Eturauhassyövän tutkiminen

Eturauhassyöpä on pääasiassa iäkkäiden miesten sairaus. Esiintyvyys yleistyy yli  55 ikävuoden jälkeen ja alle 40-vuotiailla se on hyvin harvinainen. Ikä onkin tärkein yksittäinen eturauhassyövän riskitekijä.

Eturauhassyövällä ei ole mitään ominaisia oireita. Oireena saattaa esiintyä seksuaalisia toimintahäiriöitä, virtsaamisoireita tai se voi olla täysin oireeton. Eturauhasen syövän aiheuttajaa ei tiedetä, mutta mieshormoneilla saattaa olla vaikutusta syövän syntyyn. Pieni osa eturauhassyövistä on perinnöllisiä tai niihin liittyy perinnöllinen alttius.

Nykykäsityksen mukaan elintavoilla on vaikutusta eturauhassyövän syntyyn. Runsas rasvan ja lihan syöminen, lihavuus ja tupakointi suurentavat sairastumisen riskiä. Tupakoitsijoilla on tupakoimatonta suurempi riski kuolla eturauhassyöpään. Eturauhassyövän ilmaantumisen riskiä pienentää terveellinen vähärasvainen ruokavalio, johon kuuluu paljon kasviksia ja kohtuullisesti alkoholia. Liikunnalla on merkittävä syövän ilmaantumista vähentävä vaikutus. Myös D-vitamiini mahdollisesti pienentää sairastumisriskiä.

Eturauhassyövän mahdollisuus otetaan aina huomioon virtsaamisvaivoja selviteltäessä. Koholla oleva seerumin PSA (prostata spesifinen antigeeni, eturauhasen erittämä valkuaisaine) saattaa viitata eturauhassyövän mahdollisuuteen. PSA-arvo voi nousta myös hyvänlaatuisissa sairauksissa, kuten eturauhasen liikakasvussa tai eturauhastulehduksissa. Eturauhassyövässä PSA-arvo voi olla myös matala.

Eturauhassyöpää epäiltäessä lääkäri tunnustelee eturauhasen peräaukon kautta. Yleensä tehdään myös eturauhasen ultraäänitutkimus peräsuolen kautta. Samassa yhteydessä voidaan ottaa eturauhasesta neulanäytteet kudostutkimusta varten. Harkinnan mukaan myös eturauhasen magneettitutkimus joko ennen tai jälkeen neulanäytteen ottamisen on järjestettävissä.

Aavan urologit ovat kokeneita eturauhassairauksien tutkimisessa. Aavassa voidaan tehdä kaikki eturauhassyövön toteamiseen tarvittavat tutkimukset sekä ohjata diagnoosin teon jälkeen jatkotutkimuksiin ja -hoitoon julkiselle puolelle tai Aavan konserniin kuuluvaan yksityiseen Docrates Syöpäsairaalaan.