HPV-rokotus

Miksi minun pitäisi ottaa papilloomavirusrokote?

Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan voi suojautua papilloomavirusrokotuksen avulla. Paras suoja saadaan, kun rokotukset annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokottautuminen on mahdollista ja hyödyllistä myöhemminkin. Ennen rokotusta ei tarvitse testauttaa itseään viruskantajuuden suhteen, eikä mahdollisesti todettu papilloomavirustartunta ole este rokotukselle. Rokotuksilla voi saada suojaa myös muita sellaisia syöpiä vastaan, joille nämä virukset altistavat. Yhdeksänvalenttinen (yhdeksää virustyyppiä sisältävä) rokote suojaa myös visvasyyliä eli kondyloomia vastaan. 

Onko rokote tarkoitettu myös pojille ja miehille?

Kyllä, myös pojat ja miehet voivat rokottautua ja saada suojaa papilloomaviruksia ja kondyloomia vastaan. Miesten rokotukset suojaavat miesten kumppaneita kohdunkaulansyövältä ja miehiä itseään peniksen ja peräaukon syövältä. 

Papilloomavirukset ovat usein taustasyynä myös pään ja kaulan syövissä. 

23.1.2019 Terveyden ja Hyvivoinninlaitoksen  työryhmä on ehdottanut myös poikien HPV-rokotteen lisäämistä rokotusohjelmaan. 

Keneltä voin kysyä lisää?

Aiheeseen liittyvää neuvontaa ja lisätietoja antavat seksuaaliterveyteen perehtyneet asiantuntijamme, muun muassa gynekologit eli naistentautien erikoislääkärit ja seksuaalineuvojamme. 

Rokottautuminen Aavassa on helppoa

Aava Kampissa ja Aava Tapiolassa on papilloomavirusrokotteita (Gardasil 9) aina myös varastossa, ja rokottautuminen on mahdollista myös ilman erillistä reseptiä hoitajan vastaanotolla. Muissa toimipisteissä varmistathan saatavuuden kun hakeudut rokotettavaksi.

Voiko rokotteen saada muualla?

Syksyllä 2013 on aloitettu Suomessakin nuorten tyttöjen ja naisten papilloomavirusrokotukset osana rokotusohjelmaa. Rokotus on tarjottu kaikille 31.12.97 jälkeen syntyneille tytöille. 

Ennen 31.12.97 syntyneet nuoret eivät ole saaneet rokotuksia kunnalliselta puolelta ilmaiseksi, vaikka rokotuksista hyötyisivätkin. Toistaiseksi Suomessa ei myöskään rokoteta rokotusohjelman kautta poikia tai nuoria miehiä. 23.1.2019 Terveyden ja hyvivoinnin laitos  on antanut suosituksen poikien HPV-rokotusten liittämisestä rokotusohjelmaan.

Rokotusohjelman ulkopuolelle jääneet voivat rokottautua omakustanteisesti. Rokotteita tarvitaan vuoden sisällä kolme.

Rokotusohjelmaan valittu Cervarix rokote suojaa hyvin kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan. Rokotusohjelman rokote ei anna merkittävää suojaa kondyloomia vastaan. Rokotusohjelman ulkopuolella voi valita Gardasil 9 rokotteen joka antaa hyvän suojan myös kondyloomia vastaan.

Miten varaan ajan rokotukseen?

Ajanvaraus papilloomavirusrokotuksiin:

Price list

Vaccination (20 min)
224.90 €

Specialists

Show Aava specialists who offer this service.

Ask for Details

In urgent queries, please contact us by phone.

Preferred method of contact