Asiakkaiden kokemuksia kolonoskopiasta: “Turhaan jännitin!”

paksusuolen_tähystys_kolonoskopia
Kolonoskopiaa eli paksusuolen tähystystä pelätään usein turhaan. Lue asiakkaiden kokemuksia toimenpiteestä.
FacebookTwitterLinkedIn

”Lupaatko, ettei satu”, vanhempi naispotilas varmistelee ennen kolonoskopiaa, eli paksusuolen tähystystä.

Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato rauhoittelee potilasta. Sairaanhoitaja Laura Lehtonen antaa potilaalle suonensisäisen kipulääkityksen. Nainen vaipuu tyytyväiseen tokkuraan, ja parinkymmenen minuutin operaatio voidaan aloittaa.

Paksusuolen tähystys saattaa tulla hoitopolulla vastaan, mikäli potilaalla on pitkittyneitä suolisto-oireita, kuten ummetusta tai ripulia. Kolonoskopian avulla voidaan diagnosoida sellaisia suolistosairauksia, joista ei muuten saisi varmuutta. Sen aikana voidaan myös poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia, jotka saattavat kehittyä paksusuolisyöväksi.

”Lähetteen saaminen paksusuolen tähystykseen voi olla potilaalle kova paikka. Ihmiset kuitenkin pelkäävät toimenpidettä aivan turhaan”, Koskenpato kertoo.

Kolonoskopiaan liittyvät huolet ovat usein turhia

Ihmisiä mietityttää kotona tehtävä suolen tyhjennys ja sitä edeltävä dieetti. Suurimmat pelot liittyvät sairauksiin ja toimenpiteen kivuliaisuuteen, kertoo Aavassa työskentelevä sairaanhoitaja Lehtonen.

”Ihmiset ovat huolissaan siitä, sattuuko toimenpide ja onko heillä syöpä. Yleensä pelot poistuvat viimeistään tutkimuspöydällä. Kaikki gastroenterologimme ovat todella rauhallisia luonteeltaan”, Lehtonen kertoo.

Myös Markus Majer, 36, huomasi jännittäneensä toimenpidettä turhaan. Hän kävi kolonoskopiassa Aava GastroLääkäreissä.

”Minua tuppaa jännittämään tällaisissa tilanteissa, joten sanoin jo etukäteen, että tahdon suonensisäisen kipulääkityksen. En tiedä kuinka paljon se vaikutti, mutta tähystys ei sattunut ollenkaan”, Majer kertoo.

Kokenut gastroenterologi tekee paksusuolen tähystyksen kivuttomasti

Suurin osa potilaista sanoo kolonoskopian jälkeen samaa kuin Majer: toimenpide oli paljon helpompi ja nopeampi kuin he olivat kuvitelleet. Paljon ikävämpänä potilaat pitävät usein suolen tyhjentämistä toimenpidettä edeltävänä päivänä. Tyhjennysnestettä on juotava kaksi litraa, jotta suoli tyhjenee varmasti.

Myös sairaanhoitaja Lehtonen vahvistaa, että erittäin kivuliaat tähystykset ovat historiaa. Netissä korostuvat ikävät kertomukset, vaikka suurin osa potilaista kertoo toimenpiteen sattuneen vähemmän, kuin he odottivat.

”Tähystävät gastroenterologimme ovat huippuja käsittelemään tähystintä niin, että potilaaseen sattuu mahdollisimman vähän”, Lehtonen sanoo.

Tähystin on noin sentin paksuinen letku, jonka päässä on kamera. Yhteensä tähystintä ujutetaan tyhjään paksusuoleen noin metrin verran, aina ohutsuolen portille saakka. Lääkäri tutkii suolen ulkonäköä tarkkapiirtoiselta näytöltä. Verisuonet, suolinukka ja pienimmätkin muutokset erottuvat vaaleanpunaisesta yleiskuvasta kirkkaasti. Myös potilas voi seurata toimenpiteen kulkua.

”Ajattelin, että en halua seurata toimenpidettä näytöltä, mutta se olikin mielenkiintoista. Lääkäri kertoi koko ajan, mitä tapahtuu”, Majer kertoo.

Mahdollisuus yksilölliseen kivunlievitykseen helpottaa jännittäjää

Suolen limakalvolla ei ole tuntoaistia, mutta potilas aistii tähystimen aiheuttaman venytyksen suolessa. Hankalin vaihe on tähystimen vienti paksusuolen perälle. Sisään mennäänkin pysähtelemättä, jotta mahdollisesti epämiellyttävä osuus olisi nopeasti ohi. Tarkka tutkimus suoritetaan takaisin tullessa, ja silloin voi jo rentoutua.

Puolet potilaista ei kaipaa toimenpiteeseen mitään kipulääkitystä. Kipuherkkä voi pyytää paksusuolen tähystyksen ajaksi sedaation, eli suonensisäisen kipulääkityksen. Aava Sairaalassa kolonoskopioita tehdään myös nukutuksessa, jolloin operaatiosta ei muista jälkeenpäin mitään.

”Keski-ikäiset miehet eivät välttämättä ole moksiskaan, mutta nuorilla, hoikilla naisilla voi tulla vähän vääntöä, koska suoli on kiemuraisempi. Neuvottelemme potilaan kanssa ennen toimenpidettä, annetaanko sedaatio. Jos olo alkaa huonontua toimenpiteen aikana, sedaatio on helppo ja nopea antaa myös tähystyksen aikana. Teemme kolonoskopiat aina huolellisesti, laadukkaasti ja potilasta kuunnellen”, Koskenpato kertoo.

Toimenpiteen aikana tyhjään suoleen puhalletaan kaasua, jotta suoli laajenee ja tähystin mahtuu liikkumaan. Paineen tuntemusta helpottaa se, että suoli täytetään Aavassa huoneilman sijaan hiilidioksidilla.

”Käytämme suolen täyttämiseen hiilidioksidia, mikä vähentää paineen tuntemusta. Tavallinen huoneilma saattaa painaa vatsassa operaation aikana, ja sen joutuu jälkikäteen paukuttelemaan luonnollista kautta ulos”, Lehtonen sanoo.

”Vain hyvää sanottavaa”

Kivusta huolestunut vanhempi naispotilas on raukea vielä operaation jälkeen. Hänet tutkittiin selittämättömien vatsakipujen ja tietokonekuvauksessa heränneen suolistokasvainepäilyn vuoksi. Mitään huolestuttavaa ei löytynyt, ja syövän mahdollisuus pystyttiin sulkemaan pois.

”Tulos oli todella helpottava. Minulla on vain hyvää sanottavaa”, hän sanoo.

Aina operaatio ei ole ollut niin helppo.

”Minulle on tehty kolonoskopia muutaman kerran suolisto-oireen vuoksi. Aina se ei ole ollut näin miellyttävää. Homma on selvästi parantanut aiemmista ajoista”, potilas summaa.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato.