10 kysymystä gastroskopiasta eli mahalaukun tähystyksestä

gastroskopia
Saitko lähetteen gastroskopiaan ja nyt jännittää? Mahalaukun tähystys on yleinen mutta monia pelottava tutkimus. Onneksi jännitykseen saa apua, toimenpide ei satu ja se on ohi alle vartissa. Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato vastaa kysymyksiin, jotka usein mietityttävät gastroskopiaan tulevia potilaita.
FacebookTwitterLinkedIn

Mitä gastroskopiassa eli mahalaukun tähystyksessä tapahtuu?

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on tutkimus, jossa lääkäri tutkii maha-suolikanavan rakenteita.

Tutkimuksen ajan makaat vasemmalla kyljelläsi, ja ruokatorveen viedään suun kautta kielen pintaa pitkin pienellä kameralla varustettu taipuisa tähystin. Tähystin on halkaisijaltaan vajaat puolitoista senttiä paksu ja pinnaltaan pehmeä ja sen avulla maha-suolikanavan rakenteet nähdään 20-kertaisena suurennoksena.

Tähystimen päällä on puudutegeeliä, ja myös takanieluun laitetaan puudutetta suihkeena. Tähystys kestää vain noin 10 minuuttia.

Sattuuko tähystys? Entä oksettaako se?

Tähystys ei satu ollenkaan, sillä limakalvon pinnalla ei ole tuntoa. Myöskään näytteen otto ei tunnu.

Pelkoon ei ole syytä, sillä tähystintä ei koskaan työnnetä väkisin. Monille tähystin aiheuttaa yökkäilyä, mikä voi tuntua epämiellyttävältä mutta on vaaratonta. Jos jännittää kovasti, usein yökkää helpommin. Mahalaukku on kuitenkin tähystykseen tullessa tyhjä, joten oksennusta ei tule.

Millaisten oireiden vuoksi voin joutua mahalaukun tähystykseen?

Yleisimpiin syihin kuuluvat närästys, nielemisen vaikeus ja ylävatsakivut, jotka viittaavat ruokatorven tai mahalaukun yläosan vaivoihin. Mahalaukun tähystyksellä selvitetään myös toistuvan oksentelun ja pahoinvoinnin syitä. Lisäksi gastroskopialla saadaan lisätietoa, jos on laihtunut selittämättömästi, kärsii anemiasta tai jos epäillään keliakiaa.

Mahavaivoja tutkitaan tähystyksellä, koska esimerkiksi magneettikuvauksella ei nähdä maha-suolikanavan sisään.

Tyypillisin sairaus, jota nykyisin tutkitaan, on refluksitauti, jossa mahalaukun sulkijalihas ei pidä vaan tapahtuu mahahapon takaisinvirtausta ja närästää. Tähystyksellä selvitetään tilanteen vakavuus eli ruokatorven tulehduksen aste, mahdolliset solumuutokset ja mahdollisen palleatyrän koko.

Mitä mahalaukun tähystyksellä voidaan saada selville?

Vaikka gastroskopiaa nimitetään “mahantähystykseksi”, sillä saadaan selville myös paljon muuta. Tähystyksessä gastroenterologi näkee suun alueen, äänihuulet, ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen yksityiskohtaisesti.

Mahalaukun tähystyksessä voidaan ottaa myös limakalvonäytteitä. Näytteen ottaminen ei satu. Näytteestä nähdään esimerkiksi, onko ruokatorvessa allergista tulehdusta. Niistä voi tutkia gastriittia eli mahan limakalvon tulehdusta. Vakavat solumuutokset tai syöpäsolut paljastuvat niin ikään limakalvonäytteistä. Lisäksi voidaan nähdä helikobakteereja tai muita mikrobeja. Pohjukaissuolen näytteistä nähdään, onko vaivojen taustalla keliakia.

Miten valmistaudun gastroskopiaan?

Mahalaukun täytyy olla tyhjä ennen tähystystä, joten sinun on oltava syömättä vähintään kuusi tuntia ennen toimenpidettä tai mielellään jo edellisestä illasta asti.

Älä liioin juo mitään kahta tuntia ennen tähystystä.

Mitä jos mahalaukun tähystys pelottaa hirveästi ja menen paniikkiin?

Jos tähystys jännittää kovasti, voidaan antaa suonensisäisesti kevyt sedaatio eli rauhoittavan lääkkeen ja kipulääkkeen yhdistelmä, ja sen kanssa tähystys sujuu yleensä tosi helposti. Sedaatiossa olet hereillä, mutta olo on rauhallinen ja yökkäily vähentyy selvästi. Jos saat rauhoittavan lääkkeen, ota mieluusti saattaja mukaan. Omalla autolla ei saa olla liikkeellä.

Ennen tähystystä lääkäri keskustelee kanssasi siitä, haluatko sedaation. Jos sinua alkaa toimenpiteen aikana kauhistuttaa, tähystys voidaan keskeyttää ja antaa sedaatio, vaikka et olisi sitä ensin kokenut tarvitsevasi. Rauhoittavan lääkkeen kanssa tähystys onnistuu käytännössä aina.

Voiko mahalaukun tähystyksen tehdä nukutuksessa?

Se on kyllä mahdollista mutta yleensä tarpeetonta, koska suoneen annettava sedaatio palvelee samaa asiaa. Tähystystä varten nukutetaan yleensä silloin, jos samalla tehdään jokin toimenpide, kuten ruokatorven laajennus, tai poistetaan polyyppejä eli pieniä kasvainmuutoksia. Tällöin aikaa menee kauemmin.

Näkeekö lääkäri heti, mikä on vialla?

Lääkäri näkee monia asioita saman tien: esimerkiksi palleatyrän, tulehduksen voimakkuuden, haavaimet tai kasvaimet.

Lääkäri kertoo heti, mitä hän havaitsee tutkimuksessa, ja saat lausunnon kuvien kera printattuna mukaan. Mahdollisten näytteiden tutkimustulokset valmistuvat noin kahden viikon kuluessa.

Entä jos mahasta löytyy kasvain?

Jos lääkäri epäilee syöpää, otetaan kiireiset koepalat, jotka varmentavat asian. Tämän jälkeen tehdään jatkohoitosuunnitelma. Mahdollista levinneisyyttä voidaan joutua selvittämään vielä magneettikuvauksella.

Pieniä solumuutoksia eli syövän esiasteita voidaan poistaa jopa tähystyksen yhteydessä. Solumuutokset eivät vielä tarkoita syöpää eivätkä sitä, että on sairastumassa syöpään, vaan niitä pystytään hoitamaan.

Tarvitsenko sairauslomaa tähystyksen jälkeen?

Itse tähystyksen takia ei yleensä tarvita sairauslomaa. Jos olet saanut suonensisäisen sedaation, samana päivänä ei saa ajaa autoa eikä silloin ole suotavaa mennä töihinkään, joten sinulle kirjoitetaan sairauslomatodistus.

Tähystyksen jälkeen ei ole muita ohjeita kuin olla puolisen tuntia syömättä ja juomatta, jotta nielupuudute häviää.

Asiantuntijana lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato.