Krooninen silmäluomen reunan tulehdus kotihoito-ohje

Kroonisesti tulehtunut luomenreuna vaatii aina parantuakseen pitkäaikaista ja säännöllistä hoitoa. Silmäluomen reunassa on lukuisia talimaista eritettä tuottavia rauhasia, joita kutsutaan Meibomin rauhasiksi. Niitä on ylä- ja alaluomen reunassa ripsien tyvessä ja niiden suuaukot näkyvät pieninä pisteinä luomireunassa.

Kroonisen silmäluomen reunan tulehduksessa luomet ovat karstaiset ja ripsien tyveen kertyy kuivaa eritettä. Usein krooniseen silmäluomen reunan tulehdukseen liittyy iho-ongelmia, kuten rasvainen iho, akne tai ruusufinni. Tulehtuneessa luomireunassa kasvaa helposti bakteereita ja hiivoja, jotka ylläpitävät tulehdusta ja ärsyttävät silmää. Jos Meibomin rauhanen tukkeutuu, luomeen tulee kipeä punoittava patti, jota kutsutaan luomirakkulaksi eli kalatsioniksi.

Tärkeintä hoidossa on säännöllinen ja pitkäaikainen luomireunan puhdistus karstasta ja tulehduseritteestä. Mekaanisen puhdistuksen lisäksi tarvitaan usein silmäluomen paikallishoitoa silmätipoin tai – voitein. Vaikeimmissa tulehduksissa hoitona käytetään suun kautta otettavaa antibioottikuuria tai muuta lääkitystä. Luomireunan tulehduksen hoito on tärkeää, sillä hoitamattomana luomireunat voivat arpeutua, ripset harventuvat ja saattavat kääntyä väärään asentoon.

Puhdistus ja hoito

  1. Kastele froteepyyhe lämpimällä vedellä, kierrä kuivaksi ja aseta se silmäluomien päälle 5 minuutiksi.
  2. Tukkeutuneiden ja tulehtuneiden rauhasten sisältö tyhjennetään hieromalla ensin yläluomea pumpulitikulla reilusti painaen ylhäältä alas kohti luomireunaa aina luomireunaan asti. Käsittele koko luomi sisänurkasta ulkonurkkaan päin. Sitten käsittele koko alaluomi sisänurkasta ulkonurkkaan hieromalla pumpulitikulla alhaalta ylöspäin kohti luomireunaa.
  3. Vanutikun pää kostutetaan silmäbooriveteen (tai laimennettuun Nizoral® - tai vauvashampooseen (1:5–1:10) ja sillä puhdistetaan koko luomen reuna ja ripsien tyvi sisänurkasta ulkonurkkaan. Sama käsittely tehdään molempiin silmiin. Muista vaihtaa toiselle silmälle uusi vanutikku.
  4. Lääkärin määräämää silmävoidetta tai – tippaa pursotetaan puhtaan vanutikun päähän ja hierotaan puhdistettuun luomen reunaan.
  5. Tarvittaessa lisähoitona voi olla suun kautta otettava antibioottikuuri.
  6. Aluksi lämpöhoitoa, hierontaa, puhdistusta ja rasvausta tehdään 2 viikon ajan.

Ylläpitohoitona on hyvä tehdä lämpöhoito, luomen hieronta ja puhdistus joko säännöllisesti 2 kertaa viikossa tai kerran kuukaudessa viikon tehtävänä "tehohoitona" päivittäin. Silmätippoja käytetään säännöllisesti tai tarvittaessa sovitusti.

Lisätietoa toimenpideosastoilta: p. 010 380 3838