Kun seksi ei huvita – 10 kysymystä haluttomuudesta

haluttomuus
Seksuaalinen haluttomuus on yleisin syy tulla seksuaaliterapeutin vastaanotolle. Lääkärikeskus Aavan seksuaaliterapeutti Mari Päiväniemi kertoo, mistä haluttomuus yleensä kumpuaa ja miten kipinän voi sytyttää uudelleen. 
FacebookTwitterLinkedIn

Seksuaalinen haluttomuus – milloin se on ongelma?

Jos olet ennen nauttinut seksistä ja mielenkiinto vähenee tai katoaa, niin kannattaa ensin tutkiskella omaa suhtautumistaan asiaan. Jos haluttomuus ei häiritse, ei siitä tarvitse huolestuakaan.

On tärkeää muistaa, että kaikkia seksi ei kiinnosta. Siinä ole mitään kielteistä, eikä haluttomuus ole silloin ongelma.

Jos haluttomuus sen sijaan harmittaa tai huolettaa, sille kannattaa tehdä jotain.

Kuinka yleistä haluttomuus on?

Valtaosa ihmisistä kokee hetkellistä haluttomuutta jossain elämänsä vaiheessa.

Se on myös yleisin syy, miksi seksuaaliterapeutin vastaanotolle hakeudutaan.

On normaalia, että mielenkiinto seksiä kohtaan vaihtelee. Vaikka tykkäisi seksistä, se ei tarkoita, että aina pitää olla kiinnostunut siitä.

Asiaa voi verrata vaikka mansikkakakun syömiseen tai lenkille lähtemiseen: vaikka niistä pitäisikin, eivät ne silti joka päivä innosta.

Haluttomuus parisuhteessa – mitkä asiat aiheuttavat sitä?

Usein haluttomuuden takana on kommunikointiin liittyviä pulmia, eli hankalista tunteista tai ajatuksista on vaikea puhua.

Silloin ei esimerkiksi kerro puolisolleen, että kaipaisi huomiota, tuntee olonsa yksinäiseksi tai haluaisi kuulla, että on riittävän kaunis, rakastettava ja haluttava sellaisena kuin on.

Jos ei kerro kumppanilleen toiveistaan, tarpeistaan tai peloistaan avoimesti, toinen ei voi niitä tietää. Silloin tulee myös herkästi tehtyä oletuksia, jotka voivat mennä pahasti pieleen.

Silloin saattaa tuntua, ettei tule nähdyksi ja kuulluksi. Se aiheuttaa haluttomuutta. Tärkeää olisikin uskaltaa olla rehellinen ja puhua puolisolle avoimesti.

Toisaalta haluttomuutta voi aiheuttaa se, jos ollaan koko ajan yhdessä, eikä toista ehdi tulla ikävä lainkaan. Pieni kaipaus tekee hyvää parisuhteelle.

Tylsistyminen lisää sekin haluttomuutta. Parisuhteessa kannattaakin vaalia huumoria, iloa, uteliaisuutta ja tehdä välillä jotain arjesta poikkeavaa. Se voi lisätä halukkuutta.

Miten pikkulapsiarki vaikuttaa haluttomuuteen?

Haluttomuus on pienten lasten vanhemmilla yleistä.

Äidin hormonitasapaino muuttuu synnytyksen jälkeen. Se voi heikentää seksuaalista halukkuutta, ja vauva saattaa täyttää kosketuksen tarpeen.

Vanhempia voi myös vaivata väsymys, joka saattaa vähentää molempien halukkuutta.

Asiasta ei kannata stressata, sillä haluttomuus on tässä elämänvaiheessa hyvin tavallista. Se menee ohi, kun saa taas nukuttua, vauva vähän kasvaa ja hormonitasapaino palautuu normaaliksi.

Jos tilanne jatkuu vauva-ajan jälkeen, kannattaa hakea apua.

Stressi ja haluttomuus?

Stressaantuneena kehossa jylläävät stressihormonit. Ne eivät mahdu sinne yhtä aikaa nautinto- ja rentoutushormonien kanssa, jotka saavat ihmisen haluamaan seksiä. Siksi stressaantuneena ei useinkaan tee mieli.

Myös uni on äärimmäisen tärkeää halukkuudelle. Jos stressi tai työkiireet verottavat unta, seksi ei välttämättä huvita.

Seksiin voi liittyä myös suorituspaineita. Naisella ne näkyvät usein haluttomuutena, miehellä erektio-ongelmina. Silloin seksi aiheuttaa hankalia tunteita, kuten häpeää. On helpompi olla haluamatta asiaa, josta tulee huono mieli.

On tärkeä muistaa, että seksi ei ole vakava asia. Sitä ei kannata suorittaa, eikä vaatia itseltään valtavasti. Tarkoitus on nauttia!

Voiko sosiaalinen media aiheuttaa haluttomuutta?

Kyllä. Kännykän jatkuva selaaminen vähentää tutkimustenkin mukaan halukkuutta.

Sosiaalinen media saattaa tuoda paineita ja odotuksia. Se ylläpitää mielikuvaa, että seksi kuuluu vain kauniille ja terveille. Se voi heikentää kehoitsetuntoa eli sitä, mitä ajattelee omasta kehostaan. Jos kropassaan ei viihdy, siitä voi seurata haluttomuutta.

Jos haluaa parempaa seksiä, kannattaa siis laittaa puhelin pois ja keskittyä hetkeen.

Kumppani ei halua seksiä – mitä tehdä?

Haluton puoliso ei välttämättä itse koe tilannetta hankalaksi.

Silloin seksuaaliterapeutin vastaanotolle voi hakeutua kumppani, joka haluaisi seksiä.

Vastaanotolla mietitään, mistä haluttomuus johtuu ja mitä sille voi tehdä, jotta kumpikin voisi suhteessa hyvin.

Molempien on hyvä muistaa, että parisuhteessa joutuu yleensä tekemään kompromisseja ja kummankin tarpeet on otettava huomioon.

Milloin kannattaa varata aika seksuaaliterapeutille?

Jos tilanne ei parane itsestään puolessa vuodessa, ulkopuolinen keskusteluapu on usein tarpeen.

Toki aikaisemminkin voi hakea apua.

Mitä seksuaaliterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Seksuaaliterapeutin vastaanotolla jutellaan. Terapeutti kysyy erilaisia kysymyksiä muun muassa parisuhteesta. Tarkoitus on selvittää, mistä haluttomuus johtuu sekä ratkoa esimerkiksi parisuhteen kommunikaatio-ongelmia.

Seksuaaliterapeutti voi myös antaa kotiläksyjä ja kehottaa esimerkiksi pohtimaan jotain kysymystä. On tärkeää, että käyntien välissä ehtii sisäistää asioita.

On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon seksuaaliterapiaa tarvitaan. Jollekulle riittää yksi tai kaksi kertaa, toinen käy terapiassa pari vuotta noin kolmen viikon välein.

Seksuaaliterapiaan voi tulla joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Entä jos seksuaaliterapeutille tulo jännittää?

Seksuaaliterapia on turvallinen paikka. Sinun ei siis tarvitse kertoa mitään, mitä et halua. Mukaan voi tulla myös kuuntelemaan, jos ei itse tahdo puhua.

Moni jännittää vastaanotolle tulemista, mutta lähtee sieltä helpottuneena. Usein jo se auttaa, kun kuulee, että tilanne on normaali ja itsessä ei ole mitään vikaa.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeutti ja Nuorten Naisten Aavan ehkäisyneuvoja Mari Päiväniemi.