Gynekologinen magneettitutkimus

Gynekologiset magneettikuvaukset ohjataan Aavasta Docrates syöpäsairaalaan. Kysy lisää gynekologiltasi. 

Mitä gynekologisella magneettikuvauksella tutkitaan?

Gynekologisella magneettikuvauksella (MRI)  voidaan selvittää muun muassa:

  • mahdollisen endometrioosin laajuutta
  • epäselvien gynekologisten kasvainten lähtökohtaa ja luonnetta
  • kohdunrunko- ja kohdunkaulasyövän sekä emättimen ja ulkosynnyttimien syöpien levinneisyyttä
  • synnytinelinten mahdollisia synnynnäisiä rakennepoikkeavuuksia

Magneettikuvauksen hyödyt

Magneettikuvaus on erinomainen tutkimusmenetelmä turvallisuutensa, kivuttomuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen magneettikuvausta täytetään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet (proteesit, stentit, metallin sirut, lääkeainepumput jne).

Ota mukaan magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Magneettikuvauksessa on mukana aina sekä röntgenhoitaja että potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Gynekologiseen kuvantamiseen perehtynyt radiologi suunnittelee kuvauksen tapauskohtaisesti lähetetietoihin perustuen ja antaa lausunnon kuvista.

Suolenliikkeet saattavat aiheuttaa kuviin liikehäiriötä. Tarvittaessa ja jos ei ole vasta-aiheita, annetaan suonensisäisesti lyhytvaikutteista suolenliikettä vähentävää lääkitystä.

Tietyissä kuvauksissa diagnostiikkaa auttaa jos emättimeen ja/tai peräsuoleen ruiskutetaan täyteainetta. Tuolloin rakenteet ja mahdolliset muutokset tulevat paremmin esille ja ovat luotettavammin arvioitavissa.

Tarvittaessa annetaan suonensisäisesti magneettikuvauksissa käytettävää tehosteainetta eli gadoliniumia jos tälle ei ole vasta-aiheita.

Magneettikuvauslaitteessa on kuvaustunneli, joka on ilmastoitu, valaistu ja avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuulu ajoittain melko voimakasta ääntä, joten kuvattavalle annetaan kuulosuojaimet, joista voi kuunnella radiota tai omaa mielimusiikkiaan mukana tuomaltaan CD:ltä.

Röntgenhoitajaan saa tarvittaessa yhteyden koko tutkimuksen ajan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Gynekologinen magneettikuvaus kestää noin 60 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Magneettikuvaus ei vaadi jälkihoitoa.

Magneettikuvauksen lausuu aina potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettävälle lääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Ajanvaraus

Ohjaus magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan gynekologin tai muun erikoislääkärin kautta. Hoitava lääkäri arvioi kuvantamistarpeen asiakaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Kela-korvaus magneettikuvauksesta

Saadakseen Kela-korvauksen magneettikuvauksesta asiakkaalla tulee olla erikoislääkärin allekirjoittama tutkimus- ja hoitomääräys sekä voimassa oleva Kela-kortti.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa