Ehkäisykierukan asetus ja poisto

 

Optimaalinen ajankohta kierukan asetukselle tai poistolle on kuukautisvuodon aikana. Jos ehkäisystä on huolehdittu muilla keinoin ovat muutkin ajankohdat mahdollisia. 

Kenelle ehkäisykierukka?

Kierukan etuja ovat ehkäisyn pitkäaikaisuus, hyvä teho ja vaivattomuus. Kierukat sopivat myös naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita. Kierukka on turvallinen ehkäisymuoto myös imetysaikana.

Kierukka voidaan asettaa myös aivan ensimmäiseksi ehkäisyksi.

Suunnittelukäynti on suositeltava jos kierukkaa toivoo synnyttämätön nainen sekä myös jos edellisestä käynnistä on kovin pitkä aika. Käynti on optimaalista ajoittaa kuukautisvuodon loppupuolelle tai heti vuodon jälkeen, tällöin tilanteen salliessa kierukka voidaan päätyä asettamaan saman tien.

Esteitä kierukan asetukselle ovat raskaus tai sen epäily, hoitamaton gynekologinen tulehdus ja selittämätön ylimääräinen verinen vuoto.

Kuparikierukka vai hormonikierukka?

Kupari- tai hormonikierukka valitaan yksilöllisesti. Parhaiten juuri sinulle sopiva ehkäisy löytyy kun tutustut eri menetelmien mahdollisiin hyötyihin ja haittoihin etukäteen. Ehkäisyyn ja kierukan käyttöön sekä asetukseen liittyvää neuvontaa Aavassa saat ehkäisyneuvojan tai gynekologin vastaanotolla tai puhelimitse gynekologin etävastaanotolla.

Viiden vuoden Mirena-hormonikierukkaa käytetään ehkäisyn lisäksi hoitamaan kaikenikäisten naisten kivuliaita ja runsaita kuukautisia sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa. Kolmen vuoden Jaydess-hormonikierukka ja viiden vuoden Kyleena-hormonikierukka ovat kooltaan hieman pienempiä ja vapautuvan hormonin määrä on matalampi. Hormonikierukan teho perustuu siitä vapautuvaan keltarauhashormoniin.

Tavallinen kuparikierukka (Nova-T tai Flexi-T) antaa ehkäisytehoa viideksi vuodeksi. Kuparikierukan haittana voi olla vuotojen runsautuminen ja muuttuminen kivuliaammiksi.

Uusin vaihtoehto on rungoton kupariketju (GyneFix - kierukka), jonka voi asentaa vain siihen perehtynyt lääkäri.  Gynefix lisää muita kuparikierukoita vähemmän vuotoihin liittyviä kipuja. Se on hyvä vaihtoehto naisille joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi ja tarvitaan mahdollisimman vähän kuukautisvaivoihin vaikuttavaa ehkäisyä.  Aavassa Gynefix-kierukoihin liittyvää neuvontaa antaa ja niitä asentaa naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Dimitrios Scordas. Mikäli Gynefix-kierukkaan päädytään sovitaan sen asetukseen liittyvistä yksityiskohdista asentavan lääkärin kanssa.

Kierukan ostaminen

Tavallisimpia kupari- ja hormonikierukoita saa ostettua Aavasta. 

Kierukan voi myös tuoda mukanaan lääkärin vastaanotolle. Sairauden hoitoon määrätty hormonikierukka kannattaa ostaa apteekista lääkärisi kirjoittamalla reseptillä, näin toimien hormonikierukan hankinta tulee kelakorvauksen verran edullisemmaksi. Aavasta myytävistä tuotteista emme voi antaa Kelan sairausvakuutuskorvausta. Kuparikierukka on aina edullisin kun se ostetaan Aavasta asetuksen yhteydessä.

Milloin on paras aika asentaa kierukka?

Paras aika asetukselle on kuukautisvuodon loppupäivinä tai vuodon juuri loputtua. Kuukautisten aikana asetetun kierukan ehkäisyteho alkaa välittömästi. Kierukka voidaan asettaa missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa, jos edeltävästä ehkäisystä on huolehdittu muilla keinoin. 

Kuparikierukka on tehokas jälkiehkäisy

Kuparikierukka toimii kaikissa kierron vaiheissa jälkiehkäisynä jos se asetetaan 5 vrk sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Seksitautitestit on järkevää tutkia samassa yhteydessä.

Imettävälle äidille sopii sekä kupari- että hormonikierukka

Synnytyksen jälkeen kierukan asetus on turvallisinta kun synnytyksestä on kulunut kuusi (6) viikkoa ja kohtu on ehtinyt palautua raskaudesta. Kokenut kierukan asentaja voi asettaa sen myös synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä. Kuukautisten alkamista ei tarvitse odottaa, kunhan muuten on varmistuttu että raskaus ei ole mahdollinen.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Ennen asetusta kannattaa ottaa itselle sopiva särkylääke (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg) noin tuntia ennen vastaanottoa. Lääke vähentää asetukseen mahdollisesti liittyvää jälkikipua. Älä varaa kiireellistä tai tärkeää menoa itsellesi heti asetusajan jälkeen.

Kerro lääkärille viimeistään asetuskäynnillä

  • jos yleensä reagoit herkästi esimerkiksi verinäytteiden otolle tai jos muuten jännität toimenpidettä kovasti
  • jos toivot puudutusta
  • jos epäilet että voisit olla raskaana
  • jos sinulla on oireettoman seksitaudin mahdollisuus, testit voidaan ottaa kierukan asetuksen yhteydessä

Toimenpiteen kulku

Käynnin yhteydessä tehdään usein myös ultraäänitutkimus.

Emättimeen asetetaan normaalista gynekologisesta tutkimuksesta tuttu tähystin.  Kohdunsuulta pyyhitään ylimääräinen erite. Kohdun sisämitta mitataan sondilla ja kierukka asetetaan kohtuun asettimella. Kierukan langat leikataan parin senttimetrin mittaisiksi. Koko toimenpide kestää yleensä enintään joitain minuutteja. Asetuksen jälkeen ultraäänellä voidaan varmistaa kierukan asettuneen kohtuun oikein.

Itse asetus tuntuu yleensä vain hetkellisesti kivuliaalta. Kierukan asetusta varten voidaan puuduttaa kohdunsuuta ja kohdunkaulan kanavaa joko suihkeella tai puudutuspistoksin. Poikkeustilanteissa kierukka voidaan Aava Kampissa asentaa, poistaa tai vaihtaa myös yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Nukutuksessa tapahtuvat toimenpiteet suunnitellaan tavallisella vastaanotolla.

Mikäli asetuskäynnillä todetaan merkkejä gynekologisesta tulehduksesta, hoidetaan tulehdus ensin ja kierukka asennetaan vasta hoidon jälkeen.

Toimenpiteen jälkeen

Kierukan asetuksen jälkeen kannattaa varata hetki aikaa lepäämiseen. Normaalisti ei tarvita sairaslomaa asetuksen jälkeen.

Kierukan asetukseen liittyviä mahdollisia haittavaikutuksia ovat kipu, ylimääräinen vuoto ja tulehdus. Hyvin harvinainen, mutta mahdollinen haittavaikutus on kohdun seinämän puhkeaminen asetuksen yhteydessä. Gynekologin yksityisvastaanotolla on aina ultraäänilaite ja siten mahdollisuus  kierukan asetuskäynnillä  tarkistaa kohdun muoto, koko ja asento. Asetuksen jälkeen voidaan varmistaa kierukan olevan oikeassa paikassa.

Jos kierukan asetuksen jälkeisinä päivinä ilmaantuu kovaa kipua, johon särkylääkkeet eivät auta, kuumetta, pahanhajuista vuotoa tai hyvin runsasta veristä vuotoa on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Seurantatiheys kierukan asetuksen jälkeen suunnitellaan yksilöllisesti gynekologisi kanssa. Ensimmäinen kontrolli sovitaan yleensä 3-12 kk asetuksesta.

Kierukan poisto

Kierukan poisto tapahtuu tavallisella gynekologin vastaanottokäynnillä. Kierukka poistetaan kierukanlangoista vetäen. Toimenpide on yleensä lähes kivuton. Jos langat on leikattu kohdunkaulakanavan sisään tai ovat liukuneet näkymättömiin, voidaan poistossa käyttää erikoisinstrumentteja. Poikkeustilanteissa voidaan kierukka joutua poistamaan kohduntähystyksessä.

Mikäli kierukka poistetaan muulloin kuin kuukautisten aikaan, tulisi käyttää kondomiehkäisyä viikon ajan ennen kierukan poistoa raskauden ehkäisyn varmistamiseksi. Kierukan vaihto voidaan tehdä missä kierron vaiheessa vain.

Ehkäisyteho päättyy heti kierukan poiston jälkeen. 

Ajanvaraus

Varaa aika ehkäisyn suunnittelukäynnille tai kierukan asetukseen gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Ehkäisyn valinnasta voit keskustella gynekologin kanssa myös etävastaanotolla.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnan määräytyminen

Kierukan asetuksen hinta muodostuu lääkärin itselleen määrittelemästä käyntimaksusta, ultraäänimaksusta, kierukan hinnasta ja laitosmaksusta joka kattaa käytettävän välineistön. Mikäli vastaanotolla tarvitaan avustajaa tai puudutuksia laskutetaan ne erikseen.

Kierukka poistetaan normaalisti tavallisen vastaanottokäynnin kustannuksella, lisäkustannuksia tulee mikäli kierukan poistoon tarvitaan erikoisvälineitä, puudutuksia tai jos ultraääni on tarpeen tehdä.

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Ehkäisykierukan asetus

Esimerkkihinta sisältää:

Gynekologin vastaanottokäynnin enintään 30 min

Ehkäisykierukan paikantaminen UÄ (LC3AEB)

Toimenpiteessä käytettävät välineet ja tarvikkeet 

Hinta ei sisällä kierukan hintaa, eikä mahdollista toimenpideavustajaa.

alk.
268.80 €
Puudutusspray Xylocain/ Citanest puudukkeen käyttö
21.50 – 26.50 €
Kuparikierukka (Nova-T)
103.00 €
Hormonikierukka (Mirena/Jaydess/Kyleena)
176.00 €
Kuparikierukka Flexi-T 380, 300 (synnyttämättömille)
70.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa