Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG)

Yksi tapa selvittää lapsettomuuden syitä on tehdä munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosonosalpingografia (HSSG). Itse toimenpide on nopea ja tehdään gynekologin vastaanotolla ilman puudutusta. Tulokset saat heti. Varaa aikasi Aavaan tutkimuksia tekevälle gynekologille.

Milloin tehdään munanjohtimien aukiolotutkimus?

Jos olet yrittänyt raskautta tuloksetta vuoden ajan, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin. Gynekologisi arvioi aina yksilöllisesti juuri sinulle tehtävät tutkimukset.

Naisen synnytinelinten anatomian selvittäminen kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Munanjohtimien aukiolotutkimus antaa arvokasta tietoa kohdun ja munasarjojen rakenteesta ja munanjohtimien aukiolosta. Mahdollisesti samassa yhteydessä voidaan seurata myös munarakkulan kasvua.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus pyritään tekemään ennen ovulaatiota, useimmiten kierronpäivänä 6.-12. päivänä. Ovulaation jälkeen tutkimusta ei voida tehdä.

Ennen tutkimusta voit ottaa särkylääkkeen (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg).

Mitä aukiolotutkimuksessa tapahtuu?

Munanjohtimien aukiolotutkimus tehdään gynekologin vastaanotolla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Gynekologisi vie emättimen kautta kohtuun ohuen katetrin ja ruiskuttaa sen kautta kohtuun keittosuolaliuosta ja ilmaa.

Lääkärisi tarkistaa kohdun limakalvon rakenteen ja pystyy näin poissulkemaan limakalvolla olevat mahdolliset muutokset, kuten kiinnikkeet, polyypit ja myoomat, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksituloa.

Hän seuraa ultraäänen avulla ruiskutetun keittosuolan ja ilman liikkumista munanjohtimisissa ja erityisesti sitä, pääsevätkö kuplat vapaasti kulkemaan munanjohtimien läpi.

Tutkimus kestää yleensä noin kymmenen minuuttia.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen saatat tuntea kuukautisten kaltaista kipua. Puudutusta toimenpiteeseen ei kuitenkaan tarvita.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit lähteä normaalisti kotiin tai töihin. Sairaslomaa et tarvitse.

Vatsan seudulla voi ilmetä tutkimuspäivänä vaaratonta jälkikipua, joka on ohimenevää.

Ajanvaraus

Varaa aika Naisten Aavaan HSSG tutkimusta tekevälle gynekologille soittamalla 010 380 3838 tai sähköpostilla naistenaava@aava.fi.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Hänninen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää