Eturauhasen neulanäytteiden ottaminen

Eturauhasen neulanäytteet otetaan silloin, kun PSA arvo on todettu poikkeavaksi ja lääkärinne haluaa tarkemmin selvittää eturauhasen mikroskooppista rakennetta ja syytä poikkeavaan PSA arvoon. PSA arvon nousu voi johtua eturauhasen liikakasvusta, tulehduksesta, virtsaamisvaivoista tai eturauhassyövästä. Joskus myös eturauhanen voi tuntua sormin tunnustellessa poikkeavalta, jolloin lääkärinne haluaa selvittää asiaa tarkemmin neulanäytteiden avulla.

Patologi tutkii näytteet ja vastaukset saadaan noin kahdessa viikossa.

Eturauhasen neulanäytteet otetaan paikallispuudutuksessa ultraäänilaitteen avulla peräsuolen kautta. Tunti ennen toimenpidettä tulee ottaa antibiootti (TAVANIC 500 mg), jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä tulehduksia, mikä voi olla mahdollista näytteenoton seurauksena. Näytteidenotto lisää riskiä virtsatieperäiselle tulehdukselle.

Toimenpiteen jälkeen virtsa saattaa olla noin viikon verran verisempää ja siemenneste jopa kuukauden ajan ruskehtavaa. Näytteenottopäivänä on syytä välttää rasitusta ja saunomista ja suositellaan, että juo normaalia enemmän. Näin virtsa vaalenee nopeammin. Kipua alavatsalla saattaa esiintyä, jolloin voi ottaa esimerkiksi Buranaa tai Panadolia.

Ottakaa yhteyttä lääkäriin, jos

  1. virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi
  2. ilmaantuu kuume
  3. ilmaantuu infektio oireita

Ajanvaraus 010 380 3838