Alavatsa kipeä? Endometrioosi vaivaa joka kymmenettä naista

endometrioosi
Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia esiintyy noin 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.
FacebookTwitterLinkedIn

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, yleensä vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Estrogeeni vaikuttaa pesäkkeiden kasvuun.

“Endometrioosi on yleinen sairaus, mutta sen perussyytä ei tunneta. Yksi mahdollinen syy on, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten yhteydessä munatorvien kautta vatsaonteloon. Tämä kiinnittyy vatsakalvon pintaan kohdun limakalvon tapaiseksi kudokseksi”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä Lääkärikeskus Aavasta sanoo.

Uskotaan, että endometrioosipotilailla elimistön normaali immuunijärjestelmä on jollakin tavalla häiriintynyt, mikä aiheuttaa endometrioosin kehittymisen. Riski sairastua on jopa seitsenkertainen, jos lähisuvussa esiintyy endometrioosia.

Endometrioosi saattaa oireilla jo hyvin nuorena

Kovia kuukautiskipuja pidetään usein normaaleina, mutta sitä ne eivät kuitenkaan ole. Endometrioosi on yleisin kovia kuukautiskipuja aiheuttava sairaus. Oireet alkavat usein jo teini-iässä. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa 68 prosentilla 15–19-vuotiaista tytöistä oli kuukautiskipuja ja heistä joka toinen koki kivun hyvin voimakkaaksi. Kivut alkavat siis varhain ja voivat vaivata läpi elämän. Kahdeksan prosenttia vastaajista sanoi olevansa niiden vuoksi poissa koulusta kuukausittain tai lähes joka kuukausi. Pahimmillaan endometrioosi onkin invalidisoivaa.

Kaikki kuukautiskivut eivät ole endometrioosia, mutta kivun syy kannattaa aina selvittää.

“Kivuista ei tarvitse kärsiä. On tärkeää varata aika gynekologilta heti, kun kuukautiskivut alkavat rajoittaa elämää. Näin kivun syy voidaan selvittää varhaisessa vaiheessa ja niihin voi saada apua. Ei ole normaalia, että joutuu olemaan poissa koulusta tai töistä kuukautiskipujen takia”, Leena Väisälä painottaa.

Monenlaisia kipuja

Endometrioosissa limakalvopesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon kaltaisesti kuukautiskierron aikana. Tästä johtuvat endometrioosiin liittyvät oireet. Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Endometrioosipesäkkeiden sijainti vaikuttaa kipuoireisiin.

“Alavastakipujen lisäksi kivut voivat liittyä ulostamiseen tai virtsaamiseen ja myös yhdyntäkipuja esiintyy. Endometrioosiin voi liittyä myös tiputteluvuotoja. Ja täytyy muistaa, että endometrioosi voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta ja siksi se tulisi hoitaa aikaisessa vaiheessa”, Leena Väisälä summaa.

Hoito suunnitellaan yksilöllisesti

Endometrioosissa kohdun takapinnalla voi esiintyä voimakkaasti aristavia nystyröitä, jotka tuntuvat ainoastaan peräsuolen kautta tunnustellen. Lääkäri voi aloittaa lääkehoidon oireiden perusteella.

“Endometrioosin hoito suunnitellaan oireen ja tavoitteen mukaan. Kipuoireita voidaan aluksi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Endometrioosissa hoidon valintaan vaikuttaa kuitenkin se, hoidetaanko kipuja vai lapsettomuutta, sillä niitä on vaikea hoitaa yhtä aikaa”, Leena Väisälä sanoo.

Endometrioosikipua hoidetaan munasarjojen estrogeenineritystä vähentävillä lääkkeillä, joilla pyritään vuodottomuuteen. Kivun hoitoon tarkoitetut hormonaaliset lääkkeet estävät kuitenkin raskaaksi tulemisen, joten niitä ei suositella perheenlisäystä suunnitteleville ja lapsettomuushoidoissa käyville.

“Yhdistelmäehkäisypillerit ovat hyvä hoitovaihtoehto. Ne vähentävät kipuja ja vuotoja ja usein estävät endometrioosin pahenemisen. Ehkäisypillereitä käytetään yleensä niin sanotulla pitkällä kierrolla tai hoitona, ilman taukoviikkoja, jolloin vuodot jäävät pois tai tulevat harvoin. Myös hormonikierukka on hyvä hoitomuoto endometrioosin oireisiin. Samoin keltarauhashormonihoito, jonka tavoitteena on saada vuodot loppumaan ja vähentää munasarjojen estrogeenieritystä”, Leena Väisälä kertoo.

Mikäli lääkehoidoista ei ole apua, siirrytään leikkaushoitoihin.

“Leikkaushoito on aiheellinen, jos oireet eivät helpotu lääkehoidolla, jos esiintyy vaikeita ulostamis- tai virtsaamisvaivoja tai jos munasarjasta on löytynyt iso endometrioosikysta. Arvion leikkaustarpeesta tekee aina lääkäri”, Väisälä jatkaa.

Aavan uudessa Endometrioosikeskuksessa apunasi toimii moniammatillinen huipputiimi, joka ymmärtää endometrioosikivun kokonaisvaltaisen luonteen ja pyrkii kaikin keinoin tukemaan kykyäsi nauttia arjesta ja elämästä. Tutustu lisää ja varaa aika.

Endometrioosi ei estä lapsen saantia

Vaikka endometrioosi saattaa tuntua pelottavalta sairaudelta, on hyvä muistaa, että se rauhoittuu toisinaan myös itsestään pesäkkeiden arpeutuessa. Eikä lapsettomuutta tarvitse pelätä, sillä myös endometrioosipotilas voi tulla raskaaksi. Raskauden jälkeen oireet eivät välttämättä palaa lainkaan. Vaihdevuosien jälkeen endometrioosi rauhoittuu lähes aina.

“Vaikka endometrioosin syntyä ei voi estää, sen oireita ja kasvua voi ehkäistä käyttämällä ehkäisypillereitä. Myös hormonikierukka näyttää estävän endometrioosin pahenemista. Myös raskaudet ja pitkä imetysaika vähentävät endometrioosin riskiä”, Leena Väisälä vinkkaa.

Epäiletkö endometrioosia tai onko sinulla muita kysymyksiä gynekologille?

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä.