Turvotus vaivaa? 10 vinkkiä turvotuksen hoitoon!

vatsan
Vatsan turvotus on yleinen vaiva etenkin istumatyötä tekevillä, ja naiset kärsivät siitä miehiä enemmän. Turvotus tuntuu ikävältä, mutta on yleensä harmitonta. Apua turvotukseen löytyy ruokailun rytmityksestä ja liikunnasta, neuvoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato. Lue 10 kiinnostavaa asiaa turvotuksen syistä ja hoidosta! 
FacebookTwitterLinkedIn

1. Mistä vatsan turvotus yleensä johtuu?

Niin sanottu hyvälaatuinen turvotus johtuu suolikaasusta, johon pallea ja vatsaontelon lihakset reagoivat. Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana, ja jonkin verran myös nielemällä.

On tavallista, että turvotus on siitä kärsivälle ihmiselle tuttu ja säännöllinen kiusa, joka tulee ja menee ja johon ei liity muita oireita.

2. Miksi toisilla vatsaa turvottaa helpommin kuin toisilla?

Suolen mikrobiston toiminta on erilaista eri ihmisillä, ja kaasun muodostus on toisilla voimakkaampaa. Myös suolen motoriikassa on eroja. Maha-suolikanavan matamisliikkeen eli suolen supistumisaaltojen ideana on varmistaa, että ruokamassa liikkuu eteenpäin eikä suolten mutkiin jää mitään jumiin.

Naisilla motoriikka on usein vaisumpaa ja suoli mutkaisempi kuin miehillä, jolloin turvotusta tulee helpommin.

3. Miksi tietty ruoka turvottaa vatsaa? Mitkä ovat yleisimmin vatsaa turvottavat ruoka-aineet?

Eniten on ollut esillä FODMAP-ruokavalio, jossa rajoitetaan tiettyjen hiilihydraattien saantia. FODMAP-hiilihydraatit ovat huonosti ohutsuolesta imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa fermentoituja oligo-, di- ja monosakkarideja ja polyoleja.

FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviin ruoka-aineisiin kuuluvat esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, monet hedelmät kuten omena, päärynä ja luumu sekä kaalit, sipulit, sienet, herneet ja pavut. Jos vatsan turvotus tuntuu hankalalta, voi näitä ruoka-aineita jättää pois.

Myös kahvi lisää suolen reaktioita, mutta toisilla se voi olla positiivistakin. Ummetuksesta kärsivällä kahvi saattaa edistää suolen toimintaa.

Monia kiinnostaa gluteeniton ruokavalio, mutta se ei ole ensisijainen turvotuksen hoitokeino. Gluteenittomuuteen siirtymiseen ei ole kovin hyviä perusteita, ellei kyseessä ole keliakia.

Vegaaninen ruoka lisää suolikaasun määrää. Vegaaneilla on yleisemmin vatsan turvotusta kuin sekasyöjillä. Toisaalta vegaaninen ruoka on usein kuitupitoista ja monipuolista, mikä on keholle ja suolistolle hyväksi. Vatsan turvotus ei siis tarkoita, että ruokavalio olisi epäterveellinen.

4. Mahaa turvottaa iltapäivisin – onko ruokailun ajankohdilla väliä?

Moni syö vatsan täyteen aamiaisella ja lounaalla, mikä aiheuttaa vatsan turvotusta iltapäivällä. Ravitsemuksen kannalta olisi toki hyvä syödä kunnon aamiainen ja lounas. Jos turvotusoireet ovat hankalia, tästä kuitenkin pitää ehkä vähän tinkiä ja syödä aamupäivällä niukemmin.

Isot annoskoot turvottavat helpommin kuin pienet. Monet ihmiset hyötyisivät pelkästä ruokailun rytmityksestä ilman, että heidän tarvitsisi heti muuttaa ruokavaliota. Esimerkiksi raskaita pääaterioita voi keventää ja lisätä päivän ruokailuihin välipalan.

5. Aiheuttaako istuminen turvotusta?

Kyllä. Tyypillisesti vatsan turvotuksesta kärsii nainen, joka tekee toimistotyötä. Fyysistä työtä tekevät harvemmin valittavat turvotusta. Jos työpäivän aikana vatsaa tuntuu turvottavan, ei kannata istua pitkään paikoillaan. Esimerkiksi 45 minuutin jälkeen voi nousta jaloittelemaan tai tehdä vaikka kyykkyjä.

Jos edessä on pitkä istuminen, vaikkapa lentomatka, ei kannata syödä vatsaa täyteen. Istuma-asento on suolelle hankalin, makuuasento puolestaan auttaa. Nukkuessa vatsa rentoutuu, joten harvalla on turvotusta aamuisin.

6. Auttaako liikunta vatsan turvotukseen?

Liikunta helpottaa suoliston työtä. Mikä tahansa kehon liike toimii, etenkin pitkäkestoinen ja monipuolinen liikunta. Esimerkiksi lihaskuntoharjoittelu ja uinti ovat hyväksi, ja kävelykin auttaa. Monilla turvotus helpottaa lomilla ja viikonloppuisin, kun tulee liikuttua enemmän.

7. Miten turvotusta voi hoitaa itse?

Piparminttukapselit saattavat auttaa. Niitä saa apteekista tai luontaistuotekaupasta. Ruoansulatusentsyymejä tai probiootteja voi kokeilla, vaikka niiden teho on kyseenalainen.

Yleisesti suoliston terveyttä ylläpitää liukoinen kuituvalmiste, jonka vaikuttava aine psyllium tasapainottaa sekä kovaa että löysää vatsaa.

Dimetikonia ja simetikonia sisältäviä valmisteita voi kokeilla, vaikka niidenkään tehosta ei ole varmuutta. Ne pienentävät suolistossa liikkuvia ilmakuplia ja vähentävät vatsakipua.

Löydä apu vatsan oireisiin

8. Onko vatsan turvotukseen olemassa lääkettä?

Jos lääkärissä tekemissä tutkimuksissa ilmenee, että suolen mikrobisto on pielessä, siihen on olemassa lääkitys. On myös lääkkeitä, joilla voidaan myös nopeuttaa suolen supistumista. Näistä tulee keskustella tarkemmin lääkärin kanssa.

9. Voiko turvotus olla vaarallista?

Tavallinen turvotus ei ole vaarallista, mutta joskus harvemmin turvotus voi olla merkki jostain vakavammasta. Jos kyseessä on äkillinen suolitukos, silloin ihminen on tosi kipeä ja esimerkiksi oksentelee. Joskus turvotus voi olla oire maksan vajaatoiminnasta tai paksusuolen syövästä.

Pahanlaatuiseen turvotukseen liittyy yleensä muitakin oireita, esimerkiksi laihtumista, lämpöilyä tai verta ulosteessa. Tosin paksusuolen syöpä kasvaa salakavalasti, jolloin oireet voivat olla pitkään vähäisiä. Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden sairauksia.

10. Millaisissa oireissa kannattaa hakeutua lääkäriin?

Jos on pitkään jatkunut taipumus vatsan turvotukseen, joka kehittyy päivän ruokailujen mukaan ja helpottaa viimeistään nukkuessa, se on luultavimmin vaaraton ominaisuus. Lääkäriin kannattaa mennä silloin, jos vatsan turvotus ilmenee yhtäkkiä ilman aiempaa taipumusta tai jos siihen liittyy muitakin oireita. Etenkin jos yli 50-vuotiaalle tulee turvotus aivan uutena oireena, tehdään herkästi paksusuolen tähystys.

Paksusuolen tähystystä ei tarvitse pelätä. Lue mitä kolonoskopiassa tapahtuu.

Löydä apu vatsan oireisiin

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.