Kehon liikehallinnan arviointi (FMS)

FMS kehon liikehallinnan arviointi ennaltaehkäisee tapaturmia ja rasitusperäisten tuki- ja liikuntaelinoireiden syntymistä.

Kehon hallinnasta taitoa, tehoa ja varmuutta liikkumiseen

Kehon hallinnalla tarkoitetaan tasapainon hallintaa ja liikehallintataitoja, jotka vaikuttavat muun muassa liikkumisen sujuvuuteen, nopeuteen, voimakkuuteen ja liikkeiden koordinaatioon. Hyvä kehon hallinta parantaa työ- ja toimintakykyä ja helpottaa tavallisia päivittäisiä toimintoja, kuten kantamisia, nostamisia tai pystyssä pysymistä esim. epätasaisella alustalla. Hyvä kehon hallinta on edellytys tuki- ja liikuntaelimistön oikeanlaiselle kuormitukselle.

Erilainen näkökulma perinteisten fyysisten kuntotestien rinnalle

FMS-testaus ei ole vain liikesuoritusten tai määrän mittaamista vaan testin avulla kartoitetaan kehon taitoa tuottaa liikettä. Tarvittaessa kokonaisuutta voidaan täydentää lihasvoimaa tai liikkuvuutta kartoittavilla arviointimenetelmillä.

Kartoittaa tuki- ja liikuntaelinsairaus riskissä olevat henkilöt nopeasti ja helposti

Testi voidaan tehdä osana terveystarkastusta fyysisillä toimialoilla tai sisällyttää työhyvinvointia edistävään hankkeeseen, jolloin sen avulla saadaan haarukoitua kohdejoukosta nopeasti ja helposti tuki- ja liikuntaelinsairaus riskissä olevat henkilöt. Näin korjaavat toimenpiteet päästään kohdentamaan oikeille henkilöille oikea-aikaisesti. Testi antaa tietoa myös yksilölle itselle omasta liikkumiskyvystä suhteessa työn edellyttämiin vaatimuksiin.

Motivoi harjoitteluun

Oivallus oman kehon liikehallintataidoista auttaa löytämään itselle parhaiten sopivan liikunta-ja harjoittelumuodon. Liikehallinnan kehittyminen lisää hallinnan tunnetta sekä tuo onnistumisen kokemuksia ja mielekkyyttä liikkumiseen.

FMS-testauksen sisältö

FMS-liikehallinnan arviointimenetelmä sisältää 7 eri testiliikettä, jotka sopivat kenelle tahansa. Testivälineistö seuraa testaajaa myös työpaikallesi eli testin voi suorittaa niin Aavassa kuin organisaation tiloissa. Asiakas saa mukaansa jo ensimmäisellä kerralla alkuvaiheen harjoitteet ja harjoittelu etenee sopimuksen mukaan joko yksilöllisesti tai ryhmässä. Harjoitteet voidaan toteuttaa kotona, omalla salilla tai Aavan Hyvinvointiklinikan viihtyisissä liikuntatiloissa Kampissa.

Miten valmistaudun testiin?

Testaukseen on hyvä varautua rennolla vaatetuksella, jossa sinun on helppo liikkua. Kengät eivät ole välttämättömät.

Kysy lisää

virtavalmennus@aava.fi tai soita 010 380 6262.

Vastaava työfysioterapeutti / Aavan Työterveys, Jenna Rantala, jenna.rantala@aava.fi tai omalta työfysioterapeutiltasi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää