Naisen virtsankarkailun hoito

Suomalaisista 35-55 vuotiaista naisista noin joka viides kärsii virtsankarkailusta.  Esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Ikääntymisen lisäksi ylipaino on virtsankarkailun tärkein riskitekijä, mutta myös muut elintavat, kuten runsas nesteiden juominen ja tupakointi voivat altistaa virtsankarkailulle. Virtsankarkailua edelleen salataan ja hävetään, mutta ongelmasta kannattaa puhua, sillä vaivaan on olemassa tehokkaita hoitoja.

Urologisten oireiden tutkiminen ja hoito

Oikea hoito on mahdollista vasta kun virtsan karkaamisen syy on selvitetty. Jos karkaamiseen liittyy virtsapakon tunne ja kova kiire wc:n on kyseessä rakonseinämän liiallinen aktiivisuus tai muun virtsarakon sairauden aiheuttama oire. Ponnistuskarkailussa virtsa karkaa äkillisen ponnistuksen, kuten yskäisyn tai aivastuksen, seurauksena. Sekamuotoisesta virtsankarkailusta puhutaan kun vaivassa on piirteitä sekä ponnistus- että pakkokarkaamisesta. Harvinaisempi ilmiö on ns. ylivuotoinkontinenssi, jossa rakko tyhjenee huonosti ja virtsaa karkaa kun rakko täyttyy yli omien rajojensa.

Pakkokarkaamista ja tiheävirtsaisuutta voidaan helpottaa elintapamuutoksin ja rakkoa rauhoittavilla lääkkeillä. Juomisen määrän vähentäminen, painonpudotus ja virtsaamistapojen huomioiminen auttavat. Virtsatietulehdukset hoidetaan ja naisen emättimen ja virtsateiden limakalvojen hyvästä kunnosta huolehditaan paikallisin hormonivalmistein. Tupakoinnin lopettaminen auttaa. Ärtynyttä rakkoa voidaan myös fysioterapeuttisin keinoin rauhoittaa. Vaikeaa pakkokarkailua voidaan hoitaa rakon botuliinipistoksin (Botox), jos muut lääkkeet eivät riittävästi auta. Virtsarakon Botox-hoito vaatii tarkkaa harkintaa ja suunnittelua mutta oikein valituille potilaille tuo usein huomattavan avun.

Ponnistusinkontinenssin ensisijaisena hoitona on elämäntapamuutokset. Ylipainoisilla naisilla jo 5–10 prosentin laihdutus vähentää merkitsevästi virtsankarkailua. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tärkeää ja lihasharjoittelussa asiantuntevan fysioterapeutin apu on hyödyksi. Asiantuntijan johdolla harjoittelu tapahtuu oikein ja on tehokasta. Aavassa löytyy fysioterapeuttista osaamista nimenomaan lantionpohjan ongelmiin.

Virtsaamisvaivojen perustutkimuksia ovat virtsanäyte (PLV) ja virtsaamispäiväkirja, virtsateiden/virtsarakon ultraäänitutkimus ja gynekologinen tutkimus. Tarvittavien tutkimusten laajuus arvioidaan vastaanotolla. Tarvittaessa ohjelmoidaan myös virtsarakon tähystys ja virtsan solunäytteen tutkimus.

Lue lisää naisen virtsaamisvaivoista.

Leikkaushoito

Ponnistuskarkailua pystyy hoitamaan leikkauksella. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja siinä asetetaan verkkomainen nauha tukemaan virtsaputkea (niin sanotut TVT/TOT leikkaukset). Leikkaustarve arvioidaan ja leikkaussuunnitelma tehdään vastaanotolla. Aava Kampissa virtsankarkailuleikkauksia tekee naistentautien erikoislääkäri, dosentti Tomi Mikkola.

Ajanvaraus

Apua voit lähteä hakemaan yleislääkärin, työterveyslääkärinurologin tai gynekologin vastaanotolta. Ponnistukseen liittyvässä virtsankarkaamisessa kannattaa aloittaa selvittelyt aina gynekologin vastaanotolta. Ennen vastaanotolle tuloa kannattaa pitää virtsaamispäiväkirjaa, sen läpikäyminen yhdessä lääkärin kanssa auttaa vaivan hahmottamista jo ensitapaamisella paremmin.

Varaa aika Aavaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Gynekologin vastaanottokäynti enintään 30min
113.00 – 153.00 €
Lantionpohjan fysioterapia 60 min.

Hinta ei sisällä ultraäänilaitteen käyttöä eikä henkilökohtaisia harjoittelun apuvälineitä.

alk.
97.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa