Silmäluomileikkauksen kotihoito-ohje

Haava on pidettävä puhtaana. Haavan suojana on haavateippi, muuta sidosta ei tarvita. Jos haava erittää, se peitetään puhtain haavataitoksin, joita saa apteekista. Haavan suojana olevat teipit poistetaan ompeleitten poiston yhteydessä. Mikäli teipit irtoavat itsestään, voitte laittaa itse uudet tai soittaa plastiikkakirurgiselle hoitajalle numeroon 050 421 3452 ja sopia teippauksesta.

Mikäli lääkäri on määrännyt voidetta, sitä levitetään varoen puhtain käsin haavan päälle.

Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta. Haavaa saa huuhtoa, mutta saippuaa tai kasvojen pesuaineita ei saisi mennä suoraan haavaan. Tarvittaessa peese hiukset nojaten päätä taaksepäin. Kasvot kannattaa huuhdella viileällä vedellä päivittäin. Haava kuivataan kevyesti painelemalla.

Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä vasta seuraavana päivänä ompeleiden poiston jälkeen, ellei ompeleitten poiston yhteydessä toisin ohjeisteta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että turvotus voi hetkellisesti lisääntyä saunomisesta johtuen vielä viikkoja leikkauksen jälkeen. Leikatun kohdan liiallista venytystä ja hieromista on vältettävä alkuviikkoina. Ulkoilla voi normaalisti. Rajua urheilua kannattaa välttää parin viikon ajan.

Turvotusta vähentää leikkausalueella pidettävä kylmäpakkaus, esim. pakastepussi pyyhkeen sisällä. Kylmäpakkausta suositellaan pidettäväksi useita kertoja leikkauspäivänä ja tämän jälkeen 15 min kerrallaan 4 kertaa päivässä seuraavina 2 päivänä. Tämänkin jälkeen kylmähaude lievittää kuumotusta, turvotusta ja kutinaa. Ensimmäisinä öinä turvotusta voi vähentää myös kohottamalla sängyn päätyä noin 15 cm. Tarvittaessa voi ottaa särkylääkettä. Välttäkää Asperinia ja Disperiniä, nämä voivat lisätä verenvuotoa.

Yhteydenotto sairaanhoitajaan/lääkäriin

Arkisin ma-pe 8-16 välisenä aikana soittakaa plastiikkakirurgiselle hoitajalle 050 421 3452 tai Aava Kampin toimenpideosastolle p. 010 380 5312 (ajanvaraus).

Mikäli kyseessä on akuutti illalla tai yöllä ilmaantuva ongelma, joka vaatii hoitoa päivystysaikana, ottakaa yhteyttä HUS Silmätautien klinikan päivystävään sairaanhoitajaan p. (09) 4717 3170.

Yhteyttä sairaanhoitajaan/lääkäriin on syytä ottaa jos:

  • Näkö heikkenee.

  • Haavasta vuotaa runsaasti verta.

  • Haavakipu on voimakasta tai voimistuu 1-2 vrk toimenpiteen jälkeen.

  • Haava alkaa punoittaa ja turpoaa tai haavasta erittyy märkää.

  • Lämpö nousee ja /tai esiintyy vilunväristyksiä.

Ompeleiden poisto

  • Ompeleet voi poistaa Aavassa plastiikkakirurgisen hoitajan vastaanotolla. P.  010 380 5312 (ajanvaraus)