Gastrokirurgin vastaanoton usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset gastrokirurgin vastaanoton usein kysyttyihin kysymyksiin. 

Voiko gastrokirurgin vastaanotolle tulla ilman lähetettä?

Voi tulla. Mikäli olet työterveyshuollon asiakas, varmista ensin Aavan asiakaspalvelusta puh. 010 380 3838 korvaako työterveyssopimuksesi gastrokirurgin vastaanottokäynnin vai maksatko sen itse.

Mitä tarkoittaa gastrokirurginen pientoimenpide?

Gastrokirurgisia pientoimenpiteitä ovat esimerkiksi peräpukamien haavaumien hoito, hyytyneen peräpukaman avaus ja botuliinitoksiini eli Botox – injektio peräaukon sulkijalihakseen haavaumien hoidossa.

Miten varaan ajan gastrokirurgiseen pientoimenpiteeseen?

Voit varata ajan gastrokirurgin vastaanotolle joko Aavan internetajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta puh. 010 380 3838. Pientoimenpiteen tarve ja laajuus arvioidaan aina vastaanottokäynnin yhteydessä. Etukäteen ei voida siis sanoa, onnistuuko pientoimenpide heti ensimmäisellä vastaanottokäynnillä. Pientoimenpiteistä peräpukamien kumilenkkihoito onnistuu lähes aina ensimmäisellä vastaanottokäynnillä ilman erikoisvalmisteluja.

Minulla on verenohennuslääkitys. Voinko tulla gastrokirurgiseen pientoimenpiteeseen?

Voit tulla. Muista mainita lääkityksestäsi ajanvarauksen yhteydessä. 

Tarvitseeko gastrokirurgiseen pientoimenpiteeseen erikseen valmistautua?

Isompia valmisteluja ei tarvitse. Mikäli tulet pukamavaivan takia vastaanotolle, käytä pienoisperäruiske 4 tuntia ennen vastaanottoaikaa. Saat pienoisperäruiskeen apteekista ilman reseptiä.

Tarvitsenko sairasloman gastrokirurgisen pientoimenpiteen jälkeen?

Sairasloman tarve arvioidaan aina yksilöllisesti yhdessä gastrokirurgin kanssa. Epäselvissä asioissa voit olla yhteydessä asiakaspalvelun kautta Aava Gastrolääkärit -osaston sairaanhoitajiin saadaksesi lisäohjeita.

Miten varaan ajan gastrokirurgiseen leikkaukseen?

Leikkausta ennen potilaan on käytävä Aavassa gastrokirurgin vastaanotolla, jossa leikkaus suunnitellaan. Tämän jälkeen leikkausaika varataan leikkausosastolta. 

Hoitaako gastrokirurgi suolistovaivoja? 

Gastrokirurgi diagnosoi ja hoitaa koko ruuansulatuskanavan sairauksia. Gastrokirurgi on erityisesti perehtynyt leikkaushoidon mahdollisuuksiin. Ruuansulatuskanavan sairauksien lääkehoito ja seuranta kuuluu gastroenterologille, ei gastrokirurgille.

Mitä gastrokirurgi tekee Aavassa?

Gastrokirurgi tekee gastrokirurgisia pientoimenpiteitä ja -leikkauksia. Lisäksi lantionpohjaongelmat, fistelit, ulostamisvaikeuden hoito, peräpukamien- ja peräaukon haavaumien hoito kuuluu gastrokirurgin toimenkuvaan. Gastrokirurgi on myös erikoistunut erilaisiin vatsanalueen sairauksiin, kuten nivus-, napa- ja vatsanpeitteen tyriin, sappirakon sairauksiin ja ihonalaisiin patteihin. 

Hoitaako gastrokirurgi ylävatsavaivoja?

Gastrokirurgi hoitaa myös ylävatsavaivoja, mutta meillä Aavassa gastrokirurgit eivät tee mahalaukun tähystyksiä.

Tekeekö gastrokirurgi tähystyksiä?

Gastrokirurgit tekevät proktoskopioita eli peräsuolen tähystyksiä vastaanotollaan. Aava Gastrolääkärit -osastolla gastrokirurgi ei tee mahalaukun- tai paksusuolen tähystyksiä.