Kesälomailijan terveysvinkit

Kesä ja kärpäset! Mutta myös punkit, märkivät haavat, auringonpistokset ja yllättävät haaverit. Aavan vastaava yleislääkäri Mikko Oikkonen muistuttaa, mitä terveysasioita lomalle jäävän kannattaa huomioida.

Kesälomailijan terveysvinkit

Kokoa matka- tai mökkiapteekki

Reissuun lähtiessä kannattaa pakata mukaan pieni matka-apteekki, jossa on ainakin laastareita ja tulehduskipulääkettä, Oikkonen vinkkaa. Ibuprofeeni poistaa kipua ja tulehdusta ja alentaa kuumetta. Myös mökin lääkevarasto kannattaa päivittää.

”Lomalla kipulääkkeelle saattaa olla enemmän tarvetta kuin normaalisti. Remonttitöissä ja harrastuksissa sattuu tapaturmia. Jos matkustelee lasten kanssa, kuumelääkettä kannattaa pitää mukana. Yleensä kuume alkaa juuri silloin, kun apteekki on kaukana tai kiinni”, Oikkonen sanoo.

Uusi reseptit ajoissa – vaikka etävastaanotolla

Jos on pysyviä lääkityksiä, niin kannattaa varmistaa, että resepti kantaa kesän yli. Monet lääkevalmisteet edellyttävät, että niiden syömisessä ei tule taukoa. Esimerkiksi verenpainelääkkeet, diabeteslääkkeet ja e-pillerit on tärkeää ottaa päivittäin.

Jos resepti uhkaa loppua, eikä lääkäriä ole lähellä, Aavan etävastaanotot palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Puhelinvastaanotolla saa avun yleislääkäreiltä tai erikoislääkäreiltä.

Aavan etävastaanotot palvelevat missä vain, milloin vain.

Puhdista haavat juoksevalla vedellä

Kesäkuumalla haavat kannattaa huuhdella usein, jotta ne eivät tulehdu. Kansankielinen ilmaisu mätäkuusta tulee haavojen taipumuksesta tulehtua herkästi helteellä.

”Tulehdusriski kasvaa, jos haava hautuu kuumalla ilmalla vaikkapa laastarin alla. Juokseva vesi puhdistaa ja vie bakteerieritteen pois", Oikkonen sanoo.

Oikkosen mukaan haavoja kannattaa hoitaa, kun ne ovat vielä viattomia. Ääritilanteessa bakteeri voi levitä haavasta ihon alle pehmytkudokseen, mikä voi aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan ruusutulehduksen.

”En myöskään ottaisi lävistyksiä tai tatuointeja kesällä, vaan viileänä vuodenaikana kun iho ei tulehdu niin herkästi.”

Ota antihistamiinia allergisiin reaktioihin

Ampiaisen pistos tuntuu ikävältä, mutta on harvalle vaarallinen. Suurin osa ihmisistä pärjää ottamalla allergialääke antihistamiinia, jota saa apteekista myös ilman reseptiä. Paikallisiin paukamiin, kuten hyttysenpistoksiin, auttaa myös hydrokortisoni.

”Joukossa on myös niitä, jotka saavat todella voimakkaita reaktioita. Heille ampiaisen tai mehiläisen pistos voi olla hengenvaarallinen. Tällaisilla henkilöillä pitää aina olla EpiPen-injektioneste mukana. Varsinkin loppukesästä ampiaiset voivat olla äkäisiä ja käydä ihmisten kimppuun”, Oikkonen sanoo.

Suojaudu punkkirokotteella ja tee punkkitarkastus

Punkki saattaa levittää borrelioosia tai TBE-virusta. Borrelioosin tunnistaa rengasmaisesta punaisesta ihottumasta, joka laajenee päivien kuluessa. Punkkisyyni auttaa välttymään borrelioosilta, koska bakteeri ei välttämättä tartu heti punkin pureutuessa kiinni.

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava TBE-virus sen sijaan tarttuu punkin syljestä välittömästi. Puutiainen viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla esimerkiksi lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Puutiaisia tavataan koko Etelä- ja Keski-Suomessa, ja ne ovat erittäin yleisiä Ahvenanmaalla ja saaristoalueella. Suojaudu punkkirokotteella, jos vietät aikaa riskialueilla!

Punkit levittävät TBE:tä ja borrelioosia.

Juo riittävästi kesäkuumalla – muistuta vauvoja ja vaareja!

Nestettä saa myös ruoasta, mutta varsinkin kesähelteellä vettä kannattaa juoda muutama litra päivässä. Jano on aikuiselle paras merkki nesteen tarpeesta.

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että tietyt ihmisryhmät eivät koe janoa. Esimerkiksi pienet lapset ja ikäihmiset eivät välttämättä ymmärrä juoda, vaikka olisi nestehukkaa", Oikkonen sanoo.

Jos olutta tai muuta alkoholia tulee nautittua paljon, veden tarve korostuu. Alkoholi aiheuttaa diureesia eli nesteen poistumista kehosta. Lämpimällä säällä vesi on paras janojuoma.

Ota aurinkoa maltilla ja suojaa iho auringolta

Iho palaa auringossa 10–30 minuutissa ihotyypistä riippuen. Erityisesti alkukesästä kannattaa olla varovainen, Oikkonen kehottaa. Aurinkorasva suojaa ihoa palamisen lisäksi vanhenemiselta.

“Vaikka talven jälkeen aurinko tuntuisi hyvältä, niin kannattaa suojata ja säännöstellä. Pari ensimmäistä aurinkoista päivää ovat kriittisimmät.”

Moni jättää aurinkorasvan pois ruskettumisen toivossa. Oikkonen tyrmää yleisen luulon siitä, että aurinkorasva estäisi ruskettumisen.

”Yleensä käy niin, että iho kuitenkin palaa. Kun punoitus kaikkoaa, iho on aika kalpea. Ne jotka viisaasti suojaavat ihonsa riittävällä kertoimella, ovat yleensä kesän lopussa ruskeampia”, Oikkonen sanoo.

Pitkähihaiset vaatteet ja aurinkorasva suojaavat auringolta

Vältä suojaamatonta seksiä – muista kondomi

Kesäkumibiisit muistuttavat kondomin tärkeydestä. Se on hyvä idea myös Oikkosen mielestä. Ilman asianmukaista suojausta ja huonolla onnella täysin oireeton seksikumppani voi tartuttaa taudin. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.

”Loma-aikana ihmiset riehaantuvat ja unohtavat perusturvallisuussäännöt. Suomalaisista seksitaudeista klamydia on yleisin. Se on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tauti, kun pariutumista ei ole vielä tapahtunut ja seksikumppaneita on useita.”

Palaudu paremmin pätkimällä loma useampaan erään

Kun työelämässä on tiukkaa ja vaikeaa, loma voi olla ladattu suurilla toiveilla ja odotuksilla, mikä puolestaan voi aiheuttaa stressiä. Oikkonen kehottaa välttämään ylimääräisten paineiden kasaamista lomalle.

"Yleensä ihminen pettyy. Pitkä talvikausi kannattaisi tauottaa niin, että sielläkin olisi lomahetkiä tai ainakin pidennettyjä viikonloppuja. Jos pystyy silloin tällöin rikkomaan arkensa, odotukset lomalle eivät ole niin suuret ja lomalta paluukin on helpompaa", Oikkonen sanoo.

Lisäksi työt kannattaa yrittää jättää sille mallille, että ne pystyy unohtamaan täysin. Tunne keskeneräisistä töistä jäytää mieltä ja heikentää palautumista.

Loman pätkiminen voi tuoda kaivattua tasapainoa työn ja vapaa-ajan välille.