Kohdunpoisto (hysterektomia)

Kohdunpoisto eli hysterektomia on yleisin gynekologinen leikkaus, joka voidaan tehdä joko tähystyksellä tai vaginaalisesti. Esimerkiksi kivuliaissa kuukautisissa kohdunpoisto parantaa selvästi naisen elämänlaatua. Aava Sairaala Kampissa leikkauksia tekevät ammattitaitoiset gynekologian erikoislääkärimme.

Milloin kohdunpoistoon päädytään?

Syyt kohdunpoistolle ovat tyypillisesti:

  • runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset
  • oireita aiheuttavat kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet (myoomat) tai
  • kohdun laskeuma

Mitä hyötyjä kohdunpoistosta on?

Kohdunpoisto auttaa tehokkaasti oireisiin ja parantaa naisen elämänlaatua. Kohdunpoiston yhteydessä normaalit munasarjat yleensä säästetään, joten hormonitoiminta säilyy ennallaan. Kuukautisvuodot jäävät sen sijaan kokonaan pois.

Tutkimusten mukaan kohdunpoistolla ei ole vaikutusta seksuaalisuuteen. Seksuaalitoiminnot saattavat päinvastoin jopa parantua.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Leikkaava lääkäri arvioi ensimmäisellä vastaanotolla leikkauksen tarpeellisuuden, leikkausmenetelmän sekä leikkaukseen liittyvät riskit. Leikkauspäivä sovitaan yhdessä. Lääkäri ohjelmoi myös tarvittavat tutkimukset ennen leikkausta. Sama hoitava lääkäri huolehtii sinusta koko hoitojakson ajan.

Mahdollisten omegavalmisteiden käyttö ja tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta on tärkeää toipumisen kannalta.

Toimenpiteen kulku

Kohtu poistetaan yleensä joko tähystämällä (laparoskooppinen kohdunpoisto) tai emättimen kautta (vaginaalinen kohdunpoisto). Näillä leikkausmenetelmillä haavat ovat pieniä ja toipuminen nopeaa. Avoleikkaukseen voidaan joskus joutua esimerkiksi leikkauksessa esiintyvän hankalan vuodon tai kiinnikkeiden vuoksi.

Laparoskooppisessa kohdunpoistossa kohtu irrotetaan tähystyksen avulla ja poistetaan emättimen tai napahaavan kautta. Vatsalle tulee kahdesta neljään 0,5-1 cm:n kokoista haavaa. Poistettavia ompeleita ei tavallisesti jää. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Vaginaalinen kohdunpoisto tehdään yleensä, jos kohtu on laskeutunut. Haava tulee vain emättimen pohjaan, eikä poistettavia ompeleita jää. Leikkaus voidaan tehdä selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinua seurataan heräämössä ja tarvittaessa voit yöpyä sairaalassa. Kotiutuessa saat mukaasi ohjeet haavan hoidosta, kipulääkityksestä sekä tarvittavasta jälkitarkastuksesta. Sairasloman pituus on yleensä 2-4 viikkoa. Sairasloman aikana kevyt liikunta, kuten kävely, on suositeltavaa.

Kohdunpoistoleikkauksesta toipuminen sujuu yleensä hyvin. Suurin osa leikkauksen jälkeisistä haitoista on lieviä, eivätkä ne oleellisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisia ongelmia ovat haavan tai virtsateiden tulehdukset sekä leikkausalueen verenvuodot. Vakavammat sivuvaikutukset ovat mahdollisia, mutta harvinaisia. Ne voivat vaatia sairaalahoitoa, verensiirron tai joskus harvoin uuden leikkauksen.

Laskimotukosriski lisääntyy aina leikkauksen yhteydessä. Varhainen liikkeelle lähteminen on tärkeää toipumisen kannalta.

Mikäli kohdunpoiston jälkeen tarvitaan hormonikorvaushoitoa, voidaan oireiden lievittämiseksi käyttää pelkkää estrogeenihoitoa. Rintasyöpäriskin kannalta tämä on turvallisempi tapa kuin yhdistelmähoito.

Joidenkin tutkimusten mukaan kohdunpoisto saattaa altistaa myöhemmin esiintyvälle emättimen laskeumalle tai virtsankarkailulle. Todennäköisemmin näiden haittojen taustalla ovat kuitenkin naisen sidekudosten ominaisuus ja muut riskitekijät. Merkittävimpiä riskitekijöitä lantionpohjan toimintahäiriöille ja laskeumille ovat ylipaino ja synnyttäneisyys.

Ajanvaraus

Varaa vastaanottoaika leikkaavan lääkärin vastaanotolle soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Aavassa kohdunpoistoleikkauksia tekevät kokeneet gynekologian erikoislääkärit Päivi Galambosi, Anna Luomaranta, Riitta Koivisto-Korander ja Nina Mattsson. Itse toimenpide tehdään Aava Sairaala Kampissa, mutta voit tulla ensimmäiselle vastaanottokäynnille kaikkiin toimipisteisiin, joissa asiantuntijat pitävät vastaanottoa.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Kohdunpoisto emättimen kautta (vaginaalinen hysterektomia)
alk.
6183.00 €
toimenpiteessä kaksi leikkaavaa lääkäriä
Kohdunpoisto vatsaontelon tähystyksessä (laparoskooppinen hysterektomia)
alk.
7178.00 €
toimenpiteessä kaksi leikkaavaa lääkäriä

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa