Matkailijan terveysvinkit etelänlomalle

Kenenkään unelmien lomaan tuskin kuuluu sairastuminen tai lääkärikäynti. Aavan Matkailuklinikan ylilääkäri Anu Kantele antaa terveysvinkkejä lomamatkaa suunnitteleville.

Rokotteet kuntoon ennen matkaa

Matkailijan on hyvä huolehtia, että perusrokotukset eli jäykkäkouristus-kurkkumätärokote ja MPR-yhdistelmärokote ovat voimassa, ja polion riskialueille matkaavilla myös poliorokote. Matkailijan rokotukset on syytä tarkistaa matkakohteen, matkan ajankohdan ja keston mukaan.

”Matkailijan kannattaa tarkistaa rokotussuojansa mieluiten jo kuukautta paria ennen matkaa, jotta rokotteet saadaan ajan tasalle ennen lähtöä. Rokottaa voidaan toki myöhemminkin, mutta rokotteen parhaan tehon saamiseksi kannattaa rokottaa hyvissä ajoin. Matkailijan terveyteen erikoistunut asiantuntija tarkistaa perusrokotusten voimassaolon sekä kohteessa tarvittavat muut rokotukset ja lääkkeet kuten malarian estolääkityksen”, kertoo Anu Kantele.

Influenssa yleisin rokotteilla ehkäistävissä oleva matkailijan sairaus

Yleisin trooppisille alueille suositeltava rokote on A-hepatiitti, joka voidaan antaa yksin tai yhdistelmänä B-hepatiitin kanssa. Matkailijan muita rokotteita ovat muun muassa lavantauti, Japanin aivokuume ja keltakuume. Myös kausi-influenssarokotus on hyvä olla voimassa kaiilla matkailijoilla. Esimerkiksi Aasiassa influenssaa esiintyy ympäri vuoden.

”Influenssa on yleisin rokotteilla ehkäistävissä oleva matkailijan sairaus. Sitä ei yleensä mielletä matkailijan rokotteisiin, koska se kuuluu myös kotimaassa suositeltaviin rokotuksiin. Influenssa itää vain 2–3 päivää, joten matkailija ehtii sairastua jo matkan aikana”, muistuttaa Kantele.

Tarkista uusimmat malarian ehkäisysuositukset

Malaria leviää ihmisestä toiseen hyttysten piston välityksellä, joten suojautuminen hyttysiltä kuuluu aina malarian ehkäisyyn. Malarian riski on suurin Afrikassa. Tautia esiintyy myös Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Riski voi vaihdella jopa yksittäisen maan sisällä suuresti alueittain tai vuoden ajan mukaan. Matkakohteen tuoreimmat lääkesuositukset on hyvä käydä asiantuntijan kanssa läpi ennen matkaa.

Muista hyvä käsihygienia ja jätä majoneesi lautaselle

Matkaripuli on kiusallinen, mutta ei vaarallinen vaiva. Tavallisesti se paranee levolla ja nestehoidolla. ”Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä köyhempi maa sitä huonompi hygienia ja suurempi riski saada ripuli. Matkailijoiden suosimista maista useimmin ripulin saa Intiassa”, kertoo Kantele.

Matkaripuliin sairastuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Useimmiten ripulia aiheuttava bakteeri saadaan ruuan tai veden mukana. Tautia voi yrittää välttää oikeiden ruoka- ja juomavalintojen avulla ja huolehtimalla käsihygieniasta. On hyvä suosia pullotettuja, mielellään hiilihapollisia juomia ja valita syötäväksi vain ruokaa, joka on hyvin kypsennettyä, tarjoiltuna mieluiten höyryvän kuumana. Seisovasta pöydästä ruokailu ei aina ole turvallista.

”Yleensä kannattaa välttää kylmiä leikkeleitä, majoneesipohjaisia salaatteja, kastikkeita, kylmänä tai raakana tarjottua lihaa, kananmunaa, kalaa ja mereneläimiä, kylmiä jälkiruokia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä juomia, joihin on lisätty jääkuutioita”, neuvoo Kantele.

Matkaripulia vastaan ei ole saatavilla varsinaista ripulirokotetta. Suun kautta annettavan kolerarokotteen on osoitettu tarjoavan niin kutsuttua ristisuojaa yhtä merkittävintä aiheuttajaa, ETEC-bakteeria, vastaan. Uusia rokotteita on kehitteillä.

Terveysohjeita matkailijoille

  • Tutustu etukäteen paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Matkakohteen turvallisuustilanteen voi tarkistaa ulkoministeriön sivuilta www.formin.fi. Ulkoministeriön sivuilla voit tehdä myös matkustusilmoituksen.
  • Hanki matkavakuutus ja selvitä, mitä se kattaa. Matkavakuutus kattaa yleensä matkalla saadun infektion (esimerkiksi matkaripuli) hoidon kotimaassa matkan jälkeen.
  • Tallenna matkapuhelimeesi kielitaitoisen yhteyshenkilösi puhelinnumero nimellä ICE (=in case of emergency).
  • Ota rokotuskorttisi mukaan matkalle. Rajaviranomaiset voivat kysyä rokotuskorttia siirryttäessä maasta toiseen. Jätä kopio passista ja rokotuskortista kotiin.
  • Pakkaa matka-apteekkiin mukaan kuumemittari ja taskulamppu, puhdistus- ja sidetarpeita pienten haavojen ja hiertymien hoitoon sekä voidetta hyönteisten pistoihin ja auringonpolttamiin.
  • Trooppisissa maissa parasetamoli on turvallisin kuumetta alentava lääke. Varaa myös omia vakituisesti käytössäsi olevia lääkkeitä mukaan riittävästi. Kuljeta lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan.
  • Auringolta kannattaa suojautua suojavoiteella, vaatetuksella ja päähineellä.
  • Lämpimissä olosuhteissa tulehdusvaara on suuri, joten puhdista ja suojaa huolellisesti pienetkin ihorikot.
  • Kaikissa kansainvälisissä suurkaupungeissa on hyvät lääkäripalvelut. Matka-apteekin mukanaolo tarkoita sairauksien hoitoa omin päin.

Käväise ennen matkaa Aava Matkailuklinikalla

Teemme sinulle vastaanotolla henkilökohtaisen suunnitelman tarvitsemistasi rokotuksista ja mahdollisesta lääkityksestä olipa kyseessä loma- tai työmatka, vaihto-oppilasvuosi tai muutto uuteen maahan.

Ajanvaraus

Puhelimitse emme voi määrittää rokotustarvettasi, joten varaa aika Aava Matkailuklinikalle puhelimitse 010 380 5020 tai 010 380 3838. Aikoja varattavissa myös matkailulääkärille nettiajanvarauksessamme, erikoisalaksi valitaan "matkailulääkäri".