja hoito-ohjeet antaa joko sovitussa hoitopuhelussa (hinta alk. 29,55 euroa) tai etävastaanotolla. Tästä sovitaan lääkärin kanssa lähetettä tehtäessä. Tulos ilmoitetaan aina myös Aavan Omat Terveystiedot –palvelussa.

Voiko työterveyshoitaja tehdä lähetteen?

Työterveysasiakkailla on mahdollisuus saada lähete myös sairaanhoitajalta tai työterveyshoitajalta.

Työterveyshoitajan tekemä koronavirustestilähete on Kela-korvattava yritykselle. Sairaanhoitajan tekemä lähete ei ole korvattava.

Voinko saada lähetteen, vaikka minulla ei ole oireita, mutta tarvitsen testin todistusta varten?

Voit. Tällaisen lähetteen voi tehdä lääkäri, työterveyshoitaja tai sairaanhoitaja. Muistathan sanoa etukäteen lääkärille tai hoitajalle, että tarvitset todistuksen. Lue sairaanhoitajan koronatodistus -palvelusta.

Kun koronavirustestin lähete on tehty todistusta varten, testistä ei saa Kela-korvausta.

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun minulla on lähete?

Kun lääkäri tai hoitaja on haastatellut sinua ja todennut tutkimuksen tarpeen, hän tekee sinulle sähköisen lähetteen koronatestiin. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan potilaalle.

14.12.2020 alkaen koronatestiajan voi varata kätevästi netistä itselle sopivasta toimipisteestä. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli testattavalla ei ole näitä, ajan voi varata asiakaspalvelustamme  010 380 3838

Varaa aika koronatestiin

Kun olet varannut ajan testaukseen, lähetämme valmistautumis- ja saapumisohjeet tekstiviestillä. Löydät yleiset saapumisohjeet sekä testauspaikkojen osoitteet ja ajo-ohjeet täältä.

Pysyttele kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessasi.

Testiajan peruutus tai muuttaminen tulee tehdä viimeistään 12 tuntia ennen varattua aikaa.

Mitä testauspaikalla tapahtuu? Sattuuko koronavirustesti?

Saat tarkemmat saapumisohjeet tekstiviestillä, kun olet varannut ajan testiin. Testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta paikalle ei synny ruuhkaa.

Aavan testauspaikoilla testi otetaan auton ikkunasta asiakkaan istuessa autossa, tai asiakas ohjataan näytteenottotilaan. Suojavarusteisiin pukeutuneet hoitajat kertovat sinulle mitä tapahtuu ja ohjaavat sinut oikeaan asentoon. Näyte otetaan pumpulitikulla nenänielusta sieraimen kautta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta se on nopeasti ohi.

Kuinka nopeasti koronavirustestin tuloksen saa? Miten saan tietää tuloksesta?

Testitulos valmistuu 1-2 päivässä. Saat tekstiviesti-ilmoituksen, kun tulos on nähtävillä Aavan sivuilla Omissa terveystiedoissasi.

Testituloksen kuulemistapa sovitaan lääkärin (tai hoitajan) kanssa samassa yhteydessä kun lähete tehdään.

Alle 12-vuotiaan asiakkaan testituloksen valmistumisesta ilmoitetaan vanhemmalle tekstiviestillä, ja tuloksen voi tarkastaa Pikkujätin Pikkutiedot-palvelusta. Pikkutiedoissa huoltaja voi kirjautua sisään omilla pankkitunnuksillaan ja asioida lapsen puolesta. 12–17-vuotiaiden tuloksesta Aavasta soitetaan asiakkaalle. 

Koronatestin tulos lisätään myös Kanta-palveluun.

Mitä jos testitulos on positiivinen?

Testituloksesta ilmoittava Aavan lääkäri antaa sinulle hoito- ja toimintaohjeet pysyä karanteenissa kotona. Positiivisen tuloksen saaneen on myös täytettävä tartuntajäljityslomake.

Tämän jälkeen Aavan epidemiahoitaja on yhteydessä sinuun ja kysyy tarkentavia kysymyksiä. Hän myös ilmoittaa testituloksesi ja yhteystietosi kotikuntasi tartuntatautivastaavalle.

​Ilmoitettujen tietojen pohjalta kotikuntasi tartuntataudeista vastaava lääkäri/hoitaja ottaa sinuun yhteyttä 1-2 päivän sisällä ja tekee viranomaispäätökset. Kotikunnan lääkäri tekee päätöksen joko karanteenin purkamisesta tai jatkamisesta. Positiivisen tuloksen saanut asiakas asetetaan eristykseen, ja hänen taloutensa jäsenet karanteeniin. Tähän saa ohjeet kotikunnan tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä/hoitajalta.

Miten turvallisuus on huomioitu Aavassa ja testauspaikalla?

Suojaudumme kaikissa hoitotilanteissa viranomaisten suosittamalla tavalla ja pidämme erityistä huolta hygieniasta. Toimipisteissä ohjaamme infektio-oireiset potilaat heille varattuun tilaan. Meille on turvallista tulla.

Koronavirustestissä näytteen ottavat hoitajat ovat pukeutuneet suojaimiin päästä varpaisiin, eli heillä on myssyt, visiirit, maskit, suojatakki ja suojakäsineet. Vastassasi on siis lempeitä ”avaruuspukuisia” aavalaisia.

 

Lue lisää koronavirustestauksesta ja katso missä Aavan toimipisteissä testaamme.

Aava koronavirustestaus

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.