HPV-rokotus

Miksi minun pitäisi ottaa papilloomavirusrokote?

Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan voi suojautua papilloomavirusrokotuksen avulla. Paras suoja saadaan, kun rokotukset annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokottautuminen on mahdollista ja hyödyllistä myöhemminkin. Ennen rokotusta ei tarvitse testauttaa itseään viruskantajuuden suhteen, eikä mahdollisesti todettu papilloomavirustartunta ole este rokotukselle. Rokotuksilla voi saada suojaa myös muita sellaisia syöpiä vastaan, joille nämä virukset altistavat. Yhdeksänvalenttinen (yhdeksää virustyyppiä sisältävä) rokote suojaa myös visvasyyliä eli kondyloomia vastaan. 

Onko rokote tarkoitettu myös pojille ja miehille?

Kyllä, myös pojat ja miehet voivat rokottautua ja saada suojaa papilloomaviruksia ja kondyloomia vastaan. Miesten rokotukset suojaavat miesten kumppaneita HPV:Ltä ja sen aiheuttamalta kohdunkaulansyövältä. HPV rokotus antaa miehelle itselleen suojaa peniksen, peräaukon, nielurisojen ja muiden pään ja kaulan alueen syöpiä kohtaan. 

Onko rokote turvallinen?

HPV-rokote on nykyään kymmenien maiden rokoteohjelmissa ja niitä on annettu n. 300 miljoonaa annosta. Erittäin laajoissa seurantatutkimuksissa rokote on osoitettu turvalliseksi ja tehokkaaksi.  Yleisin sivuvaikutus on pistoskohdan kipu. Kuten kaikilla rokotteilla yliherkkyysreaktion mahdollisuus on otettava huomioon ja pistos tulee antaa sellaisissa olosuhteissa joissa välittömiä reaktioita voidaan asiallisesti hoitaa. Lue myös liitteenä oleva Suomen yliopistosairaaloiden asiantuntijoiden yhteinen kirjoitus HPV rokotteiden tehosta ja  turvallisuudesta.  

Keneltä voin kysyä lisää?

Aiheeseen liittyvää neuvontaa ja lisätietoja antavat seksuaaliterveyteen perehtyneet asiantuntijamme, muun muassa gynekologit eli naistentautien erikoislääkärit ja seksuaalineuvojamme. 

Rokottautuminen Aavassa on helppoa

Aava Kampissa ja Aava Tapiolassa on papilloomavirusrokotteita (Gardasil 9) aina myös varastossa, ja rokottautuminen on mahdollista myös ilman erillistä reseptiä hoitajan vastaanotolla. Muissa toimipisteissä varmistathan saatavuuden kun hakeudut rokotettavaksi.

Voiko rokotteen saada muualla?

Syksyllä 2013 on aloitettu Suomessakin nuorten tyttöjen ja naisten papilloomavirusrokotukset osana rokotusohjelmaa. Rokotus on tarjottu kaikille 31.12.97 jälkeen syntyneille tytöille. 

Syksyllä 2020 myös poikien HPV rokotukset on lisätty kansalliseen rokotusohjelmaan. Nuorimmat koulujen kautta HPV rokotuksen saavat pojat ovat syntyneet 2005. 

Rokotusohjelman ulkopuolelle jääneet voivat rokottautua omakustanteisesti. Rokotteita tarvitaan vuoden sisällä kolme. Rokotuksen voi antaa myös seksuaalielämän alkamisen jälkeen, vaikka hyöty on paras aivan nuorille ennen ensimmäistä yhdyntää. HPV-testauksella ei ole merkitystä rokotusta pohdittaessa.

Rokotusohjelmaan valittu Cervarix rokote suojaa hyvin kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan. Rokotusohjelman rokote ei anna merkittävää suojaa kondyloomia vastaan. Rokotusohjelman ulkopuolella voi valita Gardasil 9 rokotteen joka antaa hyvän suojan myös kondyloomia vastaan.

Miten varaan ajan rokotukseen?

Ajanvaraus papilloomavirusrokotuksiin:

Hinnasto

HPV-rokote (Gardasil9, papilloomavirusrokote)

+ rokotuskäynnin hinta, rokotussarjaan tarvitaan 3 rokotusta vuoden sisällä.

224.90 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa