Kolonoskopi

Varför gör man en koloskopi, dvs. endoskopi av tjocktarmen?

De vanligaste orsakerna till att man gör koloskopi, dvs. endoskopi av tjocktarmen, är långvarig diarré, blodig avföring, oklar järnbristanemi, positivt prov för blod i avföringen samt magsmärta med en förändring i tarmens funktion.

Tjocktarmscancer blir allt vanligare, och årligen konstateras det cirka 3 000 nya fall. En expertgrupp menar att en endoskopiundersökning som görs vid 55–65 års ålder och borttagning av polyper, som konstateras i samband med undersökningen, betydligt minskar risken för tjocktarmscancer (Duodecim 6/2016).

Förberedelser inför en koloskopi

En förutsättning för att koloskopin ska lyckas är att tarmen töms fullständigt, vilket tar tid. Närmare patientanvisningar och anvisningarna för tömning av tarmen hittar du här. Alla som kommer till undersökningen får detaljerade anvisningar från läkaren eller vårdaren. 

Man strävar efter att göra koloskopin smärtfri, och vid behov får patienten lugnande eller smärtstillande läkemedel intravenöst. På grund av den eventuella medicineringen rekommenderar vi att du inte kommer till undersökningen med egen bil. På Aava Sjukhus kan koloskopin också göras under narkos. 

Så går koloskopin till

Under koloskopin undersöker läkaren hela tjocktarmen från ändtarmsöppningen ända till tunntarmen med ett böjligt endoskop. Koloskopin gör det möjligt att undersöka hela tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen samt att ta vävnadsprov. I samband med koloskopin kan man också ta bort polyper. Polyper är ofta förstadier till elakartade tumörer i mag-tarmkanalen. Genom att ta bort polyperna förhindrar man dem från att utvecklas till elakartade tumörer.

En koloskopi tar ungefär en timme, men det är bra att reservera en till två timmar för besöket.

Efter koloskopin

Vid behov kan läkaren skriva ut sjukledighet för undersökningsdagen. I samband med koloskopin tar man vanligen vävnadsprov från tarmens slemhinna, och därför kan det komma lite blod från tarmen på undersökningsdagen. 

Efter koloskopin kan man så småningom övergå till normal kost.

Tidsbeställning

Beställ tid hos gastroenterolog genom att ringa Aavas kundtjänst på numret 010 380 3838 eller via vår tidsbeställning på nätet. Om du beställer tid på nätet, välj gastroenterologi som specialområde.

Behandlings- och endoskopitider beställs per telefon på verksamhetsstället.

Aava Kamppi
Annankatu 32
00100 HELSINKI
puh. 010 380 5312

Aava Kerava Terveyspuisto
Metsolantie 1
04200 KERAVA
puh. 010 380 2152

Betalningsalternativ

Bekanta dig också med våra omfattande betalningsalternativ, bl.a. det räntefria Aava-kontot.

Servicesedel täcker en del av kostnaderna för koloskopiundersökningar utförda av vissa läkare. Man kan komma till koloskopi hos Aava GastroLäkarna med Helsingfors stads servicesedel.

Experter

Visa specialister som erbjuder denna tjänst.

Fråga mera

I brådskande ärenden var i kontakt med telefon.

Den föredragna metoden för kontakt: