Kuparikierukka

Kuparikierukka on varma ja turvallinen ehkäisymenetelmä. Kuparikierukka ei ole myöskään altis unohduksille kuten pillerit. Kuparikierukka erittää kupari-ioneja, jotka luovat hedelmöittymiselle ja alkion kiinnittymiselle epäedulliset olosuhteet kohtuun ja kohdun limakalvoille. Kierukkaa suositellaan ensisijaisesti synnyttäneelle naiselle, mutta saatavilla on myös synnyttämättömille naisille suunniteltuja pienempiä kierukoita.

Mikä on kuparikierukka?

Kuparikierukka on pieni, yleensä T-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, jonka ympärille on kierretty kuparilankaa.

Kupari vaikuttaa kohdun olosuhteisiin heikentäen siittiöiden ja munasolun kulkua, siittiöiden hedelmöittämiskykyä sekä estäen alkion kiinnittymistä kohdunseinämään.

Kuparikierukka - kenelle se sopii?

Kuparikierukka on sopiva menetelmä naisille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Kuparikierukka sopii myös tupakoiville naisille. Kierukkaa voidaan käyttää myös imetyksen aikana, sillä mitkään kierukat eivät vaikuta maidon eritykseen.

Kierukkaa ei voi käyttää, jos epäilet olevasi raskaana tai sinulla on hoitamaton gynekologinen tulehdus, ylimääräistä veristä vuotoa emättimestä tai kohdun pahanlaatuinen kasvain tai sen epäily. Myös lisääntynyt vuototaipumus tai emättimen, kohdunkaulan tai kohdun runko-osan poikkeavat rakenteet voivat estää kierukan käytön.

Kuparikierukka ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä, jos sinulla on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus tai sinulla on anemia tai runsaat ja kivuliaat kuukautiset.

Synnyttämättömän nuoren ehkäisynä kuparikierukka on mahdollinen, mutta ei ensimmäinen vaihtoehto. Synnyttämättömälle nuorelle kuparikierukkaa tai muutakaan kierukkaa ei yleensä aseteta ensimmäisen tapaamisen yhteydessä.

Aavan gynekologit auttavat sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan ehkäisykeinon.

Kuparikierukka ja raskaus

Kuparikierukka on varma ja turvallinen ehkäisymenetelmä. Vuosittain raskaaksi tulee alle 1 % naisista (Pearlin indeksi 0.6-0.8).

Jos epäilet raskauden mahdollisuutta kuparikierukasta huolimatta, suosittelemme raskaustestin tekoa. Voit varata myös ajan gynekologillesi.

Kuparikierukan haitat

Kuparikierukan tavallisin sivuvaikutus on kuukautisvuodon määrän ja keston sekä kuukautiskipujen lisääntyminen.

Kierukan aiheuttamia runsaita vuotoja ja kipuja voidaan hyvin hoitaa esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä, mutta usein tässä tilanteessa suositaan vaihtamista hormonikierukkaan. Hormonikierukka sen sijaan vähentää kuukautiskipua ja niukentaa vuotoa. Hormonikierukka on myös ehkäisyteholtaan kuparikierukkaa varmempi.

Rungoton kupariketju Gynefix® ei lisää kuukautisvuotoon liittyviä kipuja kuten perinteiset kuparikierukat. Gynefix-kierukoita asentaa vain osa gynekologeista.

Kuparikierukalla ei ole vaikutusta kuukautiskierron hormonitasoihin. Oman kierron myönteiset ja kielteiset hormonaaliset vaikutukset säilyvät muuttumattomina myös kuparikierukkaa käytettäessä.

Hormoni- vai kuparikierukka?

Ehkäisyn valintaan vaikuttavat elämäntilanteen lisäksi muun muassa ikä, paino, tupakointi, yleinen terveydentila, mahdollinen käytössä oleva säännöllinen lääkehoito sekä lähisuvun sairaudet. Myös kuukautisvuotojen kesto ja määrä sekä mahdolliset kuukautiskivut ohjaavat ehkäisyn valintaa.

Parhaimmillaan oikein valittu raskauden ehkäisy parantaa naisen elämänlaatua ja yleisterveyttä.

Suosittelemme varaamaan ajan hoitavalle lääkärillesi tai gynekologille. Hän osaa auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan ehkäisykeinon.

Miten kuparikierukka asennetaan?

Kierukka asetetaan normaalin gynekologisen vastaanoton yhteydessä, mieluiten kuukautisvuodon loppuvaiheilla tai juuri vuodon loputtua.

Kierukan asetuksen yhteydessä tai sitä ennen voidaan ottaa myös papakoe sekä testata seksitaudit.

Pari tuntia ennen asetuskäyntiä kannattaa ottaa itselle sopivaa särkylääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia 400-600 mg.

Jos kuparikierukka asetetaan suojaamattoman yhdynnän vuoksi jälkiehkäisyksi, tulee se asentaa viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Samassa yhteydessä voidaan testata myös seksitaudit.

Miten kuparikierukka poistetaan?

Kuparikierukan käyttöikään vaikuttaa kierukan sisältämän kuparin määrä. Esimerkiksi 380 mm2 kuparia sisältävän kuparikierukan turvallinen käyttöaika on 10 vuotta.

Kierukan poisto tehdään gynekologin vastaanottokäynnillä. Kierukan poistaminen on yleensä lähes kivuton. Poikkeustilanteissa kierukka voidaan joutua poistamaan kohduntähystyksessä.

Ehkäisyteho päättyy heti kierukan poiston jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille kuparikierukan asentamista varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää