Luomirauhasen tulehduksen / näärännäpyn kotihoito-ohje

Silmäluomen reunassa on lukuisia talimaista eritettä tuottavia rauhasia, joita kutsutaan Meibomin rauhasiksi. Niitä on ylä- ja alaluomen reunassa ripsien tyvessä ja niiden suuaukot näkyvät pieninä pisteinä luomireunassa. Jos Meibomin rauhanen tukkeutuu, luomeen tulee kipeä, turvonnut ja punainen patti, jota kutsutaan luomirauhasen tulehdukseksi eli kalatsioniksi.

Akuutti vaihe

Silmäluomessa on punainen, kipeä ja turvonnut patti.

Hoito

  • Silmäluomea haudotaan lämpimällä 5 min ajan 2 kertaa päivässä (kuumavesipullo ohuen pyyheliinan sisään, lämmintä vettä esim. Minigrip pussiin tai kostutetaan froteepyyhe lämpimällä vedellä ja kierretään kuivaksi.)
  • Pattia hierotaan pumpulitikulla reilusti painamalla silmäluomi suljettuna minuutin ajan lämpökäsittelyn jälkeen. Yläluomella olevaa pattia hierotaan ylhäältä alaspäin luomireunaa kohti aina luomireunaan asti ja vastaavasti alaluomella olevaa pattia hierotaan alhaalta ylöspäin luomireunaa kohti.
  • Tämän jälkeen luomireunat puhdistetaan huolellisesti pyyhkimällä pumpulitikulla, joka on kostutettu silmäbooriveteen tai veteen laimennettuun Nizoral® - tai vauvashampooseen (1:5–1:10).
  • Silmään ja luomelle laitetaan lääkärin määräämää silmävoidetta tai -tippoja.
  • Lämmöllä hautomista, hierontaa ja puhdistusta jatketaan 2 kertaa päivässä 2 viikon ajan ja kerran päivässä kuukauden ajan.
  • Tämän jälkeen kannattaa jatkaa luomireunojen puhdistusta iltaisin 1-2 kuukauden ajan, tarvittaessa pidempäänkin.
  • Tulehdusoireet rauhoittuvat yleensä noin 2 viikon kuluttua.
  • Tulehdus ei ole tarttuva.

Krooninen vaihe

Akuutin tulehduksen rauhoituttua luomelle jää kivuton ihonalainen patti. Se on vaaraton tulehduskertymä. Valtaosa niistä häviää itsestään vähitellen kuukausien kuluessa. Patti voidaan leikkaamalla avata ja tyhjentää, mikäli se ei ole kuudessa (6) kuukaudessa hävinnyt itsekseen.

Luomirauhasen tulehdus saattaa uusia. Mikäli se uusii useita kertoja tai siihen liittyy muita ihooireita, saatetaan käyttää suun kautta otettavaa muutaman kuukauden pituista antibioottikuuria tai muuta lääkitystä.

Lisätietoa toimenpideosastoilta sekä ajanvaraus 010 380 3838.