Estemenetelmät

Estemenetelmiin luetaan mekaaniset keinot, kuten kondomi, pessaari ja spermisidit.

Kondomeja on saatavissa yleisesti, ja niitä on monentyyppisiä, myös lateksittomia. Kondomi on hyvä ehkäisymenetelmä, kun sitä käytetään huolella jokaisessa yhdynnässä yhdynnän alusta loppuun asti. Raskauden lisäksi se ehkäisee sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia. Seksitaudit tarttuvat kaikissa limakalvokontakteissa, siksi kondomisuojaa tulisi käyttää myös suuseksissä ja anaaliyhdynnässä.

Kondomin ehkäisyteho on parhaimmillaankin kuitenkin huonompi kuin hormonaalisen tai kierukkaehkäisyn. Jos olet seksuaalisesti aktiivinen kannattaa tarvittavan ehkäisyn teho pohtia seuraavasti: Kuinka suuri katastrofi minulle olisi jos nyt tulisin raskaaksi? Mitä epätoivottavampi raskaus on sen tehokkaampaa ehkäisyä tulee käyttää. Tästä syystä sinkkujen kannattaisikin nykyistä useammin käyttää tehokasta hormonaalista tai kierukkaehkäisyä ja tämän lisäksi suojata itsensä seksitaudeilta kondomilla.

Spermisidi eli kemiallinen estoaine lisää kondomin tehoa. Kannattaa muistaa, että öljypohjaiset liukasteet tai emättimeen käytettävät lääkkeet saattavat vaurioittaa kondomia. Spermisidiä ei suositella käytettäväksi ainoana ehkäisymenetelmä.

Pessaareja ei ole tällä hetkellä saatavilla Suomesta. Pessaari on ohut lateksista tehty kuppi, joka asetetaan kohdunsuuta vasten. Oikean koon löytyminen edellyttää pessaarin sovittamista hoitajan tai lääkärin avustuksella. Pessaarin kanssa käytetään aina spermisidiä eli kemiallista estoainetta. Suomessa myynnissä on vain ehkäisypuikkoja.

Apteekista ilman reseptiä saatavat jälkiehkäisyvalmisteet on syytä muistaa jos kondomi rikkoutuu tai unohtuu, niiden teho on sitä parempi mitä nopeammin suojaamattomanyhdynnän jälkeen ne otetaan. Tehokkain jälkiehkäisy on kuparikierukka jos se asennetaan 5 vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.

Vinkki matkalle lähtijälle: Matka-apteekissa on hyvä olla kondomeja ja jälkiehkäisytabletteja.