Aivojen magneettikuvaus

Aivojen magneettikuvaus on erittäin hyvä tutkimusmenetelmä turvallisuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Magneettikuvauksen erinomainen erotuskyky tuo esiin aivojen pienetkin anatomiset rakenteet ja toisaalta sairauksien aiheuttamat vähäisetkin muutokset. Sen avulla voidaan myös poissulkea sairauksia, jotka oirehtivat samaan tapaan kuin aivosairaudet, mutta johtuvat muista syistä.

Milloin aivojen magneettikuvaus on syytä tehdä?

Magneettikuvaus kuuluu lähes kaikkien aivosairauksien diagnostiikkaan. Sillä voidaan havaita muun muassa

  • MS-tauti
  • Aivokasvaimet
  • Verenkierrolliset sairaudet
  • Epilepsian taustasyitä
  • Dementiaa aiheuttavia sairauksia

Magneetilla voidaan kuvata myös

  • Aivojen valtimoita
  • Silmän aluetta
  • Aivolisäkettä

Huolettaako päänsärky?

Migreenin toteamisessa ei tarvita kuvantamista. Jos migreenin oireet kuitenkin yhtäkkiä pahentuvat tai muuttavat muotoaan, aivojen magneettikuvaus voi olla paikallaan. Samoin silloin, jos päänsärky aiheuttaa sinulle ahdistusta. Se usein katoaa, kun vakavat aivosairaudet voidaan poissulkea aivojen magneettikuvauksella.

Magneettikuvauksen hyödyt

Aivojen magneettikuvaus on erittäin hyvä tutkimusmenetelmä turvallisuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Toimenpide on kivuton, joten sitä ei tarvitse jännittää. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Röntgenlääkäri suunnittelee magneettikuvaukset lähetteen perusteella aina tapauskohtaisesti. Lähetteessäsi kerrotaan, mitä erityisesti epäillään, ja tutkimus räätälöidään sen mukaan. 

Suonensisäistä tehosteainetta tarvitaan tarkoin määritellyissä kuvauskohteissa sekä silloin, kun kuvissa näkyvän muutoksen luonnetta halutaan tarkentaa. Se ei siis ole välttämätön kaikissa tapauksissa. 

Aivojen magneettikuvaukseen valmistautuminen

Ennen aivojen magneettikuvausta täytät esitietolomakkeen. Sillä kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet, kuten proteesit, stentit, metallin sirut ja lääkeainepumput. Sydämentahdistin on este kuvaukselle. Magneettikuvausta ei yleensä tehdä myöskään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Ota mukaan aivojen magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet jätät kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Aivojen magneettikuvauksessa on mukana sekä röntgenhoitaja että potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Sinusta pidetään hyvää huolta.

Magneettikuvauslaitteessa on ilmastoitu ja valaistu kuvaustunneli, joka on avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuuluu välillä aika voimakasta ääntä. Siksi sinulle annetaan kuulosuojaimet, joista voit kuunnella radiota. 

Aava Magneetin laitteissa on perinteistä laajempi putken halkaisija (70 cm). Se vähentää ahtauden tuntua.

Röntgenhoitajaan saat tarvittaessa yhteyden tutkimuksen aikana. Saattaja saa erikseen sovittaessa olla tutkimushuoneessa mukana.

Pienille lapsille magneettikuvaus tehdään tarvittaessa anestesialääkärin valvonnassa, varta vasten heille laadituilla ohjelmilla. 

Aivojen magneettikuvaus kestää noin puoli tuntia. Kokonaistutkimusaika on kuvauksen kestosta riippuen 30–60 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Aivojen magneettikuvaus ei yleensä vaadi jälkihoitoa, mutta jos annetaan lääkkeitä tai varjoainetta, kerrotaan tapauskohtaisesti tarkemmat ohjeet.

Lausunnon kuvista antaa ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimuslähetteen tehneelle lääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Varaa aika aivojen magneettikuvaukseen

Ohjaus aivojen magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Varaa aika soittamalla Aava Magneettiin 010 380 5520.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää