Synnytyksen jälkitarkastus

Synnytyksen jälkitarkastus tehdään kaikille synnyttäneille äideille 5-12 viikkoa synnytyksestä. Jälkitarkastus ja siihen olennaisena osana kuuluva gynekologinen tutkimus ovat tärkeitä äidin ja koko perheen hyvinvoinnin kannalta
 

Jälkitarkastus synnytyksen jälkeen - Mitä hyötyä siitä on?

On tavallista pohtia onko oma synnytyksen jälkeinen toipuminen kaikilta osin normaalia. Lääkärin tekemä jälkitarkastus antaa tähän kysymykseen vastauksen ja auttaa rauhoittumaan arkeen vauvan kanssa. Jos jälkitarkastuksessa ilmenee asioita, jotka vaativat erityishuomiota, autamme sinut parhaiten soveltuvan avun piiriin.

Mitä jälkitarkastuksessa tapahtuu?

Tarkastuksessa käydään läpi raskauden ja synnytyksen kulku sekä niihin liittyvät äidin ja perheen kokemukset. Jälkitarkastuksessa kartoitetaan myös vauvaperheen arjen sujumista, imetykseen liittyviä asioita sekä äidin synnytyksestä palautumista niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tärkeä osa jälkitarkastusta ovat lisäksi seksuaaliterveyden edistäminen ja raskauden ehkäisyn suunnittelu.

Tarkastuksessa mitataan myös äidin verenpaine sekä tutkitaan onko virtsassa valkuaisainetta tai sokeria. Tarvittaessa ohjelmoidaan esimerkiksi virtsan bakteeriviljely, hemoglobiinin mittaus, maksakokeet tai sokerirasitus.

Gynekologinen tutkimus eli sisätutkimus on tärkeä osa synnytyksen jälkitarkastusta

Gynekologinen tutkimus eli niin sanottu sisätutkimus osana jälkitarkastusta on vapaaehtoinen, mutta arvokasta lisätietoa antava tutkimus.

Gynekologisessa tutkimuksessa arvioidaan:

  • synnytinelinten palautuminen
  • repeämien tai haavojen paraneminen sekä
  • emättimen limakalvojen tila

Limakalvot voivat olla ohuet ja hauraat imetysajan matalien naishormonitasojen vuoksi, ja niitä on tällöin tärkeää hoitaa estrogeenipitoisilla paikallishoidoilla. Hoito on helppoa ja vaaratonta.

Episiotomian eli välilihan leikkausarpeen tai repeämän arpeen voi kehittyä limakalvon arpista paksuuntumaa. Tämä niin sanottu granulaatiokudos vuotaa kosketuksesta herkästi verta ja paranee yleensä itsestään. Paranemista voidaan kuitenkin edistää lääkeaineella.

Kohdunsuu sekä kohdun koko ja kiinteys tutkitaan normaalin toipumisen varmistamiseksi.

Jälkitarkastuksessa arvioidaan onko jälkivuoto ollut normaalia ja liittyykö siihen ongelmia.

Gynekologiseen tutkimukseen kuuluu myös lantionpohjan ja vatsanpeitteiden palautumisen arviointi. Jälkitarkastuksen jälkeen ei ole myöhäistä aloittaa lihasten vahvistamista oikeanlaisella jumpalla. Jos synnytyksen jälkeen tai raskausaikana on esiintynyt virtsan tai ulosteen karkaamista on lantionpohjan kunnollinen tutkiminen ja kuntouttaminen erityisen tärkeää.

Lue lisää synnytyksen fysioterapeuttisesta jälkitarkastuksesta.

Ehkäisykierukka voidaan harkinnan mukaan asentaa jo jälkitarkastuksen yhteydessä, jos gynekologi toteaa kohdun hyvin palautuneeksi. Tilanteen arvioimisessa käytetään apuna ultraäänitutkimusta. Kaikki kierukat sopivat imetyksen aikana käytettäviksi.

Jälkitarkastustodistus - Mihin sitä tarvitaan?

Jälkitarkastuksesta annetaan todistus (SV 75), joka on edellytys äitiyspäivärahan saamiseksi. Aavassa todistuksen voi kirjoittaa lääkäri. Todistus toimitetaan Kelaan.

Huom, koronapandemian aikana jälkitarkastustodistus ei ole pakollinen äitiyspäivärahan saamiseksi. Suosittelemme jälkitarkastusta siitä huolimatta kaikille synnyttäneille naisille.

Mitä tarvitsen mukaan jälkitarkastukseen?

Ota mukaan jälkitarkastuskäynnille neuvolakorttisi sekä synnytyssairaalasta mahdollisesti mukaasi saamat asiakirjat.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta suoraan asiantuntijalle.

Minkä pituisen ajan varaan?

Varaa 30 minuutin pituinen vastaanottoaika lääkärille jälkitarkastusta varten. Jos synnytykseen tai siitä toipumiseen liittyy oman arviosi mukaan paljon keskusteltavaa tai huolia, suosittelemme varaamaan kaksi peräkkäistä aikaa.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Gynekologin vastaanottokäynti enintään 30min
113.00 – 153.00 €
Gynekologin vastaanottokäynti enintään 45min
138.00 – 199.00 €
Gynekologinen ultraääni (ilman erikoistekniikoita), hinta määräytyy tutkimuksen vaativuuden ja laajuuden mukaan

Ei sisällä lääkärikohtaista käyntimaksua.

99.30 – 132.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa