HIV

HI-virus on onneksi Suomessa harvinainen. Kuitenkin arvioidaan, että meillä olisi ainakin 1000 vielä toteamatonta HIV- tartuntaa. Vuonna 2017 ilmoitettiin Suomessa 159 uutta HIV tartuntaa. Tartunnoista valtaosa saadaan seksin välityksellä.

HI-virus tarttuu suojaamattomassa seksissä, verikontaktissa tai virusta kantavasta äidistä sikiöön raskausaikana tai synnytyksessä. Suomessa yksikään vastasyntynyt, jonka äidin HIV-tartunta on ollut etukäteen tiedossa, ei ole saanut HIV-tartuntaa. Piikkihuumeiden käyttäjien tartunnat ovat vähentyneet ilmaisten huumeneulojen jakelun myötä. Nykyään suurin osa suomalaisista tartunnoista saadaan miehen ja naisen välisestä seksistä.

HI-virus ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä

HI-virus ei tartu tavallisessa kanssakäymisessä, halauksissa, pussailussa tai yhteisen suihkun tai vessan kautta. HIV-tartunnan saanut voi elää täysin normaalia elämää vaarantamatta lähiympäristöään. 

HIV-tartunta on useimmiten oireeton, mutta ensioireina osalla sairastuneista esiintyy 2-6 viikon kuluttua tartunnasta flunssan tapaista oireilua, imusolmukkeiden turpoamista, kuumeilua tai ihottumaa.

Kondomi suojaa oikein käytettynä

Kondomi oikein käytettynä suojaa hyvin HI-virus tartunnalta. Mikäli riskikäyttäytymistä, kuten esimerkiksi suojaamaton satunnainen seksisuhde, on ollut, kannattaa seksitaudit, myös HIV testauttaa. Myös oma tai kumppanin piikkihuumeidenkäyttö tai kontaktit prostituoituihin ovat erityisiä riskejä. Verenluovutusta ei koskaan tule käyttää HIV-testauksena. 

HIV-testi tehdään verikokeesta, testi muuttuu positiiviseksi viimeistään 3 kuukauden päästä tartunnasta. Testissä voi käydä jo 1kk päästä mahdollisesta tartunnasta. Ennen testin muuttumista positiiviseksi tartunnan saanut voi kuitenkin levittää tautia eteenpäin.

HIV ei ole nykylääketieteen keinoin parannettavissa, mutta lääkityksellä taudin tappava loppuvaihe, AIDS, on käytännössä estettävissä ja HIV-tartunnan saanut voi elää hyvää elämää. HI-viruksen lääkehoito on täysin ilmaista. Hoidot on keskitetty julkiseen terveydenhuoltoon infektiolääkäreille.

Testiin kannattaa hakeutua herkästi

HIV- testejä tehdään aivan liian vähän. Olisi todella tärkeää että kynnys testaukseen olisi matala, että mahdolliset tartunnat todettaisiin varhain - näin tehokas hoito päästään aloittamaan ja tartuntaketju katkaisemaan. Varaa aika 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.