Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote

Sekä jäykkäkouristus- että kurkkumätäbakteerit ovat vaarallisia ja henkeä uhkaavia. Niiltä voit suojautua rokottautumalla. Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote antaa suojan molempia tartuntoja vastaan. Aavasta saat rokotteen kätevästi ja helposti.

Kuinka kauan jäykkäkouristus-kurkkumätärokote on voimassa?

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote (tetanus-difteria) antaa suojan jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan.

Rokotesuojan on oltava aina voimassa. Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosterokotteen 25 vuoden, 45 vuoden ja 65 vuoden ikäisenä ja sen jälkeen 10 vuoden jälkeen.

Mikä on jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote?

Tavallisen jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen lisäksi tarjolla on myös jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote, jossa on mukana myös hinkuyskäkomponentti eli samalla rokotteella saa suojaa kaikilta kolmelta taudilta.

Hinkuyskä oli aiemmin vain lasten tauti, mutta rokotusten myötä se lähes katosi lapsilta ja nykyään sitä tavataan myös aikuisilla.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä rokotuksen ottajan kannattaa harkita rokotteen tehostamista hinkuyskäkomponentilla.

Erityisesti vauvaikäisen vanhempien ja isovanhempien olisi hyvä tehostaa suojaansa hinkuyskältä, sillä vauvalla ei ole itsellään suojaa eikä tätä voida vielä rokottaa. Hinkuyskäkomponentti suojaa täten sekä vauvaa että vanhempia ja isovanhempia.

Jäykkäkouristusbakteeri tarttuu haavan kautta

Jäykkäkouristus on vakava tauti, jolta on helppo suojautua rokotteen avulla.

Jäykkäkouristusbakteeria esiintyy runsaasti maaperässä ja voit saada tartunnan haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta.

Haavaan tai ihorikkoon jouduttuaan bakteeri tuottaa hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat itämisajan jälkeen ensin levottomuutta, kuumetta ja päänsärkyä sekä lihasoireita, kuten leukalukkoa, niskajäykkyyttä ja epäselvää puhetta. Taudin edetessä alkavat halvausoireet ja kivuliaat kouristukset.

Lämpimissä maissa tartuntavaara kasvaa, sillä bakteereja ja niiden itiöitä on maaperässä runsaasti.

Kun olet lähdössä matkalle, sinun tuleekin huolehtia, että jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteesi on voimassa. Aavan Matkailuklinikan infektio- ja matkalääkärit auttavat tarkistamaan, että sinulla on kohdemaahan tarvittavat rokotukset kunnossa.

Tartunnan voi kuitenkin saada maaperästä myös kotimaassa ja rokostussuojan tulisikin olla voimassa koko ajan.

Kurkkumätä on vaarallinen nielutulehdus

Kurkkumätä on vaikea kurkunpään, nielun ja nenänielun tai ihon tulehdus.

Kurkkumätäbakteerin tuottama myrkky voi aiheuttaa paikallista kudostuhoa ja siten vaikeita jälkitauteja, kuten sydänlihas- ja hermotulehdusta ja näihin liittyen henkeä uhkaavia sydämen rytmihäiriöitä ja hermoston toiminnan häiriöitä.

Ilman rokotuksen tarjoamaa suojaa, bakteeri tarttuu lähikontaktissa oleviin hengitystie-eritteiden välityksellä.

Varaa aika rokotukseen

Varaa aika jäykkäkouristus-kurkkumätärokotukseen Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa infektiosairauksien erikoislääkäri Anu Kantele.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää