Seksitautien testit ja hoito

Testaaminen on ainoa varma tapa todeta mahdollinen seksitautitartunta, sillä kaikki tunnetut seksitaudit voivat olla täysin oireettomia. Kondomi on oikein käytettynä ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksissä tarttuvilta taudeilta. Lue lisää seksitaudeilta suojautumisesta.

Tärkeimmät testattavat seksi- eli sukupuolitaudit ovat:

Myös seuraavia seksissä tarttuvia taudinaiheuttajia voidaan testata

 • hepatiitti B
 • hepatiitti C
 • herpesvirus (HSV-1 ja HSV-2)
 • trichomonas alkueläin 
 • mykoplasma (mycoplasma genitalium)

Milloin seksitautitesteihin?

Seksi- eli sukupuolitautitestaus on suositeltavaa seuraavissa tilanteissa

 • epäilet tartuntaa
 • on seksitautiin viittaavia oireita
 • on ollut riskikäyttäytymistä (suojaamaton yhdyntä tai suojaamaton suuseksi)
 • pitkäaikainen parisuhde on päättynyt
 • suunnittelet kondomiehkäisystä luopumista uudessa suhteessa
 • hoidon onnistuminen varmistetaan kontrollinäytteellä noin kuukausi hoidon jälkeen

Miten seksitautitesteihin?

Testaukseen saa lääkäriltä lähetteen. Lähetteen voi saada myös etävastaanotolta. Jos sinulla on oireita, kannattaa aina hakeutua testiin asiantuntevan lääkärin vastaanoton kautta - oireen taustalla voi olla jotain muutakin hoitoa vaativaa. Lääkäri auttaa miettimään missä laajudessa testit omalla kohdallasi ovat tarpeen. 

HIV-, klamydia- ja tippuritestaukseen voi Aavassa hakeutua myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä. Kelakorvauksen saa kuitenkin vain lääkärin lähetteellä otetuista testeistä. Jos testin tulos on poikkeava, tulee jatkohoitoa varten olla yhteydessä lääkäriin.

Molemmat osapuolet tulee testata. Yksilön testitulos ei kerro kumppanin tilanteesta. 

Mistä näytteet otetaan?

Verikokeesta voidaan tutkia HIV, hepatiitit B ja C sekä kuppakoe. Verikoetta varten ei tarvitse paastota.

Klamydia-, tippuri-, mykoplasma-, trichomonas- ja herpesnäyte otetaan  tartuntakohdasta esimerkiksi lääkärin vastaanotolla. Ensisijaisesti näyte otetaan  naisilta emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta ja miehiltä virtsaputkesta tai ensivirtsasta. Mahdollisesta tartuntapaikasta riippuen näytteet otetaan myös nielusta ja peräsuolen limakalvolta.

Ensivirtsanäytteestä voidaan klamydia ja tippuri tutkia myös naisilta, jos selvitettävä oire on virtsaoire. OIreettoman naisen näyte kannattaa ottaa limakalvolta. 

Miten pian tartunnasta testi muuttuu positiiviseksi?

Klamydia ja tippuri muuttuvat positiiviseksi viikon päästä (5-7vrk) tartunnasta, näytettä ei siis kannata ottaa aiemmin. HIV, kuppa ja hepatiitit itävät pidempään ja ensimmäinen testaus kannattaa tehdä aikaisintaan kuukauden päästä mahdollisesta tartunnan jälkeen.

Mikään testi ei ole täydellinen. Jos saat negatiivisen vastauksen, mutta epäily tartunnasta on suuri, kannattaa  testi kertaalleen myöhemmin uusia. 

Miten seksi- eli sukupuolitauti hoidetaan?

Seksitauteja ei tule koskaan itsehoitaa. Hoito on lääkärin määräämää ja aloitetaan yleensä vasta testitulosten perusteella. Jos seksissä tarttuva tauti todetaan, on kaikkien seksikumppaneiden informointi ja hoito tärkeää, jotta tartuntaketju saadaan katkaistua. Hoidon onnistuminen varmistetaan kontrollinäyttein.

Kumppanin informointi

Kuppa on yleisvaarallinen tartuntatauti. Klamydia, tippuri, HIV, hepatiitit ja sankkerit ovat valvottavia tartuntatauteja. Tartuntatautilaki velvoittaa näiden osalta jäljittämään mahdolliset tartunnan lähteet, jotta kaikki asianosaiset tulisivat tutkituiksi ja hoidon piiriin. Paras tapa on itse olla yhteydessä kumppaneihin. Mikäli tämä ei ole mahdollista neuvottele lääkärisi kanssa muista vaihtoehdoista, informointi tehdään tarvittaessa puolestasi. On tärkeää että tartuntaketju saadaan katkaistua.

Ajanvaraus

Lähetteen testeihin saa lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärillegynekologille tai urologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Erikoislääkärin etävastaanotto enintään 20 min
alk.
89.00 €
Nuorten Naisten Aavan gynekologin etävastaanotto 15 min
67.00 €
Herpeksen osoitus viljelyllä tai nukleiinihappotestillä
alk.
120.20 €
S-STD seulottavat seksitaudit verikokeesta (HIV, hepatiitit B ja C, kuppa)
115.00 €
Klamydia ja tippuri, nukleiinihappotesti
71.00 €
HIV-testi
51.50 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa